Ewa_Gotuje

Wanilia i wanilina - czy mają ze sobą coś wspólnego?

Kiedy kupujemy w sklepie cukier wanilinowy, często nie zastanawiamy się, czy ma on cokolwiek wspólnego z prawdziwą wanilią. Otóż ma, ale nie oznacza to, że jest z niej zrobiony.

Fot. 123RF/Picsel

Wanilia to tropikalna roślina, której owocami są coraz częściej dostępne w sklepach laski wanilii. Już Aztekowie używali jej - uwaga! - jako rośliny leczniczej, na przykład w przypadkach gorączki.

Wanilina to natomiast substancja, która pojawia się naturalnie w laskach wanilii, jako jedna z substancji zapachowych, a także jest pozyskiwana sztucznie. Ze sztucznej waniliny robi się popularne (i tanie) cukry wanilinowe, które często nazywamy waniliowymi ze względu na podobieństwo zapachu. A tak naprawdę są "podróbką", zaledwie namiastką prawdziwej wanilii.

Prawdziwy cukier waniliowy powinien zawierać co najmniej 27 proc. wanilii. W porównaniu z cukrem wanilinowym jest dużo droższy. W wanilii zapach tworzy kilkaset związków chemicznych, a wśród nich także wanilina. Koszty pozyskania prawdziwej wanilii są dużo wyższe niż waniliny.

Wanilina z drewna i smoły

Wanilinę początkowo produkowano z eugenolu pozyskiwanego z olejku goździkowego. Później zaczęto wykorzystywać substancję będącą efektem ubocznym produkcji miazgi drzewnej. Obecnie wanilinę na masową skalę produkuje się z gwajakolu pozyskiwanego z rośliny o nazwie gwajakowiec lub z kreozotu, będącego składnikem smoły drzewnej. W efekcie uzyskuje się bardzo silny, syntetyczny aromat, którego niewielka ilość może zaromatyzować pokaźną porcję cukru.

W większości przypadków wanilina nie ma negatywnego wpływu na nasze zdrowie. Warto jednak pamiętać, że u osób wrażliwych, a zwłaszcza alergików substancja ta może wywoływać podrażnienia skóry, stany zapalne oraz egzemę.

Prawdziwa wanilia

Coraz częściej można w sklepach znaleźć całe laski wanilii. Są one jednak drogie, ale nie bez powodu. Prawdziwa wanilia jest przyprawą rzadką i trudną w pozyskaniu - jej roczne zbiory zaspokajają ledwie 0,3% światowego zapotrzebowania na ten surowiec. Warto jednak nieco się wysilić i poszukać w sklepach wanilli, gdyż wpływa ona pozytywnie nie tylko na efekty naszych kulinarnych eksperymentów. Badacze potwierdzili, że może ona wspierać leczenie anemii, łagodzić stany nerwowe i stres. Dodatkowo, pomaga rozwiązać problemy z zasypaniem, a wiele osób wierzy, iż jest ona naturalnym afrodyzjakiem. Co ciekawe, naukowcy udowodnili, że aromat wanilii zmniejsza ochotę na podjadanie między posiłkami, dlatego też przyprawa ta powinna zainteresować wszystkie osoby walczące ze zbędnymi kilogramami.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Nalewka z kwiatów czarnego bzu

Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...

Odsłon: 20230

>60 min
51
>60 min
3
Dania główne Kluski ziemniaczane z okrasą

Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...

Odsłon: 128

30 min
3
Dania główne Biale szparagi klasycznie z buleczka

najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy

Odsłon: 2726

30 min
6

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

0
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0