Spis treści:
- Czosnek – właściwości
- Jak przechowywać czosnek, żeby nie tracił właściwości?
- Błędy w przechowywaniu czosnku
- Najlepsze dania z czosnkiem
Kiedy zbliża się jesień, coraz częściej sięgamy po dania z czosnkiem. Jego właściwości bakteriobójcze pomagają chronić organizm przed infekcjami. Chyba każdy słyszał o zbawiennych właściwościach mleka z miodem i czosnkiem, domowego sposobu naszych mam i babć na przeziębienie i grypę. Czosnek wspiera również prawidłowe działanie układu oddechowego oraz pomaga zwalczać gorączkę. Warto więc zadbać o to, by zawsze znalazł się w naszej kuchni. Sprawdź, jak prawidłowo przechowywać czosnek, aby nie spleśniał i nie wysechł.

Sprawdź także: Jak szybko obrać czosnek? Filmik z tym trikiem obejrzały 4 mln internautów!
Czosnek – właściwości
W czosnku znajdziemy wiele cennych substancji odżywczych. Jest źródłem witaminy C, A, PP, witamin z grupy B, oraz minerałów takich jak: magnez, wapń, czy potas. Czosnek zawiera olejki eteryczne, które są nie tylko źródłem jego charakterystycznego zapachu, ale i działa korzystnie przeziębienia, infekcje, zakażenia grzybicze, pozwala także zredukować poziom cukru we krwi oraz zmniejszyć poziom złego cholesterolu.
Czosnek wpływa korzystnie na pracę układu trawiennego. Poprawia pracę jelit, zapobiega wzdęciom oraz stymuluje wydzielanie żółci. Warto więc dodać go do tłustych i ciężkostrawnych potraw. Co więcej, olejki zawarte w czosnku zapobiegają zagnieżdżaniu się pasożytów w jelitach.
Znane są również przeciwzakrzepowe właściwości czosnku. Jego regularne spożywanie wspiera prawidłową pracę układu krążenia, poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, chroniąc tym samym organizm przed zawałem i miażdżycą.
Jak przechowywać czosnek, żeby nie tracił właściwości?
Aby czosnek, jak najdłużej pozostał świeży, jędrny oraz zachował swoje wszystkie właściwości odżywcze, należy zadbać o jego prawidłowe przechowywanie. Najlepiej umieścić go w suchym i ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej. Powinien mieć również dostęp powietrza, można więc przechowywać go w koszyczkach. Brak dostępu do słońca zapobiegnie kiełkowaniu. Warto zadbać również o to, by łupinki czosnku nie zostały oderwane do momentu, aż będziesz chciał go użyć.
Czy czosnek można przechowywać w lodówce? Tak, najlepiej obrać go, a następnie włożyć do szczelnie zamykanego pojemnika lub szklanego słoika. Co dodatkowo zabezpieczy lodówkę przed czosnkowym aromatem.
Innym często zadawanym pytaniem jest to, czy można mrozić czosnek? Tak, najlepiej zmielić go za pomocą blendera lub przecisnąć przez specjalną praskę, a następnie umieścić w woreczku strunowym. Warto pamiętać o tym, żeby rozłożyć go równomiernie i mrozić na płasko. Wówczas, kiedy będziesz potrzebować porcję czosnku do danej potrawy, łatwiej będzie „odłupać” ci kawałek.
Błędy w przechowywaniu czosnku
Wiele osób popełnia ten błąd i przechowuje całe główki czosnku bezpośrednio w lodówce. Okazuje się jednak, że taki sposób jego przechowywania może powodować, że czosnek zacznie pleśnieć. Wszystko przez wilgotne środowisko lodówki. Taki sposób przechowywania może też spowodować utratę jego aromatu i smaku.
Najlepsze dania z czosnkiem
Czosnek można wykorzystać do wielu pysznych dań. Warto pamiętać również o tym, że czosnek można przechować w postaci przetworów na zimę. Zobacz, jakie potrawy przygotowali nasi użytkownicy.
1. Pampuszki z czosnkiem

Pampuszki z czosnkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Zapobiegają stłuszczeniu wątroby, łagodzą stany zapalne. Masz je w kuchni »
Jak wykorzystać resztki z ugotowanych ziemniaków? 3 sprawdzone przepisy »
Najzdrowszy zamiennik ryżu czy ziemniaków. Mnóstwo witaminy B, mało kalorii »