Sprawdzone przepisy na Sylwestra

Od bardzo dawna słyszymy, że ryby należą do wyjątkowo zdrowych produktów, które jak najczęściej powinny trafiać na nasze talerze. Niestety, nie jest to regułą. Oto kilka gatunków ryb, których jedzenia lepiej unikać.

Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Mogłoby się wydawać, że ryby to jeden z najzdrowszych posiłków, jaki można zaserwować naszym bliskim. W końcu znajdziemy w nich bogactwo substancji odżywczych oraz mikroelementów, które doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu. Co więcej, specjaliści do spraw żywienia polecają zjadanie ryb ze względu na zawartość dużej liczby kwasów tłuszczowych, stanowiących istotny element naszej diety. Cóż więc mogłoby nam zaszkodzić?

Niestety, ze względu na sposób hodowli, mogą być skażone antybiotykami, rtęcią oraz innymi substancjami chemicznymi. Gatunki tłuste mogą kumulować substancje toksyczne w swoich tkankach, w tym także metale ciężkie takie jak kadm, rtęć, ołów oraz arsen. Podobnie dzieje się w przypadku ryb drapieżnych i długożyjących. Na które gatunki powinniśmy uważać?

1. Tilapia

Ten gatunek ryby jest hodowany w Azji, gdzie najczęściej ryby przebywają w zanieczyszczonych, sztucznych zbiornikach. Aby jak najwięcej ryb, w jak najszybszym czasie, osiągnęło wagę umożliwiającą ich sprzedaż, karmi się je paszami zawierającym i znaczne ilości antybiotyków, środków bakteriobójczych oraz hormonów. Substancje te mogą przenikać do mięsa ryb, aby następnie trafić na nasze talerze. O jedzeniu tilapii powinni zapomnieć zwłaszcza alergicy oraz osoby, mające problemy z sercem.

Sprawdź też: Jak usunąć zapach ryby z kuchni, piekarnika i desek?

2. Łosoś hodowlany

Ta wyjątkowo smaczna i popularna ryba już od wielu lat wzbudza ogromne kontrowersje. Dosyć powszechnie uznaje się go za bardzo zdrowy produkt, wnoszący do naszej diety wiele istotnych składników. Niestety, problem pojawia się, gdy mamy do czynienia z łososiem hodowlanym, w którego mięsie można odnaleźć wiele antybiotyków, pestycydów oraz szkodliwych dwufenyli polichlorowanych.

3. Panga

Wielu Polaków bardzo chętnie sięga po tę rybę, głównie ze względu na jej niską cenę. Z tego powodu rybę też niekiedy serwuje się w różnego rodzaju barach i nadmorskich smażalniach. Niestety, nie jest to najlepszy pomysł. Przede wszystkim panga ma znikome wartości odżywcze. Ponadto hoduje je się w zanieczyszczonych zbiornikach, gdzie ryby karmione są antybiotykami oraz hormonami, w celu zmaksymalizowania zysków.

4. Makrela

Niestety, w mięsie popularnej w naszym kraju makreli również możemy znaleźć szkodliwą rtęć. Chodzi tu konkretnie o makrelę królewską, która bywa sprzedawana jako konserwy oraz pod postacią wędzoną, dlatego też podczas zakupów warto zwracać uwagę na to, z jaką rybą mamy do czynienia.

5. Węgorz

Wędzone węgorze są przebojem nad Bałtykiem, jednak wypadku tej ryby również powinniśmy zwracać uwagę na to, z jakim gatunkiem konkretnie mamy do czynienia. Węgorz srebrzysty i żółty może być skażony toksyczną rtęcią oraz dwufenylami polichlorowanymi.

6. Tuńczyk

Ryby tej nie powinniśmy zjadać z dwóch powodów. Przede wszystkim, jest ona zagrożona całkowym wyginięciem, dlatego z punktu widzenia ekologii każda sztuka jest na wagę złota. Ponadto specjaliści ostrzegają również, że mięso tych ryb może zawierać w sobie szkodliwą rtęć.

7. Sum

Sum to prawdziwy rarytas, z którego można przygotować wyjątkowo smaczne dania. Warto jednak zwracać uwagę na to, skąd pochodzi nasza ryba. Te kupowane w supermarketach, bardzo często są importowane z Azji, gdzie podczas hodowli niejednokrotnie wykorzystuje się spore ilości antybiotyków i substancji chemicznych, wspomagających wzrost ryb.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Zobacz także:

Quiz: mało znane nazwy popularnych produktów. Czy wiesz, co się pod nimi kryje? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Świąteczne chałki z kruszonką

Chałki przygotowane dla rodzinki. Pyszne, puszyste i mięciutkie. Polecam

Odsłon: 749

>60 min
3
60 min
4
30 min
7
30 min
10
Ciasta Makowiec na kruchym spodzie

Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....

Odsłon: 3060

60 min
18

Polecane artykuły

Informacje Deserki w pojemniczkach. 8 przepisów na pyszne mini desery

Szukasz efektownych i pysznych słodkich przysmaków, które zachwycą twoich gości? Mini desery na imieniny, imprezę urodzinową itp. to idealne rozwią...

1
Informacje Jak zrobić domek z piernika krok po kroku? Instruktaż, lukrowanie i ozdabianie

Marzysz o tym, aby święta były jeszcze bardziej magiczne? W takim razie rozważ wykonanie wyjątkowego domku z piernika – nie zapomnij zaangażować ca...

2
Informacje Zero Waste Smoothie. Wykorzystaj nadmiar owoców!

Nie marnujmy jedzenia, wykorzystujmy je z głową. Nadmiar owoców w kuchni to doskonała okazja, by przygotować zdrowe i pyszne smoothie w duchu Zero...

0
Informacje Co na obiad na Boże Narodzenie? Popisowe dania na świąteczny obiad. Z wołowiny, schabu i indyka

Co na obiad na Boże Narodzenie sprawi, że twoi goście na pewno poproszą cię o dokładkę? Poznaj inspirujące przepisy na dania ze schabu, wołowiny i...

3