Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę na zdrowy, lekkostrawny, a zarazem pożywny posiłek? Przygotuj smakowitą, pełną witamin i minerałów sałatkę z makaronem ryżowym, a właściwie – makaronem orzo z semoliny z pszenicy durum. To produkt o wiele bardziej wartościowy niż zwykły makaron pszenny, a przy tym o znacznie niższym indeksie glikemicznym. Mogą więc sięgać po niego diabetycy czy osoby na diecie odchudzającej.
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 85
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 42
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 63
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 85
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 42
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 63
Składniki
Ugotuj makaron orzo al dente w lekko osolonej wodzie z liściem laurowym. Na suchej patelni upraż płatki migdałowe. Posiekaj jarmuż i rukolę, rozdrobnij suszone pomidory, pokrój oliwki.
Przygotuj dressing. Wymieszaj w słoiczku parmezan z oliwą, sokiem z cytryny oraz ze skórką cytrynową. Dressing dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przełóż przestudzony makaron do miski i wymieszaj go z dressingiem. Połącz makaron z pozostałymi składnikami. Sałatkę z makaronem ryżowym podawaj od razu po przygotowaniu. Można ją zjeść jako samodzielne danie w porze lunchu lub jako dodatek do obiadu, np. do pieczonej ryby.