Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przysmak zna chyba każdy. Popularna sałatka cezar, w której skład wchodzi: sałata rzymska, pomidorki koktajlowe, chrupiące grzanki, starty parmezan i wyrazisty sos. Doskonale sprawdzi się jako imprezowa przekąska lub posiłek do pracy. Zawsze cieszy się ogromnym powodzeniem.
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1220
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 103
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 38
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1030
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1220
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 103
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 38
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1030
Składniki
Bagietki pokrój najpierw w grube plastry, a następnie w kostkę. Przełóż do miski. Skrop oliwą z oliwek, posyp czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. Całość wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Wyłóż pieczywo na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika na około 10 minut, w połowie pieczenia przewróć na drugą stronę. Grzanki powinny być złote i chrupiące.
Teraz przygotuj filety z kurczaka. Przekrój je wzdłuż, a następnie posól, popieprz, dopraw czosnkiem granulowanym i papryką słodką w proszku. Także włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu, podlej delikatnie oliwą, piecz około 30 minut.
W misce lub kubku wymieszaj majonez, sok z cytryny, musztardę, sos sojowy oraz wodę. Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Przełóż do pozostałych składników. Dodaj parmezan, sól i pieprz. Całość wymieszaj.
Upieczone filety z kurczaka pokrój w paski albo średniej wielkości kostkę.
Na półmisku ułóż umytą i osuszoną sałatę, porwaną rękoma na większe kawałki. Przełóż pokrojone mięso. Posyp całość parmezanem i równomiernie rozłóż przygotowane grzanki. Przed podaniem, polej sosem.
Opcjonalnie możesz urozmaicić sałatkę pomidorkami koktajlowymi.