Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma Wielkanocy bez żurku. A jeśli żurek, to koniecznie na białej kiełbasie z jajkiem na twardo. Tradycyjna potrawa wielkanocna, którą przygotowuję często, jednak nigdy nie smakuje tak dobrze jak właśnie w święta. Żurek wielkanocny musi smakować wyjątkowo, więc zachęcam do przygotowania zakwasu samodzielnie.
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 91
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2709
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 740
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 985
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 91
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2709
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 740
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 985
Składniki
Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości gorącej wody i odstawić na pół godziny. Do wody dodać liście, ziela, ziarna pieprzu, obrany i zmiażdżony czosnek oraz grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Zagotować. Ziemniaki, marchew i cebulę obrać. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, marchew w talarki, cebulę opalić nad gazem. Warzywa dodawać do garnka. Boczek pokroić w kostkę, zarumienić na suchej patelni. Dodać do wywaru. Gotować do czasu, aż warzywa będą na pół miękkie. Kiełbasę nakłuć kilkukrotnie widelcem dodać do wywaru i chwilę gotować. Dodać majeranek i wlać wymieszany wcześniej zakwas. Gotować około 10 minut.
Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić żurek solą i ewentualnie pieprzem. Podawać gorący z jajkiem na twardo i kleksem śmietany.