Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę na zdrowy, lekkostrawny, a zarazem pożywny posiłek? Przygotuj smakowitą, pełną witamin i minerałów sałatkę z makaronem ryżowym, a właściwie – makaronem orzo z semoliny z pszenicy durum. To produkt o wiele bardziej wartościowy niż zwykły makaron pszenny, a przy tym o znacznie niższym indeksie glikemicznym. Mogą więc sięgać po niego diabetycy czy osoby na diecie odchudzającej.
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 619
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 9426
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 81
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 619
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 9426
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 81
Składniki
Ugotuj makaron orzo al dente w lekko osolonej wodzie z liściem laurowym. Na suchej patelni upraż płatki migdałowe. Posiekaj jarmuż i rukolę, rozdrobnij suszone pomidory, pokrój oliwki.
Przygotuj dressing. Wymieszaj w słoiczku parmezan z oliwą, sokiem z cytryny oraz ze skórką cytrynową. Dressing dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przełóż przestudzony makaron do miski i wymieszaj go z dressingiem. Połącz makaron z pozostałymi składnikami. Sałatkę z makaronem ryżowym podawaj od razu po przygotowaniu. Można ją zjeść jako samodzielne danie w porze lunchu lub jako dodatek do obiadu, np. do pieczonej ryby.