Jak zagęścić rzadki krem na ciasto? Poznaj sprawdzone sposoby

Za rzadki krem na ciasto to zmora wielu amatorów słodkich pyszności. Co zrobić, gdy jego konsystencja pozostawia wiele do życzenia? Jak zagęścić krem budyniowy, z mascarpone oraz śmietanowy? Poznaj skuteczne domowe sposoby, które uratują niejeden wypiek!

Jak zagęścić krem z mascarpone, śmietanowy i budyniowy? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Gęstość kremu to jeden z najważniejszych parametrów, które zwykle decydują o powodzeniu domowych wypieków. Niekiedy jednak zdarza się tak, że osiągnięcie idealnej konsystencji przychodzi z trudnością nawet najbardziej doświadczonym cukiernikom. Co zrobić, aby zagęścić krem do deseru i jakie sposoby będą najpraktyczniejsze w warunkach domowych? 

Sprawdź także: Makaron z kurczakiem na wiele sposobów. Przepisy na obiad, który cię nie zawiedzie

Jak zagęścić rzadki krem na ciasto? 

Planujesz wystawne przyjęcie dla przyjaciół i rodziny, ale w ostatnim momencie okazuje się, że krem na ciasto wyszedł ci zbyt rzadki, aby swobodnie umieścić go pomiędzy warstwami wypieku? Nie martw się, to nie koniec świata 0 istnieją na to skuteczne rozwiązania. Jak zagęścić rzadki krem na ciasto? 

Dbając o zbitą konsystencję kremu na ciasto, przyrządzisz zarówno pyszny, jak i pięknie prezentujący się deser. Osiągnięcie takiej tekstury sprawi, że słodka przekąska będzie się łatwo kroiła i to bez nieestetycznego wylewania się bokami. Wśród najpopularniejszych stabilizatorów wymienia się żelatynę, galaretkę, mąkę, czekoladę oraz masło. Który z nich sprawdzi się najlepiej? To zależy od rodzaju przygotowywanego kremu. 

Krem czekoladowy o wodnistej konsystencji uratuje pół tabliczki czekolady, którą rozpuścisz w kąpieli wodnej. Innym sposobem jest pokruszenie całej tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady i wymieszanie jej z masą. Możesz również dołożyć do niej około 50 g dobrej jakości masła, które będziesz ucierać przez kilka minut. Postawiłeś na krem z bitej śmietany? W takim razie użyj śnieżki/śmietan-fixu, żelatyny lub galaretki owocowej. 

Jak zagęścić krem do tortu? 

Krem to bez wątpienia jeden z najważniejszych komponentów każdego tortu, bez którego deser ten nie ma racji bytu. Jak zmienić jego lejącą i nieapetyczną wersję w wariant, który utrzyma przekąskę w ryzach? Jeśli zastanawiasz się, jak zagęścić krem do tortu, wiedz, że istnieje co najmniej kilka opcji. Pierwszą i najprostszą z nich jest wstawienie go do lodówki, aby nieco stężał. Jeśli to nie pomoże, spróbuj wykorzystać żelatynę, śmietanę 30 proc. lub zimne masło. Akurat nie dysponujesz powyższymi składnikami? To żaden problem - równie dobrym rozwiązaniem będzie dołożenie do niego szczypty mąki lub skrobi ziemniaczanej. 

Zobacz: Tiramisu z czarną porzeczką

Jak zagęścić krem budyniowy?  

Pierwszym sposobem jest wzbogacenie go o wspomnianą mąkę ziemniaczaną. Pamiętaj, aby robić to partiami, dzięki czemu unikniesz grudek, które mogą wpłynąć na efekt. Dosypuj ją łyżką stołową, a po chwili masa zyska odpowiednią gęstość. Innym wyjściem jest dodanie kilku łyżeczek żelatyny, którą wcześniej rozpuścisz w ciepłym mleku. Najważniejsze, żeby była ona dokładnie wystudzona. Dolanie ciepłego płynu może skończyć się zwarzeniem masy. Po połączeniu obu elementów wstaw je do lodówki na parę godzin, a dopiero później wykorzystaj do dekoracji tortu.

Jak zagęścić krem śmietanowy? 

Krem na bazie śmietany najłatwiej zagęścić śnieżką/śmietan-fixem, owocową galaretką lub żelatyną. Nie posiadasz tych produktów w kuchennej szafce? Bez paniki! Szukając skutecznych sposobów na to, jak zagęścić krem śmietanowy, możesz posłużyć się skrobią ziemniaczaną, którą będziesz do niego stopniowo dokładać. Fazą decydującą o jego końcowej konsystencji jest ubijanie, które powinno odbywać się na wysokich obrotach oraz przy użyciu mocno schłodzonych składników. Niedopilnowanie tych dwóch elementów doprowadzi do odwrotnego skutku, sprawiając, że krem stanie się lejący, przez co nie będzie nadawał się do deseru. 

Jak zagęścić krem z mascarpone? 

Najprostszym rozwiązaniem na otrzymanie zbitej konsystencji mascarpone jest połączenie go z tłustą śmietaną lub masą budyniową. Możesz także pokusić się o dodanie do niego szczypty mąki ziemniaczanej i utarcie wszystkich składników na gładką masę. Jeśli planujesz przygotowanie smakowego nadzienia serowego, postaw na kolorową galaretkę, która jeszcze bardziej uatrakcyjni wygląd twojego dania.  

Przepis na gęsty krem z mascarpone 

Brakuje ci pomysłu na smaczny krem, który stałby się kropką nad i twojego wypieku? W takim razie wykorzystaj nasz prosty przepis i zaskocz swoich gości podczas rodzinnego spotkania. Do jego wykonania potrzebujesz śmietany kremówki (30 proc. lub 36 proc.), serka mascarpone, ulubionego aromatu oraz cukru pudru.  

Schłódź w lodówce śmietanę, mieszadła miksera oraz miskę, w której będziesz ubijać krem. Powinny one spędzić w niej co najmniej godzinę. Gdy śmietana osiągnie odpowiednio niską temperaturę, przełóż ją do naczynia, a następnie dołóż aromat i przesiany cukier puder. Rozpocznij ubijanie jej mikserem od najwyższej prędkości. Po upływie około trzech do pięciu minut zmniejszaj obroty, obserwując, co dzieje się z masą.  

Pamiętaj, aby nie przesadzić z czasem miksowania. Zbyt długo włączony mikser może doprowadzić do tego, że śmietana się zwarzy i ciężko będzie ją ustabilizować nawet sowitą ilością mąki ziemniaczanej lub skrobi. Podczas jej ubijania możesz także wkropić nieco soku z cytryny, który pomoże ci w osiągnięciu idealnej gęstości.  

Gdy ubijesz śmietanę, dodaj do niej serek mascarpone i miksuj całość na niższej prędkości. Po dokładnym połączeniu się składników zmniejsz całkowicie liczbę obrotów na minutę. Co świadczy o tym, że krem jest gotowy? Gładka, jednolita i gęsta konsystencja, która po przekręceniu miski do góry nogami pozostaje w naczyniu. Poprawnie przygotowany krem powinien przypominać perfekcyjnie ubitą bitą śmietanę. 

Szukasz inspiracji kulinarnych? Odwiedź Smaker.pl!  

Jeśli artykuł przypadł ci do gustu lub uratował twój krem na tort, koniecznie odwiedź Smaker.pl, gdzie znajdziesz jeszcze więcej praktycznych porad oraz odpowiedzi na rozmaite pytania. Jakich gatunków ryb unikać? Jak w PRL-u robiło się zapasy na zimę? Tego wszystkiego dowiesz się z naszych publikacji! Nasz serwis to również skarbnica wiedzy na tematy związane z gotowaniem. Nie masz pomysłu na dietetyczny obiad? Szukasz inspiracji na dania dla cukrzyków? A może na takie oparte na sezonowych warzywach i owocach? Koniecznie przejrzyj naszą stronę i wybierz przepis, który sprosta twoim wymaganiom! 



Zobacz także:

Najzdrowsze orzechy. Jedz, jeśli walczysz z cholesterolem lub cukrzycą, uważaj na diecie »

Lepsza od jajecznicy! Nasyci na długo i pozwoli utrzymać wagę w normie »

"Białe złoto" na problemy żołądkowe. Jest ekstremalnie skuteczne i tanie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
10
Pieczywo Chleb wiejski

Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...

Odsłon: 87

60 min
2
15 min
7
15 min
15

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1