Wielki finał "Bake Off - Ale Ciacho!"

Już wkrótce poznamy zwyciężczynię drugiej edycji „Bake Off – Ale Ciacho”. Która z finalistek najbardziej zaimponuje jurorom, a tym samym zyska tytuł Polskiego Mistrza Wypieków oraz 50 000 zł na realizację kulinarnych marzeń?

Po wielu tygodniach cukierniczych zmagań nadszedł czas, aby wyłonić najlepszego polskiego cukiernika-amatora. Do finału zakwalifikowały się trzy panie: Agata Stankiewicz, Justyna Pszczółka oraz Małgorzata Nagat. Każda z nich posiada wyjątkowe umiejętności kulinarne, co już nie raz udowodniły w poprzednich etapach programu. Za nimi 9 tygodni morderczych zmagań, w czasie których każda z pań stworzyła 18 wyjątkowych wypieków - zarówno tych słodkich, jak i wytrawnych. Wśród nich znalazły się klasyczne tarty, skomplikowane torty, regionalne przysmaki oraz lekkie jak piórko bezy.

Bufetowa Pawlowa - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Bufetowa Pawlowa - przepis z

W ostatnim odcinku cztery półfinalistki musiały zmierzyć się z arcytrudnym przepisem Krzysztofa Ilnickiego na legendarne ciasto Charlotte Royal. Połączenie owocowej rolady i delikatnego kremu nie było łatwe, jednak zawodniczkom udało się sprostać temu wyzwaniu. O tym, kto dostanie się do finału miało zadecydować ciasto parzone - zmora większości kucharzy. Chociaż wypieków przygotowanych przez uczestniczki z pewnością nie powstydziłyby się najlepsze cukiernie, jurorzy musieli zadecydować, która z pań odpadnie. Detale zadecydowały, że z programem musiała pożegnać się Urszula Pomorska.

Charlotte Royal - przepis z "Bake Off- Ale Ciacho!"

Finałowe zmagania w „Bake Off - Ale Ciacho!"

Jeśli myśleliście, że do tej pory poprzeczka była wysoko zawieszona, byliście w błędzie. W finałowej potyczce panie będą musiały przygotować aż dwa torty - komunijny oraz taki, który w najbardziej spektakularny sposób zaprezentuje to, czego do tej pory się nauczyły. Aby sprostać oczekiwaniom jurorów, w finałowym odcinku zawodniczki będą musiały wspiąć się na wyżyny swoich umiejętności, wykorzystując całą wiedzę i pokłady kreatywności.

Kim są finalistki „Bake Off - Ale Ciacho!"?

Agata Stankiewicz

Pochodzi z Kędzierzyna-Koźla ale na co dzień mieszka w Warszawie. Jak sama mówi o sobie, jest szczęśliwą żoną i psią mamą. Z zawodu jest kosmetologiem i pracuje w klinice medycyny estetycznej. Po pracy zamyka się w kuchni gdzie piecze i gotuje wspaniałe smakołyki. W wolnej chwili oddaje się swojej innej pasji - fotografii.


Justyna Pszczółka
Pochodzi z malowniczej miejscowości Czernichów. Ma 25 lat. Ukończyła studia ekonomiczne w Katowicach, jednak zawodowo spełnia się jako fotograf kulinarny. Od 5 lat współtworzy stronę kulinarną - Domowe Wypieki u Justyny i Doroty. Uwielbia tworzyć kulinarne dzieła sztuki, które sprawiają, że życie staje się słodsze! Justyna kocha tańczyć i spędzać czas ze znajomymi.

Małgorzata Nagat

Z wykształcenia jest plastykiem-kulturoznawcą. Współpracuje z agencją eventową jako animator. Nie jest wielką wielbicielką cukru, więc stając przed wyborem - pizza czy ciasto zawsze wybierze pizzę. Dlatego do swoich słodkości przemyca wytrawne elementy i stara się z nich stworzyć idealną słodko-słoną kompozycję. Uwielbia połączenia słodyczy z przyprawami, ziołami i kwiatami. W dziedzinie kulinariów jest zupełnym samoukiem.

 

Która z pań stworzy tort godny Polskiego Mistrza Wypieków, zaimponuje jurorom oraz zdobędzie nagrodę główną - 50 000 zł ? O tym przekonacie się już dzisiaj (15.05) o 21.50 na antenie TVP2.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7

Polecane artykuły

Informacje Co na obiad w piątek bez mięsa? Proste i szybkie w przygotowaniu przepisy

Piątek to dzień, w którym wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jedni robią to z pobudek religijnych, inni natomiast z przyzwyczajenia i nawyku...

4
Informacje Krówki tailor-made od Cukrówek – nadaj swojej imprezie wyjątkowy charakter

Jak dotrzeć do serc uczestników Twojej imprezy? Przez żołądek! W dobie wszechobecnego nurtu tailor-made – także w branży eventowej – coraz większą...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Szparagi zapiekane z jajkiem, burgery z pstrąga i sernik na zimno

Kiedy na dworze robi się coraz cieplej, w kuchni Ewy Wachowicz pojawiają się pyszne wiosenne przepisy. Nie zabraknie zielonych szparagów w wersji z...

2
Informacje Wybrano najlepsze pizzerie w Europie. W rankingu mamy dwie polskie

Popularny włoski przewodnik „50 Top Pizza” na liście najlepszych pizzerii w Europie umieścił dwie polskie restauracje. Dowiedz się, gdzie w naszym...

7