Wino: Pić czy nie pić? Fot. 123.RF.COM/PICSEL
To fakt, że czerwone wino zawiera antyoksydanty (tutaj pisaliśmy o nich dokładniej) które zmniejszają ryzyko raka. Antyoksydanty zawarte w czerwonym winie to flawonoidy - jedne z najsilniejszych i najskuteczniej wymiatających wolne rodniki.
Według badań przeprowadzonych przez badaczy z Grecji i Francji, polifenole zawarte w czerwonym winie spowalniają rozwój raka piersi. W badaniu wykorzystano wino szczepu Cabernet Sauvignon, ale pozbawione alkoholu.
Z badań przeprowadzonych na szczurach przez zespół hiszpańskich i włoskich naukowców wynika, że resweratrol (flawonoid zawarty w czerwonym winie) najprawdopodobniej wywołuje apoptozę (w uproszczeniu coś w rodzaju "samobójstwa" komórki) komórek tworzących guza wątroby. Nowotwory zmniejszały się pod wpływem resweratrolu aż o 25 proc.
Polifenole z czerwonego wina wywołały apoptozę także w przypadku ludzkich komórek raka okrężnicy oraz wyhodowanych w laboratorium komórek wywołujących białaczkę promielocytową. Zmniejsza również ryzyko pojawienia się raka prostaty. Mirycetyna, kwercetyna i kemferol z kolei obniżają ryzyko raka trzustki o 23 proc.
Dlaczego białe wino nie ma takich cudownych właściwości? Bo to czerwone wino robi się także ze skórki i pestek, a to w nich siedzi najwięcej antyoksydantów. Jest ich zwykle 6-7 razy więcej.
Wino na cukrzycę i cholesterol!
Czerwone wino zawiera polifenol o nazwie resweratrol, który jest silnym antyoksydantem, a przy tym łatwo wchłanianym. Badania wskazują, że obniża on poziom „złego cholesterolu” LDL (o tym, że zły cholesterol nie istnieje pisaliśmy tutaj). Inne składniki – katechiny – pomagają z kolei podnieść poziom HDL, czyli tego „dobrego cholesterolu”. Prawidłowe proporcje między lipoproteinami o niskiej gęstości (LDL) i tymi o wysokiej gęstości (HDL) to warunek zdrowych żył, tętnic i serca, zapobiegający miażdżycy. Zmniejsza też ryzyko choroby wieńcowej.
Według jednego z badań, kobiety pijące czerwone wino były mniej narażone na cukrzycę typu 2. Przypisano to zawartości antocyjanów. Jednak te badania czekają jeszcze na potwierdzenie eksperymentalne. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o związku cukrzycy z dietą, zobacz nasz artykuł:
Dieta dla cukrzyka nie istnieje? Kliknij!
Czerwone wino korzystnie wpływa na metabolizm i wchłanianie cukrów. Zawartość żelaza w czerwonym winie sprawie, że zmniejsza ryzyko niedokrwistości. Witaminy A, C, E i D z kolei przyczyniają się do poprawy ogólnego stanu zdrowia.
Pić czy nie?
Na pewno nie namawiamy do picia wina codziennie i bez umiarkowania, a to ze względu na zawartość alkoholu, który zawsze będzie szkodliwy dla organizmu (jest też kancerogenem). Jeśli dana osoba jest niepijąca, nie powinna w żadnym wypadku pić ze względu na możliwe korzyści zdrowotne. Maksymalne dawki dzienne wina to 350-400 ml dla mężczyzn i 250-300 ml dla kobiet.
10 naszych najczęstszych błędów przy piciu wina. Kliknij!
Trzeba pamiętać, że antyoksydanty i inne cenne składniki zawarte w winie można znaleźć w wielu innych, zdrowszych produktach, które nie zawierają alkoholu (będzie to np. zielona herbata, warzywa zielone, owoce cytrusowe). Ale jeśli już mamy ochotę na jakiś alkohol, najlepszym wyborem będzie czerwone wino. Jest z czego wybierać!
Jak dobierać wino do potraw? Kliknij!
Anna Wiśniewska/Smaker.pl
Źródła:
erbeofficinali.org, sciencedaily.com, nhs.uk, sciencedirect.com, sciencedirect.com, sciencedirect.com, czytelniamedyczna.pl