Ciasta na Boże Narodzenie

Od bardzo dawna słyszymy, że ryby należą do wyjątkowo zdrowych produktów, które jak najczęściej powinny trafiać na nasze talerze. Niestety, nie jest to regułą. Oto kilka gatunków ryb, których jedzenia lepiej unikać.

Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Mogłoby się wydawać, że ryby to jeden z najzdrowszych posiłków, jaki można zaserwować naszym bliskim. W końcu znajdziemy w nich bogactwo substancji odżywczych oraz mikroelementów, które doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu. Co więcej, specjaliści do spraw żywienia polecają zjadanie ryb ze względu na zawartość dużej liczby kwasów tłuszczowych, stanowiących istotny element naszej diety. Cóż więc mogłoby nam zaszkodzić?

Niestety, ze względu na sposób hodowli, mogą być skażone antybiotykami, rtęcią oraz innymi substancjami chemicznymi. Gatunki tłuste mogą kumulować substancje toksyczne w swoich tkankach, w tym także metale ciężkie takie jak kadm, rtęć, ołów oraz arsen. Podobnie dzieje się w przypadku ryb drapieżnych i długożyjących. Na które gatunki powinniśmy uważać?

1. Tilapia

Ten gatunek ryby jest hodowany w Azji, gdzie najczęściej ryby przebywają w zanieczyszczonych, sztucznych zbiornikach. Aby jak najwięcej ryb, w jak najszybszym czasie, osiągnęło wagę umożliwiającą ich sprzedaż, karmi się je paszami zawierającym i znaczne ilości antybiotyków, środków bakteriobójczych oraz hormonów. Substancje te mogą przenikać do mięsa ryb, aby następnie trafić na nasze talerze. O jedzeniu tilapii powinni zapomnieć zwłaszcza alergicy oraz osoby, mające problemy z sercem.

Sprawdź też: Jak usunąć zapach ryby z kuchni, piekarnika i desek?

2. Łosoś hodowlany

Ta wyjątkowo smaczna i popularna ryba już od wielu lat wzbudza ogromne kontrowersje. Dosyć powszechnie uznaje się go za bardzo zdrowy produkt, wnoszący do naszej diety wiele istotnych składników. Niestety, problem pojawia się, gdy mamy do czynienia z łososiem hodowlanym, w którego mięsie można odnaleźć wiele antybiotyków, pestycydów oraz szkodliwych dwufenyli polichlorowanych.

3. Panga

Wielu Polaków bardzo chętnie sięga po tę rybę, głównie ze względu na jej niską cenę. Z tego powodu rybę też niekiedy serwuje się w różnego rodzaju barach i nadmorskich smażalniach. Niestety, nie jest to najlepszy pomysł. Przede wszystkim panga ma znikome wartości odżywcze. Ponadto hoduje je się w zanieczyszczonych zbiornikach, gdzie ryby karmione są antybiotykami oraz hormonami, w celu zmaksymalizowania zysków.

4. Makrela

Niestety, w mięsie popularnej w naszym kraju makreli również możemy znaleźć szkodliwą rtęć. Chodzi tu konkretnie o makrelę królewską, która bywa sprzedawana jako konserwy oraz pod postacią wędzoną, dlatego też podczas zakupów warto zwracać uwagę na to, z jaką rybą mamy do czynienia.

5. Węgorz

Wędzone węgorze są przebojem nad Bałtykiem, jednak wypadku tej ryby również powinniśmy zwracać uwagę na to, z jakim gatunkiem konkretnie mamy do czynienia. Węgorz srebrzysty i żółty może być skażony toksyczną rtęcią oraz dwufenylami polichlorowanymi.

6. Tuńczyk

Ryby tej nie powinniśmy zjadać z dwóch powodów. Przede wszystkim, jest ona zagrożona całkowym wyginięciem, dlatego z punktu widzenia ekologii każda sztuka jest na wagę złota. Ponadto specjaliści ostrzegają również, że mięso tych ryb może zawierać w sobie szkodliwą rtęć.

7. Sum

Sum to prawdziwy rarytas, z którego można przygotować wyjątkowo smaczne dania. Warto jednak zwracać uwagę na to, skąd pochodzi nasza ryba. Te kupowane w supermarketach, bardzo często są importowane z Azji, gdzie podczas hodowli niejednokrotnie wykorzystuje się spore ilości antybiotyków i substancji chemicznych, wspomagających wzrost ryb.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Zobacz także:

Quiz: mało znane nazwy popularnych produktów. Czy wiesz, co się pod nimi kryje? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik Milion Dolarów

Zapewne znasz powiedzenie „wyglądać jak milion dolarów”. Przypomnij je sobie,...

Odsłon: 1212

60 min
4
Przekąski Tosty z chleba z tatarem

Zapraszam dzisiaj na tosta z tatarem, ale zrobionym trochę inaczej.

Odsłon: 49

30 min
3
Ciasta Dusigrosz bez pieczenia

Ciasto „Dusigrosz ” to deser dla tych, którzy chcą zjeść dość pysznego, ale p...

Odsłon: 996

60 min
2
Desery Sernik (na małą blaszkę)

Przepis na pyszny i delikatny sernik z polewą czekoladową na małą tortownicę....

Odsłon: 99

15 min
5
Ciasta Ciasto Piernikowa Dama

Ciasto mocno czekoladowe i wilgotne jak brownie albo murzynek za sprawą biszk...

Odsłon: 50

60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Nieoczywiste i efektowne ciasta na świąteczny stół

Każdy ma swój ulubiony, tradycyjny wypiek bożonarodzeniowy. Najczęściej jest to sernik, makowiec lub piernik. Przy okazji świąt warto jednak spróbo...

40
Informacje Najzdrowszy ser na świecie. Ma mało kalorii i jest lekkostrawny

Parmezan to włoski specjał dojrzewający nawet do trzech lat. Wyróżnia się nie tylko intensywnym smakiem, ale też właściwościami zdrowotnymi. Dzięki...

1
Informacje Efektowne sałatki świąteczne. Smaku i wyglądu nie powstydziłaby się najlepsza gospodyni

W większości domów na wigilijnym stole musi pojawić się karp, barszcz lub zupa grzybowa, oraz cały wachlarz bożonarodzeniowych ciast. Warto przygot...

11
Ewa gotuje Ewa gotuje z Elą Romanowską. Proste, a zaskakujące przepisy

W 529. odcinku kulinarnego show Ewa Wachowicz nie gotowała sama. Do zrobienia gęstej i aromatycznej zupy zaprosiła Elę Romanowską, znaną z programu...

1