Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki w miodzie robię pierwszy raz, ale wielu moich zaprzyjaźnionych kucharzy wychwalało przepis więc przygotowałam i ja
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 970
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 106
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2160
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4176
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 970
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 106
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2160
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4176
Składniki
Ogórki są bardzo proste w przygotowaniu i wychodzą na prawdę mega smaczne Będziemy potrzebować 4 litrowych słoików. Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w większą kostkę. Do przygotowania takich ogórków użyłam litrowych słoików. Do każdego słoika wrzucamy jeden ząbek czosnku, jeden liść laurowy i po 2 sztuki ziela i czarnego pieprzu. Następnie wrzucamy ogórki, robimy to dość ścisło. Gdy już mamy przygotowane słoiki przygotujemy zalewę. Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier, sól i miód. Całość doprowadzamy do wrzenia. Gdy już zacznie nam się gotować, zmniejszamy gaz i gotujemy 5 minut, często mieszając. Gorącą zalewą zalewamy słoiki z ogórkami. Słoiki wycieramy i zakręcamy zakrętką uważając aby się nie oparzyć. Ja słoiki pasteryzuję. Wkładam gorące do rozgrzanego piekarnika do 115 stopni i pasteryzuję 20 minut, następnie wyjmuję i stawiam do góry dnem. Wystudzone słoiki wynosimy do spiżarki lub piwnicy. Ogórki gotowe, idealnie sprawdzą się zimową porą do dań obiadowych.