Dania jednogarnkowe

10 najczęstszych błędów, jakie popełniamy przy piciu wina

Czy siarczyny w winie znaczą, że pijemy byle co? Czy powinniśmy szukać wina z prawdziwymi korkami? Jak wybrać dobre wino? Co robimy źle wybierając i pijąc wino? Zobaczcie!

Fot. sxc.hu


1: Traktujemy szampana jak adidasy

W przypadku szampana doszło do tego samego zjawiska, jak w przypadku adidasów. Nazwa własna „Adidas" odnosząca się do butów konkretnej firmy zaczęła być używana, jakby dotyczyła całej grupy butów sportowych, niezależnie od ich marki.

Tymczasem szampan to tak naprawdę nazwa własna konkretnego rodzaju win musujących, produkowanych w Szampanii. Wina musujące, które robi się poza tym rejonem są po prostu winami musującymi.


Zobacz, jak dobierać wino do potraw. Kliknij!

WINO beczka i butelka

2: Skreślamy wina z plastikowymi korkami

To nie jest tak, że tylko tanie wina mają plastikowe korki czy też są zakęcane. Tak naprawdę użycie innego tworzywa niż naturalny korek do zamknięcia butelki jest higieniczniejsze i sprawia, że nie musimy martwić się o tzw. „wadę korkową". Wino „korkowe" zaczyna psuć się od naturalnego korka, co zdarza się raz na kilka butelek. Nie zależy to od jakości wina ani od jego ceny. Wina korkowe zdarzają się nawet w najdroższych butelkach.


Fot. sxc.hu/alejaeger


To dlatego w restauracjach kelner podaje klientowi korek po otwarciu butelki. Wystarczy go powąchać, by wiedzieć, czy wino będzie dobre. Także dlatego na samym początku próbuje się wina z nowo otwartej butelki. Uważajmy więc na zapach przypominający stęchliznę, starą piwnicę, mokry karton.

To prawda, że wina kosztujące kilka tysięcy złotych nie będą miały plastikowych korków, a zawsze naturalne. Ale wina w bardziej przystępnych cenach (do 100 zł) mogą mieć korki plastikowe lub nakrętki.


Zobacz przepisy na domowe wina >>


3: Nalewamy za dużo wina do kieliszka

Wina w kieliszku, niezależnie od jego rozmiaru, powinno być nie więcej niż 100-150 ml. Pozwala to swobodnie zamieszać, napowietrzyć trunek (dlaczego? Zobaczysz poniżej w punkcie 8).

Wyjątkiem jest szampan, gdzie spokojnie możemy nalać ponad połowę kieliszka. Wtedy możemy swobodnie obserwować uciekające bąbelki.

 

4: Skreślamy wina z napisem „zawiera siarczyny"

Wina mają prawo zawierać siarczyny. Nie jest to żadna wada, tylko naturalny efekt fermentacji lub dodatek pomagający kontrolować proces fermentacji. To, że wino zawiera siarczyny nie oznacza, że jest gorszej jakości. Tak naprawdę większość win, także tych z wyższej półki, zawiera związki chemiczne siarki.

 

5: Rezygnujemy z wina po pierwszym łyku

Dobre wina przy pierwszym łyku wywołują raczej dreszcz przerażenia niż rozkosz. To nie dlatego, że są niesmaczne! Po prostu mają intensywny smak, do którego ślinianki musza się przyzwyczaić. Zawsze dajmy im drugą szansę!

 

6: Uznajemy alkoholowe napoje jabłkowe i śliwkowe za wina

Napoje alkoholowe robione z winogron to wina. Napoje alkoholowe robione z czegokolwiek innego, to po prostu napoje alkoholowe.

Co tu dużo mówić. Wina robione są wyłącznie z winogron. Kropka.


7: Nie przyglądamy się winu przed wypiciem

Częstym błędem jest picie wina od razu po nalaniu do kieliszka. A tymczasem:

- możemy sprawdzić, czy jest mocne, patrząc na to, czy łzy, czyli przezroczyste kropelki, pojawiające się po przechyleniu kieliszka, są w regularnych odstępach;
- możemy sprawdzić, czy jest kwaśne, obserwując skrzenie się białego wina,
- możemy sprawdzić, czy wino musujące jest dobrej jakości, obserwując, czy się nie pieni (nie powinno pienić się i wyglądać jak napój gazowany) i czy bąbelki uciekają z niego delikatnymi, wąskimi strużkami, regularne i przez długi czas (nawet do pół godziny).

Uwaga! Wino musujące to nie gazowane białe wino! Bąbelki w tego typu winach powinny pojawiać się wskutek wtórnej fermentacji, a nie dodawania do nich dwutlenku węgla.


8: Nie wąchamy wina

Wino może mieć przeróżne zapachy: od cytrusowych przez kwiatowe i korzenne do zapachu warzyw czy skóry. 
Wino będzie miało intensywniejszy smak i zapach, jeśli pokręci się chwilę kieliszkiem. Napowietrzy to napój.
Wino, aby pokazało nam swój pełny bukiet musi być przez jakiś czas potrzymane w ustach. Aby cieszyć się pełnym bukietem trunku, warto byłoby:

- być na czczo,
- wybrać porę przed południem,
- być w dobrze oświetlonym i przewietrzonym pomieszczeniu,
- nie używać wcześniej intensywnie pachnących kosmetyków.

Oczywiście, nie musimy spełniać tych wszystkich warunków.Jednak są to niewątpliwie czynniki wpływające na to, ile z bukietu wina będziemy w stanie wyczuć.


9: Przy zakupie wina kierujemy się wyłącznie ceną

To nie jest tak, że droższe wina są smaczniejsze (dla wielu osób jest wręcz przeciwnie!). To, czy coś nam smakuje czy nie, nie zależy od ceny. Oczywiście wina bardzo tanie raczej nie będą dobrej jakości. Jeśli jednak chodzi o „średnią półkę" cenową, to mogą nam zasmakować zarówno tańsze jak i droższe wina. Nie ma reguły.

To samo dotyczy wieku wina. Co prawda jest powiedzenie, że „im wino starsze, tym lepsze", ale nie jest to prawda. A przynajmniej nie zawsze. Także młode wina mogą być bardzo dobre. To, że wino jest młode, nie znaczy od razu, że to zwykły, jak to mawiają, „sikacz".


10: Lubimy bajerować

Kiedy chcemy zaimponować gościom, wyciągamy skrzyneczki z oprzyrządowaniem, nierzadko kosztującym niebagatelne sumy. A tymczasem... - Większość gadżetów winiarskich to całkowita strata pieniędzy - przekonuje Marcin Zatorski, doświadczony degustator.
Co rzeczywiście może się przydać? Według Zatorskiego będzie to niekapek, okrągły kawałeczek aluminium, który się zwija i wkłada do butelki. Pozwala uniknąć plam na obrusie. Wszelkie dodatkowe, ozdobne korki są nam tak naprawdę zbędne. Wino można trzymać przez noc po otworzeniu, niezależnie od tego czy zamkniemy go czy nie.


Tanie wino jest dobre, bo... Kliknij!

tanie wino

Zobacz też: Przepisy na domowe wino

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Artykuł został napisany dzięki warsztatom podstawowej wiedzy winiarskiej organizowanym przez sklep KONDRAT Wina Wybrane. Warsztaty prowadził Marcin Zatorski, doświadczony degustator i inspirujący gawędziarz. Tutaj znajdziecie więcej informacji o tym wydarzeniu: Klik!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Racuchy z bananami

Moje dzisiejsze racuchy przygotowałam na kefirze, dodatkowo wzbogaciłam je o...

Odsłon: 251

15 min
3
30 min
3
Desery Niewidzialna szarlotka

Jako fan szarlotek, jabłeczników i wszelakich ciast z jabłkami, nie mogłem po...

Odsłon: 317

30 min
3

Polecane artykuły

Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

3
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

8
Informacje Pierwszorzędna na galaretki, konfitury i nalewki. Trzy przepisy na tarninę

Tarnina to owoc, który warto włączyć do jesiennych przetworów. Choć na surowo jest bardzo kwaśna i cierpka, po przemrożeniu zyskuje wyjątkowy smak,...

5