Najlepsze pomysły na szparagi

Wielkanoc to jedno z najważniejszych świąt w roku, które często kojarzy się z tradycyjnymi potrawami takimi jak jajka, mięso czy mazurki. Jednakże, jeśli chodzi o sałatki na Wielkanoc, często wybieramy te same, znane i sprawdzone przepisy. Dlatego też, w tym artykule chcemy przedstawić wam siedem nieoczywistych sałatek na Wielkanoc, które zaskoczą waszych gości i na pewno przypadną im do gustu.

Pyszne i proste wielkanocne sałatki | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Zbliżająca się Wielkanoc to okazja do wspólnego biesiadowania przy stole oraz smakowania wybornych dań. Na twoim stole nie może zabraknąć również wiosennych sałatek. Każda z propozycji ma swój unikalny smak i sposób podania, co sprawi, że wasze świąteczne menu będzie jeszcze bardziej zróżnicowane i interesujące. Poniżej prezentujemy siedem nieoczywistych sałatek na Wielkanoc. 

7 nieoczywistych sałatek na Wielkanoc 

W wielu domach podczas Wielkanocy nie może zabraknąć sałatki jarzynowej, sałatki z ugotowanymi jajkami czy sałatki z kurczakiem. Oczywiście, w zależności od regionu i gustów mogą występować przeróżne wariacje na temat wielkanocnych smakołyków. Jeśli szukasz nieoczywistych propozycji, koniecznie zajrzyj do przygotowanych przez nas przepisów. Goście i domownicy będą zachwyceni, na pewno nie obędzie się bez pytań o przepisy! 

Sałatka wielkanocna z tofu 

Szukasz sałatki idealnej dla wegetarian? Wypróbuj wielkanocną sałatkę z tofu. Składniki: opakowanie wędzonego tofu, dwie duże marchewki, jeden pęczek rzodkiewek, jedna cebula, pęczek koperku, dwie łyżki oleju, dwie łyżki soku z cytryny, sól i pieprz do smaku. 

Sposób przygotowania: 

  • Tofu dokładnie osusz i pokrój w kostkę. Następnie podsmaż na patelni na 2 łyżkach oleju, aż nabierze złotego koloru. 
  • Marchewki i rzodkiewki umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę. Wymieszaj warzywa z tofu. 
  • W osobnej misce wymieszaj 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oleju, sól i pieprz do smaku. Dodaj mieszankę do sałatki i delikatnie wymieszaj. 
  • Przełóż sałatkę do salaterki i posyp koperkiem. 

Sałatka wielkanocna z wołowiną 

Jeżeli nie wyobrażasz sobie dania bez mięsa, sałatka wielkanocna z wołowiną, będzie doskonała dla ciebie. Składniki: 400 g rostbefu, jedna główka sałaty rzymskiej, pęczek rukoli, mała cebula, awokado, pół szklanki kiełków, pół szklanki orzechów włoskich, dwie łyżki musztardy dijon, dwie łyżki octu winnego, cztery łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka miodu, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  • Rostbef umyj i osusz. Posól i popieprz z obu stron. Smaż na patelni na rozgrzanym oleju z każdej strony po 3-4 minuty na złoty kolor. Następnie wyjmij z patelni i odstaw do ostygnięcia. Kiedy już ostygnie, pokrój go na cienkie paski. 
  • Sałatę i rukolę umyj i osusz. Pokrój sałatę na mniejsze kawałki, a rukolę zostaw w całości. 
  • Cebulę pokrój w piórka, awokado obierz i pokrój w kostkę. Orzechy włoskie posiekaj. 
  • W osobnej misce wymieszaj musztardę, ocet winny, oliwę, miód, sól i pieprz do smaku. 
  • Do dużej miski włóż sałatę, rukolę, cebulę, awokado, orzechy włoskie i kiełki. Wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj pokrojoną wołowinę i polej wszystko dressingiem. 
  • Całość dokładnie wymieszaj i podaj w misce lub na półmisku. 

Sałatka wielkanocna ze szpinakiem i prażonymi orzechami 

 Lubisz, kiedy w twojej sałatce coś chrupie? Ta propozycje, z pewnością ci posmakuje. Do przygotowania sałatki wielkanocnej ze szpinakiem i prażonymi orzechami, będziesz potrzebować: 200 g szpinaku baby, pół czerwonej cebuli, pół szklanki orzechów włoskich, pół szklanki suszonej żurawiny, 1/4 szklanki octu balsamicznego, łyżka miodu, pół szklanki oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku. 

Sposób przygotowania: 

  • Szpinak umyj i osusz. Pokrój cebulę w cienkie piórka. Następnie wymieszaj szpinak i cebulę w dużej misce. 
  • Orzechy włoskie posiekaj i podsmaż na suchej patelni przez 2-3 minuty, aż nabiorą złotego koloru. 
  • W miseczce wymieszaj ocet balsamiczny, miód, sól i pieprz. Dodaj oliwę z oliwek i wymieszaj dokładnie. 
  • Do miski ze szpinakiem i cebulą dodaj prażone orzechy włoskie i suszoną żurawinę. Wymieszaj. Następnie dodaj sos balsamiczny i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. 
  • Sałatkę podaj na dużym talerzu. 

Sałatka wielkanocna z burakami w roli głównej 

Buraki to źródło cennych witamin i minerałów, możesz przygotować z nich wielkanocny przysmak. Do zrobienia sałatki wielkanocnej z burakami, przygotuj: cztery duże buraki, dwie szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, pół szklanki posiekanej cebuli, pół szklanki posiekanej natki pietruszki, 1/4 szklanki oleju, trzy łyżki octu winnego, dwie łyżeczki miodu, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania: 

  • Buraki umyj i osusz. Następnie zawiń każdego z nich osobno w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika (190°C) na około 45-60 minut, aż będą miękkie. Po upieczeniu buraki wystudź, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. 
  • Ugotuj kaszę jaglaną według instrukcji na opakowaniu. Gdy będzie gotowa, odcedź ją i odstaw do ostygnięcia. 
  • Cebulę i natkę pietruszki posiekaj.  
  • W osobnej misce wymieszaj olej, ocet winny, miód, sól i pieprz.  
  • W dużej misce wymieszaj buraki, kaszę jaglaną, cebulę i natkę pietruszki. Następnie dodaj dressing i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. 
  • Sałatkę możesz podać zarówno na zimno, jak i na ciepło. 

Przepis na sałatkę z kiełkami i kaparami 

Chrupiąca kiełki z wyrazistymi kaparami to doskonałe połączenie, również w sałatce. Będziesz potrzebować: dwie szklanki mieszanki kiełków (np. fasoli mung, lucerny, rzodkiewki, brokuła), 1/4 szklanki kaparów, czerwona cebula, pół szklanki oliwek bez pestek, 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki, dwie łyżki soku z cytryny, trzy łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku. 

Sposób przygotowania: 

Kiełki dokładnie umyj i osusz. 

  • Kapary opłucz pod bieżącą wodą i odcedź z zalewy. 
  • Cebulę pokrój w piórka, a oliwki w półplasterki. 
  • W dużej misce wymieszaj kiełki, kapary, cebulę, oliwki i natkę pietruszki. 
  • W osobnej misce wymieszaj sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. 
  • Polej dressingiem sałatkę i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. 
  • Sałatkę odstaw na około 10 minut, aby składniki się przegryzły. 

Sałatka z jarmużem i kaszą kuskus 

Do przygotowania wielkanocnej sałatki możesz także wykorzystać kuskus. Składniki: dwie szklanki jarmużu, szklanka kaszy kuskus, 1/4 szklanki suszonych żurawiny, 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki,1/4 szklanki posiekanej mięty, 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich, dwie łyżki oliwy z oliwek, dwie łyżki soku z cytryny, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  • Kaszę kuskus ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw na bok. 
  • Jarmuż dokładnie umyj i osusz. 
  • W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj jarmuż i gotuj przez około 2-3 minuty, aż zmięknie. 
  • Po ugotowaniu jarmużu, odcedź go i zimną wodą przepłucz, a następnie odsącz. 
  • W misce wymieszaj jarmuż, kaszę kuskus, żurawinę, posiekaną natkę pietruszki, miętę i orzechy włoskie. 
  • W osobnej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. 
  • Polej dressingiem sałatkę i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. 
  • Sałatkę odstaw na około 30 minut, aby składniki się przegryzły. 

Sałatka z batatami i awokado 

Pysznie smakować będzie także sałatka z batatami i awokado. Składniki: duży batat, trzy zielone cebulki, awokado, 1/4 szklanki posiekanej kolendry, 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki, dwie łyżki oliwy z oliwek, dwie łyżki soku z limonki, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania: 

  • Batata umyj i obierz, a następnie pokrój w kostkę o średniej wielkości. 
  • Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj pokrojonego batata i smaż przez około 10-15 minut, aż zmięknie i zrumieni się z obu stron. 
  • Po upieczeniu batata, odstaw go na bok, aby przestygł. 
  • Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i pokrój w kostkę. 
  • Posiekaj zieloną cebulkę, kolendrę i natkę pietruszki. 
  • W misce wymieszaj batata, awokado, zieloną cebulkę, kolendrę i natkę pietruszki. 
  • W osobnej misce wymieszaj sok z limonki, oliwę z oliwek, sól i pieprz. 
  • Polej dressingiem sałatkę i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. 
  • Sałatkę odstaw na około 30 minut, aby składniki się przegryzły. 

 

Zobacz również:

Jak zagęścić rzadki krem na ciasto? Poznaj sprawdzone sposoby

Jak sprawdzić, czy jajka są świeże?

Jak przechowywać czosnek, by nie tracił wartości? Nie popełniał tego błędu!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
4
Dania główne Placki z cukinii, pora i rukoli

Uwielbiam kuchnię zero waste, a placki to najlepszy sposób na wykorzystanie p...

Odsłon: 537

15 min
7
Dania główne Eggah

Eggah to nic innego jak pieczony omlet z dodatkiem warzyw. Danie wywodzi się...

Odsłon: 378

30 min
3
30 min
14