We Francji parzą z niej zamiennik kawy, w Niemczech tłoczą olej. Bukiew, drobne orzeszki o szczególnej mocy - co z nich zrobić?

Bukiew to charakterystyczne brązowe orzeszki, będące owocami buka. Są bogate w kwasy tłuszczowe i witaminy. W jaki sposób je zbierać i przechowywać i czy znajdują jakieś zastosowanie w kuchni? Wyjaśniamy.

Co zrobić z bukwi? Zastosowanie w kuchni jest naprawdę szerokie | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Co to jest bukiew? 

Bukiew to jadalne owoce pozyskiwane z buka. Obecnie nie jest już tak popularna, jak kiedyś, jednak nadal znajduje swoich sympatyków. Bukiew ma postać brązowych orzeszków, które stanowią pożywienie wielu dzikich zwierząt, jednak często są również zbierane przez ludzi. 

W Polsce bukiew zbiera się również w celach nasiennych. Z reguły odbywa się to w październiku - to właśnie wtedy najwięcej owoców spada z drzew. Są one zbierane, podsuszane, a następnie wysiewane - jesienią lub wiosną. 

Sprawdź także: Zupa cebulowa bez wina. Francuski klasyk, który trzeba ugotować przynajmniej raz w życiu

Jakie właściwości mają orzeszki buku? 

Orzeszki buku, zwane bukwią, są bogate w wiele cennych składników odżywczych, takich jak nienasycone kwasy tłuszczowe, kwasy organiczne oraz witaminy i minerały. Mowa tu między innymi o witaminach z grupy B, magnezie, fosforze czy żelazie. 

Co istotne, bukiew zawiera również faginę. Jest to związek będący alkaloidem, który w większych dawkach wykazuje działanie toksyczne - wywołuje wymioty, bóle głowy, a czasami może również wywoływać halucynacje. Występuje on w surowych orzeszkach, dlatego warto postawić na spożywanie tych prażonych. Wysoka temperatura powoduje rozkład faginy. 

Kiedy zbierać i jak przechowywać bukiew? 

W Polsce bukiew najczęściej zbiera się jesienią, a konkretniej w październiku. To właśnie wtedy owoce buka zwyczajnego spadają z drzew w największej liczbie. Co istotne, osoby chcące uzbierać większą liczbę orzeszków na zapas muszą pamiętać o ich właściwym przechowywaniu. 

Jak przechowywać bukiew? Owoce buka dość łatwo pleśnieją, zatem warto zadbać o zapewnienie im odpowiednich warunków składowania. Istotne jest podsuszenie orzeszków, a następnie przechowywanie ich w niskiej temperaturze. 

Co zrobić z bukwii - zastosowanie w kuchni 

Bukiew znajduje wiele zastosowań w kuchni. Można z niej przygotować aromatyczną nalewkę, a także wykorzystać jako dodatek do sałatek. We Francji bukiew była wykorzystywana do parzenia napoju będącego zamiennikiem kawy. Z kolei Niemcy używali rzeczonych orzeszków do produkcji oleju, na bazie którego powstawała margaryna. Co jeszcze można przygotować z bukwi? Poniżej polecane przepisy. 

Aromatyczny napar z bukwi

100 g orzeszków praż przez około godzinę w temperaturze 150 stopni. Następnie zblenduj na pył i wsyp półtorej łyżeczki proszku do gotujących się 200 ml wody. Całość gotuj przez pięć - sześć minut, a potem przecedź do kubka i dodaj pół łyżeczki miodu. 

Prosta sałatka z prażoną bukwią i kozim serem 

Do przygotowania sałatki potrzebna będzie roszponka, kozi ser, pomidorki koktajlowe oraz oliwa z oliwek. Składniki pokrój (pomidorki na pół, ser kozi w kostkę), wymieszaj w misce, a następnie polej oliwą z oliwek. Na sam koniec dodaj nieco prażonej bukwi, która nada sałatce unikalnego smaku.



Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Słodka żurawina w słoikach: Rarytas do mięs i deserów »

Jak pić ocet jabłkowy, żeby chudnąć i poprawić metabolizm? »

Mogą obniżyć ryzyko zachorowania na raka. Proste i smaczne pomysły na jabłka papierówki »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
2
Przetwory Domowe kostki maggi z lubczyku

Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...

Odsłon: 284

30 min
10
60 min
10
Przekąski Galareta z żeberek wieprzowych

Galaretę z wieprzowiny robi się przeważnie z nóżek lub golonek, ale nie każdy...

Odsłon: 784

30 min
25
Ciasta Ciasto z truskawkami i kokosową kruszonką

Proste ciasto na oleju a smakuje jak placek drożdżowy. Każda gospodyni, nawet...

Odsłon: 255

30 min
8

Przepis dnia

Ciasta Marcepanowo-makowy lodowiec

Witam po dłuższej przerwie. Sezon na truskawki więc u mnie moja wersja lodowc...

Odsłon: 814

30 min
42

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2