Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 3799
Dodano: 19.03.2014
Odsłon: 18643
5-6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Suche drożdże mieszamy z cukrem w 1/4 ciepłej wody, odstawiamy na 5 min. ( używając do ciasta świeżych drożdży musimy wykonać rozczyn ). Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, mieszankę z drożdży, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Ciasto wyrabiamy, aż będzie jednolite i gładkie w strukturze. Miskę lekko smarujemy oliwą i przekładamy do niej ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min do napuszenia.
Czosnek, sól, oraz oliwę przekładamy do malaksera lub blendera i miksujemy, aż czosnek będzie mocno rozdrobniony. Następnie dodajemy pietruszkę i chwilę miksujemy.
Napuszone ciasto chwilę wyrabiamy i rozwałkowujemy ciasto na kawałek o wym. 25×25 cm. Następnie wycinamy pasy o szerokości 5 cm i długości 12 cm. Każdy kawałek lekko rozciągamy palcami i zawijamy jak supełek. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 C i pieczemy przez ok. 18 min do zarumienienia. Następnie wyciągamy i smarujemy wierzch mieszaniną czosnkowo -pietruszkową, ponownie wkładamy do piekarnika i podpiekamy jeszcze przez ok. 5 min.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)