7 nieoczywistych sałatek na Wielkanoc. Goście będą prosić o przepisy!

Wielkanoc to jedno z najważniejszych świąt w roku, które często kojarzy się z tradycyjnymi potrawami takimi jak jajka, mięso czy mazurki. Jednakże, jeśli chodzi o sałatki na Wielkanoc, często wybieramy te same, znane i sprawdzone przepisy. Dlatego też, w tym artykule chcemy przedstawić wam siedem nieoczywistych sałatek na Wielkanoc, które zaskoczą waszych gości i na pewno przypadną im do gustu.

Pyszne i proste wielkanocne sałatki | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Zbliżająca się Wielkanoc to okazja do wspólnego biesiadowania przy stole oraz smakowania wybornych dań. Na twoim stole nie może zabraknąć również wiosennych sałatek. Każda z propozycji ma swój unikalny smak i sposób podania, co sprawi, że wasze świąteczne menu będzie jeszcze bardziej zróżnicowane i interesujące. Poniżej prezentujemy siedem nieoczywistych sałatek na Wielkanoc. 

7 nieoczywistych sałatek na Wielkanoc 

W wielu domach podczas Wielkanocy nie może zabraknąć sałatki jarzynowej, sałatki z ugotowanymi jajkami czy sałatki z kurczakiem. Oczywiście, w zależności od regionu i gustów mogą występować przeróżne wariacje na temat wielkanocnych smakołyków. Jeśli szukasz nieoczywistych propozycji, koniecznie zajrzyj do przygotowanych przez nas przepisów. Goście i domownicy będą zachwyceni, na pewno nie obędzie się bez pytań o przepisy! 

Sałatka wielkanocna z tofu 

Szukasz sałatki idealnej dla wegetarian? Wypróbuj wielkanocną sałatkę z tofu. Składniki: opakowanie wędzonego tofu, dwie duże marchewki, jeden pęczek rzodkiewek, jedna cebula, pęczek koperku, dwie łyżki oleju, dwie łyżki soku z cytryny, sól i pieprz do smaku. 

Sposób przygotowania: 

  • Tofu dokładnie osusz i pokrój w kostkę. Następnie podsmaż na patelni na 2 łyżkach oleju, aż nabierze złotego koloru. 
  • Marchewki i rzodkiewki umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę. Wymieszaj warzywa z tofu. 
  • W osobnej misce wymieszaj 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oleju, sól i pieprz do smaku. Dodaj mieszankę do sałatki i delikatnie wymieszaj. 
  • Przełóż sałatkę do salaterki i posyp koperkiem. 

Sałatka wielkanocna z wołowiną 

Jeżeli nie wyobrażasz sobie dania bez mięsa, sałatka wielkanocna z wołowiną, będzie doskonała dla ciebie. Składniki: 400 g rostbefu, jedna główka sałaty rzymskiej, pęczek rukoli, mała cebula, awokado, pół szklanki kiełków, pół szklanki orzechów włoskich, dwie łyżki musztardy dijon, dwie łyżki octu winnego, cztery łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka miodu, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  • Rostbef umyj i osusz. Posól i popieprz z obu stron. Smaż na patelni na rozgrzanym oleju z każdej strony po 3-4 minuty na złoty kolor. Następnie wyjmij z patelni i odstaw do ostygnięcia. Kiedy już ostygnie, pokrój go na cienkie paski. 
  • Sałatę i rukolę umyj i osusz. Pokrój sałatę na mniejsze kawałki, a rukolę zostaw w całości. 
  • Cebulę pokrój w piórka, awokado obierz i pokrój w kostkę. Orzechy włoskie posiekaj. 
  • W osobnej misce wymieszaj musztardę, ocet winny, oliwę, miód, sól i pieprz do smaku. 
  • Do dużej miski włóż sałatę, rukolę, cebulę, awokado, orzechy włoskie i kiełki. Wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj pokrojoną wołowinę i polej wszystko dressingiem. 
  • Całość dokładnie wymieszaj i podaj w misce lub na półmisku. 

Sałatka wielkanocna ze szpinakiem i prażonymi orzechami 

 Lubisz, kiedy w twojej sałatce coś chrupie? Ta propozycje, z pewnością ci posmakuje. Do przygotowania sałatki wielkanocnej ze szpinakiem i prażonymi orzechami, będziesz potrzebować: 200 g szpinaku baby, pół czerwonej cebuli, pół szklanki orzechów włoskich, pół szklanki suszonej żurawiny, 1/4 szklanki octu balsamicznego, łyżka miodu, pół szklanki oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku. 

Sposób przygotowania: 

  • Szpinak umyj i osusz. Pokrój cebulę w cienkie piórka. Następnie wymieszaj szpinak i cebulę w dużej misce. 
  • Orzechy włoskie posiekaj i podsmaż na suchej patelni przez 2-3 minuty, aż nabiorą złotego koloru. 
  • W miseczce wymieszaj ocet balsamiczny, miód, sól i pieprz. Dodaj oliwę z oliwek i wymieszaj dokładnie. 
  • Do miski ze szpinakiem i cebulą dodaj prażone orzechy włoskie i suszoną żurawinę. Wymieszaj. Następnie dodaj sos balsamiczny i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. 
  • Sałatkę podaj na dużym talerzu. 

Sałatka wielkanocna z burakami w roli głównej 

Buraki to źródło cennych witamin i minerałów, możesz przygotować z nich wielkanocny przysmak. Do zrobienia sałatki wielkanocnej z burakami, przygotuj: cztery duże buraki, dwie szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, pół szklanki posiekanej cebuli, pół szklanki posiekanej natki pietruszki, 1/4 szklanki oleju, trzy łyżki octu winnego, dwie łyżeczki miodu, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania: 

  • Buraki umyj i osusz. Następnie zawiń każdego z nich osobno w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika (190°C) na około 45-60 minut, aż będą miękkie. Po upieczeniu buraki wystudź, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. 
  • Ugotuj kaszę jaglaną według instrukcji na opakowaniu. Gdy będzie gotowa, odcedź ją i odstaw do ostygnięcia. 
  • Cebulę i natkę pietruszki posiekaj.  
  • W osobnej misce wymieszaj olej, ocet winny, miód, sól i pieprz.  
  • W dużej misce wymieszaj buraki, kaszę jaglaną, cebulę i natkę pietruszki. Następnie dodaj dressing i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. 
  • Sałatkę możesz podać zarówno na zimno, jak i na ciepło. 

Przepis na sałatkę z kiełkami i kaparami 

Chrupiąca kiełki z wyrazistymi kaparami to doskonałe połączenie, również w sałatce. Będziesz potrzebować: dwie szklanki mieszanki kiełków (np. fasoli mung, lucerny, rzodkiewki, brokuła), 1/4 szklanki kaparów, czerwona cebula, pół szklanki oliwek bez pestek, 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki, dwie łyżki soku z cytryny, trzy łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku. 

Sposób przygotowania: 

Kiełki dokładnie umyj i osusz. 

  • Kapary opłucz pod bieżącą wodą i odcedź z zalewy. 
  • Cebulę pokrój w piórka, a oliwki w półplasterki. 
  • W dużej misce wymieszaj kiełki, kapary, cebulę, oliwki i natkę pietruszki. 
  • W osobnej misce wymieszaj sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. 
  • Polej dressingiem sałatkę i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. 
  • Sałatkę odstaw na około 10 minut, aby składniki się przegryzły. 

Sałatka z jarmużem i kaszą kuskus 

Do przygotowania wielkanocnej sałatki możesz także wykorzystać kuskus. Składniki: dwie szklanki jarmużu, szklanka kaszy kuskus, 1/4 szklanki suszonych żurawiny, 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki,1/4 szklanki posiekanej mięty, 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich, dwie łyżki oliwy z oliwek, dwie łyżki soku z cytryny, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  • Kaszę kuskus ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw na bok. 
  • Jarmuż dokładnie umyj i osusz. 
  • W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj jarmuż i gotuj przez około 2-3 minuty, aż zmięknie. 
  • Po ugotowaniu jarmużu, odcedź go i zimną wodą przepłucz, a następnie odsącz. 
  • W misce wymieszaj jarmuż, kaszę kuskus, żurawinę, posiekaną natkę pietruszki, miętę i orzechy włoskie. 
  • W osobnej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. 
  • Polej dressingiem sałatkę i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. 
  • Sałatkę odstaw na około 30 minut, aby składniki się przegryzły. 

Sałatka z batatami i awokado 

Pysznie smakować będzie także sałatka z batatami i awokado. Składniki: duży batat, trzy zielone cebulki, awokado, 1/4 szklanki posiekanej kolendry, 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki, dwie łyżki oliwy z oliwek, dwie łyżki soku z limonki, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania: 

  • Batata umyj i obierz, a następnie pokrój w kostkę o średniej wielkości. 
  • Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj pokrojonego batata i smaż przez około 10-15 minut, aż zmięknie i zrumieni się z obu stron. 
  • Po upieczeniu batata, odstaw go na bok, aby przestygł. 
  • Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i pokrój w kostkę. 
  • Posiekaj zieloną cebulkę, kolendrę i natkę pietruszki. 
  • W misce wymieszaj batata, awokado, zieloną cebulkę, kolendrę i natkę pietruszki. 
  • W osobnej misce wymieszaj sok z limonki, oliwę z oliwek, sól i pieprz. 
  • Polej dressingiem sałatkę i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. 
  • Sałatkę odstaw na około 30 minut, aby składniki się przegryzły. 

 

Zobacz również:

Jak zagęścić rzadki krem na ciasto? Poznaj sprawdzone sposoby

Jak sprawdzić, czy jajka są świeże?

Jak przechowywać czosnek, by nie tracił wartości? Nie popełniał tego błędu!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3
Śniadania Parówkowe serce

Bardzo lubię parówki oraz dania z jajek. Dzisiaj łącze te dwa składniki w jed...

Odsłon: 118

15 min
5
Desery Sernik na biszkoptach

Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...

Odsłon: 10461

30 min
33

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2