Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa cebulowa to sztandarowa potrawa kuchni francuskiej, przygotowywana na bulionie wołowym, wieprzowym lub warzywnym. Oryginalny przepis zawiera białe wino, które podbija smak potrawy. Do stworzenia zupy cebulowej wcale nie potrzebujesz wina. Jeśli jednak nie chcesz dodawać alkoholu do potrawy, bez problemu możesz przygotować zupę cebulową bez wina. Z tego przepisu wychodzi wyborna.
Polecam.
Odsłon: 827
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1539
Polecam.
Odsłon: 827
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1539
Składniki
Wszystkie cebule obierz, opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz. Posiekaj w drobne piórka, najlepiej na początku krojąc je na plasterki średniej grubości.
Na patelni podgrzej odrobinę masła, a następnie dodaj cebulę. Wymieszaj i dodaj resztę tłuszczu pokrojonego w kostkę. Masło może mieć temperaturę pokojową. Mieszaj od czasu do czasu cebulę, smażąc ją na początku na średnim ogniu, potem na małym. Powinna mieć kolor złocisty, jednak nie można jej przypalić, bo wtedy będzie gorzka. Czosnek obierz ze skorupki, rozgnieć i posiekaj drobno. Dodaj do duszącej się cebuli.
Wlej bulion, posiekany tymianek oraz majeranek. Przypraw solą i pieprzem. Gotuj przez kolejne 15-20 minut. Przygotuj bagietki do podania zupy. Pokrój ją w plastry, a następnie podpiecz kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu.
Nie wyłączaj piekarnika. Zupę przelej do naczynia żaroodpornego albo mniejszych misek, które nadają się do pieczenia. Zetrzyj ser i posyp nim zupę cebulową. Na środku umieść kawałek bagietki. Włóż do piekarnika i podpiecz aż do rozpuszczenia się sera.