Dania jednogarnkowe

Tanie wino jest dobre, bo...

Tanie wino jest dobre, bo jest dobre i tanie. Chyba wszyscy Polacy znają tę maksymę, choć nie każdy jest przekonany do taniego wina. Tymczasem tanie wino, to zrobione własnoręcznie, może być wspaniałym trunkiem.

Wino można z powodzeniem stworzyć samodzielnie w domu / fot. 123rf.com


Wino domowej roboty nie wymaga dużych nakładów finansowych. Przyda się trochę "sprzętu" (zobacz poniżej), ale oprócz niego same składniki są naprawdę niedrogie. Jednej rzeczy jednak trzeba mieć bardzo dużo - chodzi tu o czas.

 

Jak zrobić własne wino?


Do wyczarowania swojego pierwszego aromatycznego trunku potrzebujemy:
- dużego gąsiora (na 5-15 litrów),
- gumowego węża do spuszczania wina z gąsiora,
- silikonowego korka z rurką.


Wszystko to można dostać w sklepach winiarskich.


Oprócz sprzętu, będziemy potrzebować jeszcze:
- cukru,
- drożdży (trzeba kupić specjalne drożdże do wina!),
- pożywki dla drożdży,
- wybranych owoców (o wyborze odpowiednich poniżej).

 

Podstawowy przepis na wino z winogron w 8 krokach

 

Składniki:
- 5,5 kg winogron,
- 1,5 kg cukru,
- 5,5 wody,
- 3 g pożywki do drożdży,
- drożdże winiarskie.

 

Przepis na wino krok po kroku:
Krok 1. Przygotowujemy drożdże według przepisu na opakowaniu (zwykle trzeba to zrobić kilka dni wcześniej).
Krok 2. Dokładnie myjemy owoce, zgniatamy owoce. Można to zrobić tłuczkiem do ziemniaków, mikserem, sokowirówką.
Krok 3. Wlewamy sok do gąsiora, dolewamy 1,8 l letniej wody i zaczyn drożdżowy.
Krok 4. Dzień później odcedzamy wino i dodajemy rozpuszczony w wodzie cukier.
Krok 5. Dodajemy pożywkę dla drożdży do gąsiora w ilości opisanej na opakowaniu i zatykamy gąsior korkiem z rurką.
Krok 6. Teraz czekamy na fermentację. Wino będzie bulgotać przez 2 do 8 tygodni. Jeśli bulgocze zbyt intensywnie, można przełożyć go do chłodniejszego pokoju. Uwaga! Przy silnej fermentacji wino może zacząć „uciekać" z gąsiora. Lepiej postawić go w miejscu, gdzie będzie bezpiecznie - np. w wannie czy w miednicy.
Krok 7. Kiedy przestanie silnie bulgotać (mniej niż jedno „bulgotnięcie" na minutę), a płyn stanie się mętny, zlewamy wino znad osadu za pomocą węża. Prawdopodobnie stanie się to po około 6 tygodniach od rozpoczęcia pracy. Czynność powtarzamy mniej więcej trzy razy do momentu, aż wino będzie klarowne.
Krok 8. Wino jest gotowe po kilku tygodniach. Można pozwolić mu poleżakować przez kolejne kilka tygodni.

 

Magiczne proporcje


Jeśli chodzi o proporcje, to raczej nie polecamy szukania ich na ślepo. Oto przykładowe ilości produktów do wytworzenia wina:


- Wiśnie: do 6 kg wiśni potrzebne będzie 5 l wody, 1,3 kg cukru i 3 g pożywki (otrzymamy 10 l wina o ok. 10 proc. mocy).

Zobacz przepis na wino z wiśni >>

- Jabłka: do 8,5 kg jabłek potrzebne będzie 4,5 l wody, 2 kg cukru i 3 g pożywki (otrzymamy 10 l wina o ok. 13 proc. mocy).

Zobacz przepis na wino jabłkowe >>

- Pigwy: do 5 kg pigw potrzebne będzie 1,2 kg cukru, 6,5 l wody i 3 g pożywki (otrzymamy 10 l wina o ok. 9 proc. mocy).

Zobacz nasz artykuł: Pigwa, postrach wirusów!>>

 

Z czego można zrobić domowe wino?


Prawdziwe wino to wino z winogron, dlatego nie mówi się „wino gronowe", to się rozumie samo przez się. Puryści językowi i znawcy wina nie nazywają winami innych napojów alkoholowych na bazie owoców. Jednak w mowie potocznej przyjęło się określać je mianem „wina owocowe".


Tak naprawdę wino domowej roboty można wyczarować niemal z każdych owoców. Warunkiem jest tylko ich soczystość.

 

Dobre owoce do wina to:
- winogrona (oczywiście!),
- porzeczki,
- jabłka,
- aronie,
- gruszki,
- czereśnie.

 

Owoce wykorzystywane do robienia wina są niedrogie. Wystarczy dokupić do nich cukier i specjalną pożywkę, zaopatrzyć się w gąsior z korkiem i rurką i do roboty!

 

Wino można zrobić także z ryżu. Kliknij!

wino z ryżu

 

Wino jest także świetnym dodatkiem do wielu dań, szczególnie mięsnych. Warto wypróbować go w kuchni!

 

Pyszne potrawy na winie. Kliknij!

W tej książce kucharskiej znajdziesz pyszne dania przyrządzane na winie. Są to głównie potrawy mięsne, na przykład dania z kaczki, żeberek, kurczaka czy królika. Znadziecie tam także dania z ryb i owoców morza, a także makarony.

 

 

Tekst: Anna Wiśniewska/Smaker.pl

 

Źródło: Stowarzyszenie Winiarzy i Miodosytników Polskich

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
2

Przepis dnia

Przetwory Sałatka ogórkowa z marchewką i miodem ( na zimę )

Smaczna sałatka z ogórków o dość nietypowym smaku miodowo- estragonowym. Z te...

Odsłon: 997

>60 min
8
Przetwory Domowy ketchup ( gęsty ).

Nie ma to jak domowy smaczny ketchup. :) Z tej porcji wyszło mi 15 słoiczków...

Odsłon: 28847

60 min
35
Przekąski Omlet z cukinią

Ten omlet z cukinią to prostota i smak w jednym – delikatne jajka, soczysta c...

Odsłon: 854

30 min
3

Polecane artykuły

Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

6
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

9
Informacje Pierwszorzędna na galaretki, konfitury i nalewki. Trzy przepisy na tarninę

Tarnina to owoc, który warto włączyć do jesiennych przetworów. Choć na surowo jest bardzo kwaśna i cierpka, po przemrożeniu zyskuje wyjątkowy smak,...

5