Wielozadaniowy napój na trawienie, energię, odporność i oczyszczenie. Kiedy najlepiej pić wodę z miodem?

Picie odpowiedniej ilości wody to jedna z podstawowych zasad zdrowego odżywiania. Minimalna zalecana ilość to osiem szklanek w ciągu dnia. Wiele osób ma jednak problem z regularnym sięganiem po wodę, przez co w ciągu dnia pije za mało. Warto więc dodawać do wody smakowe dodatki, owoce, przyprawy, a także miód. Sprawdź, jakie zalety ma picie wody z miodem.

Dlaczego warto pić wodę z miodem? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Lubisz smak i aromat prawdziwego miodu? Jeżeli tak, to kuracja wodą miodową będzie dla ciebie świetnym sposobem, aby zadbać o zdrowie. Zastanawiasz się, dlaczego warto pić wodę z miodem oraz kiedy najlepiej po nią sięgnąć? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule. 

Sprawdź także: Na infekcje działa lepiej niż aspiryna, do tego oczyszcza organizm i trzyma wagę w ryzach. Jak zrobić domowy sok z winogron?

Dlaczego warto pić wodę z miodem na czczo?

Odpowiedź na to pytanie warto rozpocząć od przypomnienia, jak ważne dla organizmu jest odpowiednie nawodnienie. Woda jest głównym składnikiem komórek i płynów ustrojowych organizmu, pomaga transportować tlen i substancje odżywcze, reguluje temperaturę ciała, odpowiada za prawidłowe trawienie, wpływa na kondycję skóry oraz wspiera pracę nerek, pomagając usunąć zbędne produkty przemiany materii. Dlatego codziennie powinniśmy wypić około dwóch litrów wody. 

Miód to oczywiście powszechnie znany sposób na wzmocnienie odporności organizmu, ma działanie antybakteryjne, grzybobójcze i przeciwwirusowe, dlatego w szczególności warto stosować go w okresie jesienno-zimowym, kiedy dużo częściej jesteśmy narażeni na przeziębienie i grypę. Pomaga także na infekcję górnych dróg oddechowych oraz ból gardła. Miód to głównie cukry proste, dzięki czemu jest on dobrym źródłem energii dla organizmu. W miodzie znajduje się również witamina A, która korzystnie wpływa na zdrowie oczu, witaminy z grupy B odpowiadające za prawidłową pracę układu nerwowego oraz witamina C, wspierającą układ immunologiczny. Spożywanie miodu pomaga zadbać o układ krążenia, wpływa on na pracę serca, obniża ciśnienie krwi oraz działa przeciwmiażdżycowo. Ma także pozytywny wpływ na układ trawienny, pracę wątroby i nerek. 

Jakie zalety ma picie wody z miodem?

Zalet picia wody z miodem jest wiele, oczywiście należy pamiętać, że miód jest dosyć kaloryczny, w 100 g jest ok. 300 kcal, natomiast w jednej łyżeczce ok. 30 kcal. Dlatego warto stosować go z rozsądkiem. Jednak taki napój ma szeroki wpływ na nasze zdrowie. Wzmacnia odporność, pomaga pozbyć się infekcji, przyspiesza metabolizm, wspiera prawidłowe trawienie i pracę jelit, a także pomaga pozbyć się zaparć. Miodową wodę warto pić przed snem, polecana jest na problemy z zasypianiem. Reguluje ciśnienie krwi, a także wspiera pracę serca. Co ciekawe, woda z miodem wypita o poranku po imprezie pomoże pozbyć się przykrych skutków kaca. 

Woda z miodem – przepis

Sama woda z miodem to napój, który dla wielu osób może być zbyt mdły, dlatego warto dorzucić tu kilka dodatkowych składników. Przygotuj: 250 ml wody, dwie łyżeczki miodu, połówkę cytryny, szczyptę cynamonu, kawałek imbiru oraz pół łyżeczki kurkumy. 

Woda powinna być letnia, absolutnie nie gorąca, aby nie zniszczyć pozytywnego działania miodu. Zacznij od rozpuszczenia miodu w wodzie, dodaj przyprawy, kawałek startego imbiru oraz sok z połówki cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj. Taki napój warto pić na czczo, aby pobudzić organizm do pracy. Świetnie sprawdzi się również jako sposób na przeziębienie. 

Źródła: pacjent.gov.pl, fit.poradnikzdrowie.pl, smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Zdarza się nawet najlepszym. Oto jak pozbyć się kulinarnej wpadki »

To złodzieje odporności. Nie jedz i nie pij, bo organizm słabnie »

Jesienny skarb w ogrodzie. Uspokaja, zabija bakterie, łagodzi problemy z żołądkiem »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3
Dania główne Stek z kalafiora

Pomysł na wegański obiad - stek z kalafiora. Wystarczy kilka prostych składni...

Odsłon: 798

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1