Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W chłodne dni warto wybrać pożywne posiłki, a ta sałatka z brokułów i kalafiora idealnie spełnia to kryterium. Jest pełna chrupiących warzyw, pokrytych lekkim, kremowym sosem. Dodatek podsmażonego boczku nadaje jej wyjątkowego smaku i sprawia, że każdy kęs staje się prawdziwą kulinarną przyjemnością.
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 175
Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w...
Odsłon: 57
Mięso z piersi kurczaka, do tego ziemniaki i sos pieczarkowy, to danie idealn...
Odsłon: 144
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 10799
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 148
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 175
Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w...
Odsłon: 57
Mięso z piersi kurczaka, do tego ziemniaki i sos pieczarkowy, to danie idealn...
Odsłon: 144
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 10799
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 148
Składniki
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Na wrzątek wrzuć różyczki brokułu i kalafiora, gotuj 2 minuty. Następnie wyłów warzywa łyżką cedzakową i przelej bardzo zimną wodą. Odcedź na durszlaku, strząsając jak najwięcej nadmiaru wody. Po czym odłóż na bok.
Pokrój boczek w kostkę i podsmaż go na suchej patelni. Tłuszcz powinien się wytopić, a boczek stanie się chrupiący (uważaj, aby nie przypalić!). Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej. Obraną cebulę posiekaj w drobną kostkę. Jeśli chcesz pozbyć się jej ostrego smaku, przelej cebulę wrzątkiem i odsącz na sicie. Umieść w dużej misce brokuły, kalafiory, boczek, cebulkę i marchewkę.
W miseczce połącz majonez, jogurt, musztardę, ocet, cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj sos. Jeśli dressing ma mieć lżejszą konsystencję zamień majonez na jogurt. Powstałym sosem polej sałatkę i dokładnie wymieszaj. Podawaj od razu lub po krótkim schłodzeniu w lodówce.