Do góry

Przekąski Przepis na:

Czosnkowe supełki

Czosnkowe supełki

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 3610

Dodano:

Odsłon: 18468

Pyszna przekąska na bazie ciasta do pizzy - ilovebake.pl

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej 5 g drożdży suchych lub 10 g świeżych
  • 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy
  • DODATKOWO: 1 duży ząbek czosnku 5 łyżek oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pół szklanki świeżej pietruszki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Czosnkowe supełki

Przygotowanie

  1. Suche drożdże mieszamy z cukrem w 1/4 ciepłej wody, odstawiamy na 5 min. ( używając do ciasta świeżych drożdży musimy wykonać rozczyn ). Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, mieszankę z drożdży, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Ciasto wyrabiamy, aż będzie jednolite i gładkie w strukturze. Miskę lekko smarujemy oliwą i przekładamy do niej ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min do napuszenia.

    Czosnek, sól, oraz oliwę przekładamy do malaksera lub blendera i miksujemy, aż czosnek będzie mocno rozdrobniony. Następnie dodajemy pietruszkę i chwilę miksujemy.

    Napuszone ciasto chwilę wyrabiamy i rozwałkowujemy ciasto na kawałek o wym. 25×25 cm. Następnie wycinamy pasy o szerokości 5 cm i długości 12 cm. Każdy kawałek lekko rozciągamy palcami i zawijamy jak supełek. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 C i pieczemy przez ok. 18 min do zarumienienia. Następnie wyciągamy i smarujemy wierzch mieszaniną czosnkowo -pietruszkową, ponownie wkładamy do piekarnika i podpiekamy jeszcze przez ok. 5 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń