Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa czosnkowa

Zupa czosnkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 2565

Dodano:

Odsłon: 1010

klasyka czeskiej i słowackiej kuchni - idealna na zimowe obiady

Składniki

  • czosnek - 2 główki
  • ziemniaki - 1 kg
  • cebule - 2 szt.
  • bulion - 1 litr
  • serek mascarpone - 250 g
  • olej - 2 łyżki
  • masło - 2 łyżki
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa czosnkowa

Przygotowanie

  1. w dużym garnku rozgrzewamy olej i masło, wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy na wolnym ogniu przez 10 min, chodzi nam o to, aby się zeszkliła, a nie przysmażyła

  2. ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli wraz z bulionem i gotujemy wszystko ok. 15 min

  3. czosnek obieramy, dorzucamy do ziemniaków i gotujemy jeszcze 10 min

  4. teraz czas na mascarpone - dodajemy i mieszamy, aż się rozpuści

  5. garnek ściągamy z ognia i całą jego zawartość dokładnie blendujemy, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, no i gotowe, podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym, możemy jeszcze polać delikatnie czosnkową oliwą, smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń