Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka łabędzi puch to klasyczne danie kuchni ukraińskiej. W naszych stronach często bywa podawane na różne okazje, w szczególności na weselach. Swoją nazwę zawdzięcza lekkości i dokładnemu wymierzeniu składników: zarówno pod względem proporcji, jak i smaku. To lekkie danie, które sprawdzi się jako przystawka, ale także propozycja na delikatną kolację. Łabędzi puch przygotowuje się bardzo prosto, ze składników, które najprawdopodobniej masz w domu. Nie wymaga długiego czasu przygotowania. Czego chcieć więcej?
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1557
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 284
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1557
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 284
Składniki
Ziemniaki umyj i ugotuj do miękkości w mundurkach. Pierś z kurczaka ugotuj w wodzie lub na parze. Schłodzone ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Możesz je także dość drobno posiekać.
Kurczaka pokrój na niewielkie kawałki, a cebulę po obraniu pokrój w krążki. Jajka ugotuj na twardo. Po schłodzeniu obierz je i rozdziel białka od żółtek. Zetrzyj je na tarce.
Na dnie miski sałatkowej lub w obręczy rozsmaruj trochę majonezu. Połóż ziemniaki, na to cebulę. Oprósz solą i pieprzem. Na cebulę nałóż kolejną warstwę majonezu, a na nią kurczaka, starty żółty ser, białka jajek i żółtka. Udekoruj sałatkę łabędzi puch kilkoma wiórkami białek oraz gałązką natki pietruszki. Danie odstaw do lodówki na co najmniej godzinę.