Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki w miodzie robię pierwszy raz, ale wielu moich zaprzyjaźnionych kucharzy wychwalało przepis więc przygotowałam i ja
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1196
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4853
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1505
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1196
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4853
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1505
Składniki
Ogórki są bardzo proste w przygotowaniu i wychodzą na prawdę mega smaczne Będziemy potrzebować 4 litrowych słoików. Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w większą kostkę. Do przygotowania takich ogórków użyłam litrowych słoików. Do każdego słoika wrzucamy jeden ząbek czosnku, jeden liść laurowy i po 2 sztuki ziela i czarnego pieprzu. Następnie wrzucamy ogórki, robimy to dość ścisło. Gdy już mamy przygotowane słoiki przygotujemy zalewę. Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier, sól i miód. Całość doprowadzamy do wrzenia. Gdy już zacznie nam się gotować, zmniejszamy gaz i gotujemy 5 minut, często mieszając. Gorącą zalewą zalewamy słoiki z ogórkami. Słoiki wycieramy i zakręcamy zakrętką uważając aby się nie oparzyć. Ja słoiki pasteryzuję. Wkładam gorące do rozgrzanego piekarnika do 115 stopni i pasteryzuję 20 minut, następnie wyjmuję i stawiam do góry dnem. Wystudzone słoiki wynosimy do spiżarki lub piwnicy. Ogórki gotowe, idealnie sprawdzą się zimową porą do dań obiadowych.