Tego nie wiesz o błonniku!

Według badań, błonnik zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego oraz kilku innych nowotworów złośliwych. Jak to działa, co jeść i w jakich ilościach żeby się skutecznie chronić?

Czy zwykły chleb może blokować rozwój raka?      Fot. 123RF.COM/PICSEL


Czym jest błonnik? To przeróżne substancje zawarte w żywności, które nie są trawione w organizmie. Mimo to, są bardzo ważnymi składnikami pokarmowymi regulującymi pracę układu pokarmowego. Bogatym źródłem błonnika są produkty pełnoziarniste: pieczywo, płatki, makarony, a także warzywa strączkowe, brukselka, brokuły, jagody, awokado.

Badania National Institutes of Health-AARP Diet and Health Study, trwające 7 lat i obejmujące 293 tysiące mężczyzn i 198 tysięcy kobiet, mówią, że błonnik jest dla nas bardzo ważny. Osoby, które jadły około 28 gramów błonnika pochodzącego ze zbóż i produktów pełnoziarnistych miały mniejsze ryzyko zachorowania na raka jelita cienkiego. Kobiety w wieku pomenopauzalnym, które jadły ok. 26 gramów błonnika dziennie były o 13 proc. mniej narażone na raka piersi.


Zboże to więcej niż jedzenie. Kliknij!

zboże


W innych badaniach, Larsson i jego współpracownicy obserwowali 61 tys. kobiet przez prawie 15 lat. Wykazali oni, że jedzenie powyżej 4,5 porcji produktów pełnoziarnistych dziennie obniżało ryzyko nowotworu okrężnicy o 35 proc. w porównaniu do diety zawierającej mniej niż 1,5 porcji.

Aby zjeść 5 porcji produktów pełnoziarnistych, trzeba codziennie wybrać 5 z poniższych:

- 1 kromka chleba pełnoziarnistego,
- 1 mała bułka pełnoziarnista,
- 1/2 szklanki makaronu pełnoziarnistego,
- 1/2 szklanki kaszy,
- 1/2 szklanki ryżu pełnoziarnistego,
- 3 łyżki płatków owsianych.


Jakie są rodzaje chleba? Kliknij!

różne rodzaje chleba


Dlaczego błonnik zwalcza raka?

Naukowcy mają kilka teorii dotyczących przyczyn tak cudownych właściwości błonnika.

- Dzięki temu składnikowi odżywczemu, szybciej i sprawniej trawimy - kontakt z potencjalnymi substancjami karcynogennymi z jedzenia jest skracany.
- Błonnik wiąże kwasy tłuszczowe i substancje, które mogą wywołać raka, które pojawiają się w przewodzie pokarmowym.
- Dzięki błonnikowi rozwija się korzystna mikroflora jelitowa, a pH się obniża.
- Błonnik pobudza fermentację w jelitach, dzięki czemu pojawiają się w nich kwasy tłuszczowe - kwas masłowy, octowy i propionowy. Kwasy te zatrzymują rozwój i rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.

Niektóre badania mówią też, że błonnik zmniejsza ryzyko raka przełyku. Nie jest to jednak aż tak dobrze udokumentowane jak działanie w stosunku do raka jelita.

Dieta bogata w błonnik zmniejsza ryzyko raka, ale ma też inne korzyści. Jest na przykład zalecana osobom będącym na diecie odchudzającej. W jelicie błonnik zwiększa swoją objętość, powodując uczucie sytości. Zobacz więcej na temat odchudzania >>

Chcecie wiedzieć więcej o niepozornym błonniku? Dajcie znać w komentarzach, na pewno rozwiniemy ten temat!

Wino jest lekarstwem na raka? Kliknij!

mężczyzna w ciemnych okularach z kieliszkiem wina w ręku.

Zobacz też: Niebezpieczne pleśni w chlebaku

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródło:
Zalega J., Szostak-Węgierek D. "Żywienie w profilaktyce nowotworów. Część I. Polifenole roślinne, karotenoidy, błonnik pokarmowy"

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 189

15 min
9
>60 min
6
15 min
4
Przekąski Galareta z żeberek wieprzowych

Galaretę z wieprzowiny robi się przeważnie z nóżek lub golonek, ale nie każdy...

Odsłon: 184

30 min
6
Zupy Rosół kolagenowy

Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...

Odsłon: 444

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

1
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0