Spis treści:
- Ciemne winogrona – witaminy i wartości odżywcze
- Jakie właściwości mają ciemne winogrona?
- Kiedy zbierać ciemne winogrona na sok?
- Domowy sok z ciemnych winogron – przepis
- Zastosowanie soku z ciemnych winogron – na zdrowie i w kuchni
Winogrona to owoce, które dostępne są cały rok, jednak polskie odmiany dostępne są jedynie jesienią. Dlatego warto wykorzystać w pełni ten czas przygotowując domowe wina, galaretki, dżemy oraz oczywiście soki. W poniższym artykule podpowiemy ci, jakie właściwości mają ciemne winogrona, kiedy je zbierać oraz przedstawimy ci przepis na domowy sok z ciemnych winogron.
Ciemne winogrona – witaminy i wartości odżywcze
Te ciemne owoce znane są już od czasów starożytnych, a ich właściwości doceniał sam Hipokrates. Przede wszystkim winogrona są źródłem cukrów prostych, a co za tym idzie szybko dostarczają energii. W ciemnych winogronach kryje się witamina A, te z grupy B, C, a także minerały: potas, bor, jod, żelazo, magnez, chlor, wapń czy fosfor. Nie brakuje w nich również cennych kwasów organicznych, które między innymi mają korzystny wpływ na kondycję skóry.
Dodatkowo zawarte w nich polifenole pomagają chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, działają przeciwstarzeniowo, antynowotworowo i przeciwzapalnie. Ciemne winogrona zawierają cenny resweratrol, który pomaga chronić komórki przed nowotworami, działa antybakteryjnie oraz pomaga zwalczyć stany zapalne, substancji tej przypisuje się także działanie wspomagające odchudzanie oraz spalanie tkanki tłuszczowej.
W 100 g ciemnych winogron znajduje się 67 kcal.
Jakie właściwości mają ciemne winogrona?
Ciemne winogrona korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, obecność potasu wpływa na regulowanie ciśnienia krwi, natomiast zawarte w nich procyjanidyny pomagają zbić zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi, zapobiegają miażdżycy, zawałowi i udarom. Owoce te korzystnie wpływają także na układ trawienny, w tym pracę jelit.
Zawartość wapnia i fosforu pomaga wzmocnić kości i zęby, natomiast obecność witaminy A pomaga zadbać o wzrok, chroniąc tym samym oczy przed chorobami. Witaminy z grupy B obecne w ciemnych winogronach wspierają układ nerwowy, pomagają radzić sobie ze szkodliwym wpływem stresu, a także wspierają pamięć i koncentrację. Dodatkowo dzięki zawartości witaminy C, ciemne winogrona korzystnie działają na układ immunologiczny, wspierają również wchłanianie żelaza, co chroni organizm przed anemią. Ponadto jod obecny w czarnych winogronach ma właściwości wspierające prawidłową pracę tarczycy. Warto wspomnieć, że sok z winogron pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową.
Kiedy zbierać ciemne winogrona na sok?
Winogrona to owoce jesieni, końcówka września oraz październik to czas, kiedy są one najsłodsze i najsmaczniejsze. Oczywiście można zbierać je ręcznie, najlepiej mieć w zanadrzu specjalne nożyce. Warto pamiętać, aby po zebraniu w miarę szybko przebrać owoce, przeznaczając je do przygotowania soków, dżemów, galaretek czy wina.
Domowy sok z ciemnych winogron – przepis
Do przygotowania domowego soku z ciemnych winogron, będziesz potrzebować: dwóch kilogramów owoców, pół kilograma cukru oraz ok. 400 ml wody.
Zacznij od dokładnego umycia i przebrania winogron, następnie wrzuć je do garnka i dolej wodę. Wsyp cukier i zagotuj całość, poczekaj aż winogrona puszczą sok, co jakieś czas mieszając miksturę. Przecedź sok przez sitko, rozlej go do czystych, wyparzonych butelek. Zakręć je i pasteryzuj przez dziesięć minut.
Zastosowanie soku z ciemnych winogron – na zdrowie i w kuchni
Sok z ciemnych winogron warto włączyć do diety, w celu ochrony organizmu przed nowotworami oraz wzmocnienia serca, oraz wsparcia układu krążenia. Korzystnie wpłynie także na odporność, będzie pozytywnie wpływał na układ pokarmowy, a także pomoże zadbać o piękną i promienną skórę. W jesiennym jadłospisie warto więc znaleźć miejsce na szklankę soku z winogron. Można także wykorzystać go do przygotowania domowego kisielu.
Zastanawiasz się, co zrobić z ciemnych winogron? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników.
1. Sok i mus z ciemnych winogron
Zobacz przepisSok i mus z ciemnych winogron / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Kisiel z ciemnych winogron
Zobacz przepisKisiel z ciemnych winogron / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Konfitura z ciemnych winogron
Zobacz przepisKonfitura z ciemnych winogron / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Galaretka z ciemnych winogron
Zobacz przepisGalaretka z ciemnych winogron / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Kiszone ciemne winogrona
Zobacz przepisKiszone ciemne winogrona / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Deser z ciemnymi winogronami
Zobacz przepisDeser z ciemnymi winogronami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Pyszny i zdrowy sok z ciemnego winogrona
Zobacz przepisPyszny i zdrowy sok z ciemnego winogrona / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Kompot z ciemnych winogron na zimę
Zobacz przepisKompot z ciemnych winogron na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: fit.poradnikzdrowie.pl, dietetycy.org.pl, smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Zdarza się nawet najlepszym. Oto jak pozbyć się kulinarnej wpadki »
To złodzieje odporności. Nie jedz i nie pij, bo organizm słabnie »
Jesienny skarb w ogrodzie. Uspokaja, zabija bakterie, łagodzi problemy z żołądkiem »