Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Goście zapowiedzieli się z wizytą, a ty nie wiesz co postawić na stole, aby zrobić na nich wrażenie? Zapomnij o nudnych przekąskach, które serwowałaś już dziesiątki razy. Tym razem przygotuj efektowną i wyjątkowo smaczną sałatkę warstwową Zachód Słońca. Ochom i achom nie będzie końca. Cechą charakterystyczną sałatek warstwowych jest dłuższy czas ich przygotowywania, lecz efekt wynagradza czas spędzony w kuchni. Sałatka zachód słońca swoją nazwę zawdzięcza pięknej kolorystyce przypominającej barwy pogodnego, wieczornego nieba. Do przygotowania sałatki użyj głębokiej salaterki lub ułóż ją w tortownicy, a przed zaprezentowaniem odepnij pierścień formy. Możesz także przygotować kilka małych salaterek z porcjami dla każdej osoby. Jednym ze składników sałatki jest kurczak, ale z powodzeniem możesz zamienić go na wędzonego łososia.
Słodka Rzymianka to niezwykłe połączenie intensywnego smaku czekolady z delik...
Odsłon: 110957
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 10
Smaki Grecji!
Odsłon: 38
Słodka Rzymianka to niezwykłe połączenie intensywnego smaku czekolady z delik...
Odsłon: 110957
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 10
Smaki Grecji!
Odsłon: 38
Składniki
Ugotuj w mundurkach buraki, marchewkę i ziemniaki, następnie ostudź, obierz warzywa i zetrzyj na tarce o dużych oczkach (każde oddzielnie). Podobnie zrób z żółtym serem. Ugotuj jajka na twardo, obierz i zetrzyj jak warzywa. Możesz oddzielić białka od żółtek dla większego kontrastu kolorystycznego. Obierz cebulę i drobno poszatkuj. Zdejmij skórę z kurczaka (jeśli używasz wędzonego) i pokrój w kostkę.
Wymieszaj majonez z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, odrobiną soli i pieprzu. Jeśli preferujesz lżejsze sałatki, zmieszaj lub zastąp majonez jogurtem. Przygotuj tortownicę o średnicy około 20 cm lub dużą salaterkę o prostych krawędziach. Na dno naczynia ułóż kawałki kurczaka i polej cienką strużką majonezu. Następnie ułóż starte ziemniaki, posiekaną cebulę, marchewkę, żółty ser, jajka, a na koniec buraczki. Oddzielaj poszczególne warstwy sałatki małą ilością majonezu lub smaruj majonezowym sosem co kilka warstw.
Wstaw sałatkę do lodówki na około 2 godziny, a przed podaniem udekoruj posiekanym koperkiem i listkami bazylii.