Najlepsze przepisy na cukinię

Krzysztof Ilnicki postawił przed uczestnikami programu nie lada wyzwanie. Poprosił ich o przygotowanie mini bez, które doskonale sprawdzą się jako deser na przyjęcia. Oto przepis, z którym musieli się zmierzyć uczestnicy.

Beza

  • 195 g białka
  • 5 g octu z białego wina
  • 360 g cukru
  • 45 g wrzątku

Odmierzyć białka, ocet i cukier, a następnie przygotować z nich bezę francuską ręcznym mikserem. Gdy beza się usztywni, dodać wrzątek. Ubijać jeszcze kilka minut. Przenieść bezę do worka z okrągłą tylką. Szprycować do ringu metalowego o średnicy 3-4 cm, który nada jej kształt. (Metalowy ring zanurzyć w ciepłej wodzie. Postawić na blasze i do jego wnętrza wyszprycować bezę. Zdjąć ring). Czynność powtórzyć minimum 20 razy. Piec w temperaturze 110°C z termoobiegiem i uchylonymi drzwiami.

Masa żelatynowa

  • 20 g żelatyny proszkowa 180 bloom
  • 100 g woda

Zalać żelatynę zimną wodą. Gdy napęcznieje, upłynnić.

Crème diplomat

  • 65 g purée malinowego
  • 65 g purée z czarnej porzeczki
  • 65 g purée jagoda
  • 40 g śmietanki 36%
  • 30 g cukru
  • 30 g żółtka
  • 10 g skrobii kukurydzianej
  • 10 g masy żelatynowej
  • 185 g śmietanki 36%

Przygotować klasyczny budyń z pierwszych 7 składników. Dodać masę żelatynową. Gdy wystygnie, połączyć z napowietrzoną śmietaną.

Krem mascarpone

  • 300 g śmietanki 36%
  • 1 szt. laski wanilii
  • 55 g cukru
  • 22 g masy żelatynowej
  • 250 g mascarpone

Zagotować część śmietanki z wanilią i cukrem. Dodać masę żelatynową i resztę śmietanki. Schłodzić w lodówce. Gdy temperatura osiągnie 5°C, ubić razem z mascarpone.

Sos do pipety

  • 200 g purée z malin
  • 2 g agaru
  • nalewka malinowa

Zagotować purée z agarem. Gdy wystygnie, zblendować do gładkości. Przetrzeć przez gęste sito. Dodać nalewkę według uznania. Napełnić sosem pipety.

Montaż:

Napełnić bezy kremem diplomat. Na wierzchu udekorować kremem mascarpone, świeżymi owocami i pipetą z sosem.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Karkówka w czerwonej kapuście

Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...

Odsłon: 9925

30 min
13
Dania główne Filet drobiowy w porach

Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.

Odsłon: 8911

>60 min
12
Ciasta Ciasto Lucynka

Wszyscy miłośnicy sezonowych owoców będą zachwyceni tym ciastem. Wbrew pozoro...

Odsłon: 27792

60 min
44
Ciasta Muffinki ze śliwkami

Dziś proponuję przepis na pyszne, mięciutkie i pełne soczystych śliwek muffin...

Odsłon: 2488

30 min
5
Dania główne Ziemniaki biedaka - patatas a lo pobre

Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...

Odsłon: 6327

30 min
4
Dania główne Chili con carne

Chili con carne to klasyczne danie kuchni meksykańskiej, które podbiło serca...

Odsłon: 2223

30 min
6