Wieczór specjalny z programami Anthony'ego Bourdaina w Kuchni+

To postać, której nikomu nie trzeba przedstawiać. Znany pisarz, publicysta, celebryta i podróżnik kulinarny. Niezwykle barwny i wyrazisty, ale też otwarty na nowe miejsca, smaki i ludzi.

Fot. materiały prasowe

Jego życie było inspiracją, a jego strata - ogromnym żalem.16 czerwca od godz. 20:30 Kuchnia+ wyemituje specjalny maraton poświęcony pamięci Anthony'ego Bourdaina.

Pierwsze w cyklu zostaną wyemitowane odcinki siódmej serii „Anthony Bourdain: bez rezerwacji" - zarejestrowanej przez kamery 10-sezonowej podróży kucharza po najbardziej intrygujących miejscach na świecie. Bourdain bez wahania próbował lokalnych przysmaków i specjałów, przygotowywanych w ulicznych budkach. Sam, jako turysta, nie miałby szans na dotarcie do miejsc, do których poprowadzili go miejscowi przewodnicy. To dzięki nim wiele dowiedział się o kulturze krajów, które odwiedził, o żyjących tam ludziach i przede wszystkim - o ich zwyczajach kulinarnych.

Każda, nawet krótka podróż staje się niezapomnianą przygodą. Czy da się poznać i "poczuć" miasto, mając na to zaledwie od 24 do 48 godzin? Zwłaszcza nie korzystając przy tym z utartych szlaków ani popularnych przewodników turystycznych? W programie „Postój z Anthonym Bourdainem" podróżnik zdradza, co warto odwiedzić, co jeść, ale także co sobie podarować. Radzi jak najlepiej spędzić ten krótki czas i dotrzeć do istoty danego miejsca. W cyklu pojawią się odcinki drugiego sezonu programu.

W ramach wieczoru specjalnego stacja wyemituje także dwa odcinki 9 sezonu „Anthony Bourdain: miejsca nieznane" - najbardziej nagradzanego programu Amerykanina. W każdym odcinku produkcji prowadzący odwiedzał inne miejsce, w którym nie tylko poznawał lokalną kulturę, ale też uwarunkowania społeczne, a czasami nawet polityczne. Jego nadrzędnym celem było jednak przetestowanie unikalnych smaków i aromatów miejscowego jedzenia.

Źródło: materiały prasowe/Kuchnia+

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Drożdżówka z rabarbarem

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką to prawdziwa uczta dla podniebienia, któr...

Odsłon: 15

60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5