Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna przekąska na bazie ciasta do pizzy - ilovebake.pl
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 123
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21525
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 75
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 113
Polecam.
Odsłon: 845
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 123
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21525
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 75
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 113
Polecam.
Odsłon: 845
Składniki
Suche drożdże mieszamy z cukrem w 1/4 ciepłej wody, odstawiamy na 5 min. ( używając do ciasta świeżych drożdży musimy wykonać rozczyn ). Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, mieszankę z drożdży, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Ciasto wyrabiamy, aż będzie jednolite i gładkie w strukturze. Miskę lekko smarujemy oliwą i przekładamy do niej ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min do napuszenia. Czosnek, sól, oraz oliwę przekładamy do malaksera lub blendera i miksujemy, aż czosnek będzie mocno rozdrobniony. Następnie dodajemy pietruszkę i chwilę miksujemy. Napuszone ciasto chwilę wyrabiamy i rozwałkowujemy ciasto na kawałek o wym. 25×25 cm. Następnie wycinamy pasy o szerokości 5 cm i długości 12 cm. Każdy kawałek lekko rozciągamy palcami i zawijamy jak supełek. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 C i pieczemy przez ok. 18 min do zarumienienia. Następnie wyciągamy i smarujemy wierzch mieszaniną czosnkowo -pietruszkową, ponownie wkładamy do piekarnika i podpiekamy jeszcze przez ok. 5 min.