Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka ryżowa z kurczakiem to szybkie, niezawodne danie na każdą imprezę. Może pojawić się nawet na świątecznym stole. Nadaje się także na sycące drugie śniadanie do pracy. Bazą sałatki jest filet z piersi kurczaka i gotowany ryż. Pozostałe składniki można dobrać wedle uznania. Sałatka świetnie komponuje się np. ze świeżymi pomidorami i obsmażonymi na oliwie z czosnkiem kawałkami cukinii. Można też przyrządzić ją na słodką, egzotyczną nutę. Taką propozycję znajdziesz poniżej.
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 11
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 11
Składniki
Przygotuj marynatę z sosu sojowego, oliwy, miodu i przeciśniętego przez praskę czosnku. Umyj filet z piersi kurczaka i pokrój go w niewielką kostkę. Zamarynuj i odstaw co najmniej na godzinę.
Zalej rodzynki sokiem z puszki ananasa. Odstaw do namoczenia na około pół godziny. Odcedź.
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw do przestudzenia.
Obsmaż kurczaka na niewielkiej ilości oleju. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Wymieszaj jogurt z majonezem i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Pokrój talarki ananasa (chyba, że używasz już krojonego). Połącz w misce z ryżem, kurczakiem i rodzynkami. Dodaj sos jogurtowy. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin, by przegryzły się składniki. Sałatkę podawaj udekorowaną żółtym serem.