To przez te produkty nie możesz schudnąć

Półki sklepowe uginają się pod ciężarem przeróżnych produktów wspomagających odchudzanie, pozbawionych cukru czy określanych jako "light". Czy rzeczywiście są one dla nas korzystne?

Fot. 123RF/Picsel

Podczas codziennych zakupów staramy się sięgać po produkty jak najbardziej przyjazne naszym organizmom, które miałyby zapewnić nam długie i zdrowe życie.

Opakowania niektórych towarów wręcz krzyczą do nas, że to właśnie one są najzdrowszym wyborem z możliwych.

Niestety, nie wszystkie z tych zapewnień są prawdziwe, a niektóre produkty to istne pułapki żywieniowe. Oto pięć produktów, na które należy uważać.

1. Produkty typu light

Produkty typu light, takie jak jogurty light czy napoje dietetyczne, mają obniżoną o co najmniej 30 proc. kaloryczność w stosunku do „normalnych" produktów. Zwykle robi się to w ten sposób, że cukier lub tłuszcz zamienia się na inne substancje, takie jak słodziki i sztuczne ulepszacze smaku (bo tłuszcz jest „nośnikiem smaku" i jeśli jest go za mało, produkt przestaje być taki smaczny jak przed odtłuszczeniem). Ale nie zawsze zamienniki tłuszczu i cukru będą dla nas niezdrowe. Korzystnie wpłynie na przykład błonnik czy inulina.

Produkty typu light w znacznym stopniu przyczyniają się do nadwagi i otyłości u osób je wybierających, ale nie ze względu na swój skład, a przynajmniej nie tylko. Często zdarza nam się jeść ten rodzaj produktów bez umiaru, bo przecież są „odchudzające". A wszystko ma przecież swoją wartość kaloryczną i w nadmiarze doprowadzi do nadwagi.

2. Batoniki zbożowe

Mimo że batoniki zbożowe można znaleźć na półkach ze zdrową żywnością, bardzo rzadko można powiedzieć, by były zdrowe, a co dopiero dietetyczne. Według badań przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii, nawet połowa z batoników dostępnych na rynku to ogromna dawka kalorii - w 30 proc. składają się z cukru. Inne zawierały tłuszcze, także te najbardziej niezdrowe, czyli tłuszcze trans, a także syrop glukozowo-fruktozowy i przeróżne dodatki i wzmacniacze. Zresztą, zawierają one zwykle przede wszystkim płatki śniadaniowe, w przetworzonej i słodzonej postaci, a nie pełne ziarna zbóż.

Tak naprawdę okazuje się, że w wielu przypadkach lepiej sięgnąć po czekoladę niż po batoniki reklamowane jako zdrowe i odchudzające. Można też zrobić je samemu (dzięki temu unikniemy sztucznych ulepszaczy).

Pobierz aplikację smaker

3. Sosy sałatkowe

Chyba wszystkim wydaje się, że sałatka to danie w stu procentach zdrowe i dietetyczne. I częściowo jest to prawda, pod warunkiem, że nie oblejemy sałatki ogromną ilością pysznego gotowego sosu sałatkowego.

Oczywiście, wszystkie warzywa, które dodajemy do sałatek (w tym wyjątkowo zdrowe warzywa liściaste, o których napisaliśmy ten artykuł) zawierają ogromne ilości witamin i minerałów niezbędnych do funkcjonowania naszych organizmów, zwalczania infekcji, a nawet obrony przed rakiem. Jedzmy ich jak najwięcej!

Te dobroczynne właściwości nie dotyczą jednak gotowych sosów sałatkowych, które w przeważającej większości są pełne niezdrowych tłuszczy, soli, wzmacniaczy smaku i sztucznych dodatków. Tak naprawdę, niektóre sałatki mogą być nawet bardziej kaloryczne i niezdrowe niż hamburgery czy frytki (!).

Uwaga! Jeśli samodzielnie zrobimy sos sałatkowy z oliwy z oliwek z przyprawami lub z octem winnym, nie wpłynie on negatywnie na nasze zdrowie. Wręcz przeciwnie: Tłuszcz w sałatce pozwoli wchłonąć witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Tłuszcze Omega-3 zawarte w oliwie z oliwek korzystnie wpływają także na serce i tętnice, zapobiegając miażdżycy.

4. Płatki śniadaniowe

Płatki śniadaniowe są zwykle reklamowane jako zdrowe, gdyż mogą być wzbogacane witaminami czy błonnikiem. Często też występują jako najlepszy sposób na śniadanie, także dla osób odchudzających się. Najczęściej jednak są one wysoko przetworzone (a więc zawierają niewiele naturalnego błonnika), a do poprawienia smaku dodaje się do nich duże ilości cukru. Dotyczy to przede wszystkim płatków kolorowych, czekoladowych i słodkich. Tak naprawdę, kiedy spojrzy się na ich etykietki, ma się wrażenie, że to opakowania słodkich ciasteczek. Tak też mniej więcej działają na zdrowie.

Jak wybrać płatki, które będą korzystne dla zdrowia? Trzeba spojrzeć na skład i sprawdzić, jak dużo zawierają błonnika (ma go być jak najwięcej), cukru i tłuszczu (ma ich być jak najmniej). Generalną zasadą jest też to, że w mniej przetworzonych produktach jest zwykle mniej składników. Jeśli więc lista małym druczkiem zajmuje pół opakowania, lepiej odłożyć je z powrotem na półkę. Wybrane płatki raczej nie będą słodkie i kolorowe, ale znacznie lepiej wpłyną na poziom cukru we krwi, masę ciała czy stan tętnic.

5. Produkty bez cukru

Osoby będące na diecie często sięgają po produkty bez cukru wierząc, że będą one lepszym zamiennikiem dla ich odpowiedników zawierających cukier. Niestety, w wielu przypadkach cukier jest zastępowany syropem fruktozowym. To fakt, że fruktoza ma niższy indeks glikemiczny (IG) niż zwykły cukier, co oznacza, że poziom cukru we krwi nie podniesie się aż tak gwałtownie jak w przypadku cukru (IG cukru to 100, IG fruktozy to 70). Jednak ich kaloryczność jest dokładnie taka sama. Jeżeli wykorzysta się jej mniej niż cukru w danym produkcie (jest niemal dwukrotnie słodsza), to faktycznie możemy zmniejszyć spożycie kalorii. Ale fruktoza ma inną wadę: nie hamuje ona uczucia głodu, nie wywołuje uczucia nasycenia.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Parówki w cieście francuskim

Prosta w przygotowaniu smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Szybko się ro...

Odsłon: 71

30 min
3
Sałatki Sałatka z Jarmużem

CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...

Odsłon: 29

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

0
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1
Informacje Od tygodni króluje w naszym domu. Najlepsze smarowidło do kanapek, dzieci je uwielbiają

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z masła na rzecz zdrowszych smarowideł do chleba. Na kanapkach królują warzywne pasty z ciecierzycy, c...

3