Spis treści:
- Dlaczego tilapia jest niezdrowa?
- Którego łososia lepiej nie jeść?
- Dlaczego nie kupować pangi?
- Co szkodliwego znajdziesz w makreli?
- Dlaczego węgorz szkodzi zdrowiu?
- Dlaczego lepiej ograniczyć tuńczyka?
- Dlaczego sum jest szkodliwy?
Mogłoby się wydawać, że ryby to jeden z najzdrowszych posiłków, jaki można zaserwować naszym bliskim. W końcu znajdziemy w nich bogactwo substancji odżywczych oraz mikroelementów, które doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu. Co więcej, specjaliści do spraw żywienia polecają zjadanie ryb ze względu na zawartość dużej liczby kwasów tłuszczowych, stanowiących istotny element naszej diety. Cóż więc mogłoby nam zaszkodzić?
Niestety, ze względu na sposób hodowli, mogą być skażone antybiotykami, rtęcią oraz innymi substancjami chemicznymi. Gatunki tłuste mogą kumulować substancje toksyczne w swoich tkankach, w tym także metale ciężkie takie jak kadm, rtęć, ołów oraz arsen. Podobnie dzieje się w przypadku ryb drapieżnych i długożyjących. Na które gatunki powinniśmy uważać?
1. Tilapia
Ten gatunek ryby jest hodowany w Azji, gdzie najczęściej ryby przebywają w zanieczyszczonych, sztucznych zbiornikach. Aby jak najwięcej ryb, w jak najszybszym czasie, osiągnęło wagę umożliwiającą ich sprzedaż, karmi się je paszami zawierającym i znaczne ilości antybiotyków, środków bakteriobójczych oraz hormonów. Substancje te mogą przenikać do mięsa ryb, aby następnie trafić na nasze talerze. O jedzeniu tilapii powinni zapomnieć zwłaszcza alergicy oraz osoby, mające problemy z sercem.
Sprawdź też: Jak usunąć zapach ryby z kuchni, piekarnika i desek?
2. Łosoś hodowlany
Ta wyjątkowo smaczna i popularna ryba już od wielu lat wzbudza ogromne kontrowersje. Dosyć powszechnie uznaje się go za bardzo zdrowy produkt, wnoszący do naszej diety wiele istotnych składników. Niestety, problem pojawia się, gdy mamy do czynienia z łososiem hodowlanym, w którego mięsie można odnaleźć wiele antybiotyków, pestycydów oraz szkodliwych dwufenyli polichlorowanych.
3. Panga
Wielu Polaków bardzo chętnie sięga po tę rybę, głównie ze względu na jej niską cenę. Z tego powodu rybę też niekiedy serwuje się w różnego rodzaju barach i nadmorskich smażalniach. Niestety, nie jest to najlepszy pomysł. Przede wszystkim panga ma znikome wartości odżywcze. Ponadto hoduje je się w zanieczyszczonych zbiornikach, gdzie ryby karmione są antybiotykami oraz hormonami, w celu zmaksymalizowania zysków.
4. Makrela
Niestety, w mięsie popularnej w naszym kraju makreli również możemy znaleźć szkodliwą rtęć. Chodzi tu konkretnie o makrelę królewską, która bywa sprzedawana jako konserwy oraz pod postacią wędzoną, dlatego też podczas zakupów warto zwracać uwagę na to, z jaką rybą mamy do czynienia.
5. Węgorz
Wędzone węgorze są przebojem nad Bałtykiem, jednak wypadku tej ryby również powinniśmy zwracać uwagę na to, z jakim gatunkiem konkretnie mamy do czynienia. Węgorz srebrzysty i żółty może być skażony toksyczną rtęcią oraz dwufenylami polichlorowanymi.
6. Tuńczyk
Ryby tej nie powinniśmy zjadać z dwóch powodów. Przede wszystkim, jest ona zagrożona całkowym wyginięciem, dlatego z punktu widzenia ekologii każda sztuka jest na wagę złota. Ponadto specjaliści ostrzegają również, że mięso tych ryb może zawierać w sobie szkodliwą rtęć.
7. Sum
Sum to prawdziwy rarytas, z którego można przygotować wyjątkowo smaczne dania. Warto jednak zwracać uwagę na to, skąd pochodzi nasza ryba. Te kupowane w supermarketach, bardzo często są importowane z Azji, gdzie podczas hodowli niejednokrotnie wykorzystuje się spore ilości antybiotyków i substancji chemicznych, wspomagających wzrost ryb.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
Zobacz także:
Quiz: mało znane nazwy popularnych produktów. Czy wiesz, co się pod nimi kryje? »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »