Ewa_Gotuje

Na infekcje działa lepiej niż aspiryna, do tego oczyszcza organizm i trzyma wagę w ryzach. Jak zrobić domowy sok z winogron?

Koniec września to czas, kiedy w naszych ogrodach dojrzewają winogrona. Wszyscy amatorzy domowych win, oraz winogronowych przetworów zacierają ręce. Te ciemne owoce, nie tylko są niezwykle smaczne, ale i kryją w sobie szereg wartości odżywczych. Warto przygotować z nich domowy napój, który wyróżnia się prozdrowotnym działanie. Sprawdź, jakie właściwości mają ciemne winogrona oraz jak zrobić z nich sok.

Dlaczego warto pić sok z winogron? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Winogrona to owoce, które dostępne są cały rok, jednak polskie odmiany dostępne są jedynie jesienią. Dlatego warto wykorzystać w pełni ten czas przygotowując domowe wina, galaretki, dżemy oraz oczywiście soki. W poniższym artykule podpowiemy ci, jakie właściwości mają ciemne winogrona, kiedy je zbierać oraz przedstawimy ci przepis na domowy sok z ciemnych winogron. 

Sprawdź także: Boczki zaczynają znikać, a jelita wreszcie dobrze pracują. Jak przygotować herbatę z aronii?

Ciemne winogrona – witaminy i wartości odżywcze

Te ciemne owoce znane są już od czasów starożytnych, a ich właściwości doceniał sam Hipokrates. Przede wszystkim winogrona są źródłem cukrów prostych, a co za tym idzie szybko dostarczają energii. W ciemnych winogronach kryje się witamina A, te z grupy B, C, a także minerały: potas, bor, jod, żelazo, magnez, chlor, wapń czy fosfor. Nie brakuje w nich również cennych kwasów organicznych, które między innymi mają korzystny wpływ na kondycję skóry. 

Dodatkowo zawarte w nich polifenole pomagają chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, działają przeciwstarzeniowo, antynowotworowo i przeciwzapalnie. Ciemne winogrona zawierają cenny resweratrol, który pomaga chronić komórki przed nowotworami, działa antybakteryjnie oraz pomaga zwalczyć stany zapalne, substancji tej przypisuje się także działanie wspomagające odchudzanie oraz spalanie tkanki tłuszczowej.

W 100 g ciemnych winogron znajduje się 67 kcal. 

Jakie właściwości mają ciemne winogrona?

Ciemne winogrona korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, obecność potasu wpływa na regulowanie ciśnienia krwi, natomiast zawarte w nich procyjanidyny pomagają zbić zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi, zapobiegają miażdżycy, zawałowi i udarom. Owoce te korzystnie wpływają także na układ trawienny, w tym pracę jelit.

Zawartość wapnia i fosforu pomaga wzmocnić kości i zęby, natomiast obecność witaminy A pomaga zadbać o wzrok, chroniąc tym samym oczy przed chorobami. Witaminy z grupy B obecne w ciemnych winogronach wspierają układ nerwowy, pomagają radzić sobie ze szkodliwym wpływem stresu, a także wspierają pamięć i koncentrację. Dodatkowo dzięki zawartości witaminy C, ciemne winogrona korzystnie działają na układ immunologiczny, wspierają również wchłanianie żelaza, co chroni organizm przed anemią. Ponadto jod obecny w czarnych winogronach ma właściwości wspierające prawidłową pracę tarczycy. Warto wspomnieć, że sok z winogron pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową.

Kiedy zbierać ciemne winogrona na sok?

Winogrona to owoce jesieni, końcówka września oraz październik to czas, kiedy są one najsłodsze i najsmaczniejsze. Oczywiście można zbierać je ręcznie, najlepiej mieć w zanadrzu specjalne nożyce. Warto pamiętać, aby po zebraniu w miarę szybko przebrać owoce, przeznaczając je do przygotowania soków, dżemów, galaretek czy wina. 

Domowy sok z ciemnych winogron – przepis

Do przygotowania domowego soku z ciemnych winogron, będziesz potrzebować: dwóch kilogramów owoców, pół kilograma cukru oraz ok. 400 ml wody. 

Zacznij od dokładnego umycia i przebrania winogron, następnie wrzuć je do garnka i dolej wodę. Wsyp cukier i zagotuj całość, poczekaj aż winogrona puszczą sok, co jakieś czas mieszając miksturę. Przecedź sok przez sitko, rozlej go do czystych, wyparzonych butelek. Zakręć je i pasteryzuj przez dziesięć minut. 

Zastosowanie soku z ciemnych winogron – na zdrowie i w kuchni

Sok z ciemnych winogron warto włączyć do diety, w celu ochrony organizmu przed nowotworami oraz wzmocnienia serca, oraz wsparcia układu krążenia. Korzystnie wpłynie także na odporność, będzie pozytywnie wpływał na układ pokarmowy, a także pomoże zadbać o piękną i promienną skórę. W jesiennym jadłospisie warto więc znaleźć miejsce na szklankę soku z winogron. Można także wykorzystać go do przygotowania domowego kisielu.

Zastanawiasz się, co zrobić z ciemnych winogron? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników. 

1. Sok i mus z ciemnych winogron

 Sok i mus z ciemnych winogron Zobacz przepis

Sok i mus z ciemnych winogron / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kisiel z ciemnych winogron

 Kisiel z ciemnych winogron Zobacz przepis

Kisiel z ciemnych winogron / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Konfitura z ciemnych winogron

 Konfitura z ciemnych winogron Zobacz przepis

Konfitura z ciemnych winogron / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Galaretka z ciemnych winogron

 Galaretka z ciemnych winogron Zobacz przepis

Galaretka z ciemnych winogron / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kiszone ciemne winogrona

 Kiszone ciemne winogrona Zobacz przepis

Kiszone ciemne winogrona / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Deser z ciemnymi winogronami

 Deser z ciemnymi winogronami Zobacz przepis

Deser z ciemnymi winogronami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Pyszny i zdrowy sok z ciemnego winogrona

 Pyszny i zdrowy sok z ciemnego winogrona Zobacz przepis

Pyszny i zdrowy sok z ciemnego winogrona / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Kompot z ciemnych winogron na zimę

 Kompot z ciemnych winogron na zimę Zobacz przepis

Kompot z ciemnych winogron na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: fit.poradnikzdrowie.pl, dietetycy.org.pl, smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Zdarza się nawet najlepszym. Oto jak pozbyć się kulinarnej wpadki »

To złodzieje odporności. Nie jedz i nie pij, bo organizm słabnie »

Jesienny skarb w ogrodzie. Uspokaja, zabija bakterie, łagodzi problemy z żołądkiem »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0