Ewa_Gotuje

Boczki zaczynają znikać, a jelita wreszcie dobrze pracują. Jak przygotować herbatę z aronii?

Na surowo nie należy do najpyszniejszych owoców, wystarczy jednak zrobić z niej koktajl, przetwory lub herbatę, aby zakochać się w jej smaku. Co więcej, to prawdziwa bomba witamin i minerałów. W poniższym artykule sprawdzimy, jakie właściwości ma herbata z aronii, jak ją zrobić i pić oraz jakie są przeciwwskazania do jej stosowania.

Dlaczego warto pić herbatę z aronii? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Aronia czarnoowocowa, to roślina o niewielkich, czarno-granatowych owocach, które dojrzewają jesienią. Podchodzi z Ameryki Północnej, można ją spotkać także w niemal całej Europie, z powodzeniem hodowana jest również w przydomowych ogródkach. Wiele osób przygotowuje z niej soki, dżemy, galaretki czy konfitury, warto stosować ją także jako prozdrowotną herbatkę. Sprawdź, jakie ma działanie na zdrowie oraz jak zrobić herbatę z aronii. 

Sprawdź także: Jako przyprawa podbija smak zup i sałatek. Napar działa nasennie i zbija cholesterol

Jakie właściwości ma aronia?

W składzie owoców aronii znajduje się moc antyoksydantów, które wspierają walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, działają przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie oraz zapobiegają przedwczesnemu starzeniu. Owoce aronii są źródłem witaminy A, tych z grupy B, C, E i K oraz substancji mineralnych: że­la­za, wapnia, fosforu, magnezu, po­ta­su, fos­fo­ru, cynku i sodu. Po aronię warto sięgnąć, aby wzmocnić odporność organizmu, stosowanie regularnie tych owoców pomaga chronić organizm przed infekcjami. W szczególności będą pomocne w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy najbardziej narażeni na przeziębienia i grypę. 

Obecność magnezu korzystnie wpływa na układ nerwowy, witamina K, wapń i fosfor pozwalają zadbać o mocne kości i zęby, witamina A wspiera wzrok oraz chroni oczy przed chorobami, natomiast witamina E korzystnie działa na kondycję skóry. Ponadto aronia pozytywnie  wpływa na układ sercowo-naczyniowy, wzmacnia serce, obniża poziom "złego" cholesterolu we krwi, pomaga zapobiegać miażdżycy, a obecny w aronii potas pomaga regulować ciśnienie krwi.

Warto stosować ją w celu wsparcia układu nerwowego, ponieważ wspiera na pamięć i koncentrację. Polecana jest także dla osób, które borykają się z cukrzycą i insulinoopornością. Wspiera prawidłowe trawienie, wspomaga drogi moczowe oraz pracę wątroby. Aronia polecana jest także osobom, które chcą schudnąć, ponieważ ma działanie przyspieszające przemianę materii. 

Warto spożywać ją na surowo, jeżeli jej gorzki smak nie przypadł ci do gustu, możesz wyczarować z niej koktajl lub pyszny sok. Aronię można również wysuszyć, umyte i oczyszczone owoce włóż do specjalnej suszarki lub do piekarnika (temperatura około 40 stopni). Owoce te nadają się również do mrożenia. 

Jak zrobić herbatę z aronii?

Do przygotowania herbaty z aronii, która kompleksowo pomoże ci zadbać o zdrowie, będziesz potrzebować: dużą łyżkę świeżyć lub suszonych owoców aronii oraz 250 ml wody. Napar zaparz pod przykryciem przez 20 do 30 minut. Jeżeli używasz świeżych owoców, najlepiej je wcześniej zmiażdżyć. 

Jakie właściwości ma herbata z aronii? Okazuje się, że ma działanie, które pomoże zwalczyć przeróżne dolegliwości. Pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, dlatego poleca się ją diabetykom (łyżka świeżych owoców, 250 ml wody, parzyć przez pół godziny, pić od jednego do trzech raz dziennie). Warto stosować ją również w przypadku zaburzeń pracy wątroby (łyżkę suszu z liści aronii, zalać 400 ml gorącej wody i zaparzyć, połowę pić przed śniadaniem a połowę godzinę po kolacji) oraz reumatyzmu (łyżeczkę suszonych owoców dodawać do herbaty). Aroniowa herbatka pomoże też zwalczyć także biegunkę (łyżkę suszonych owoców zalej szklanką gorącej wody, a następnie go odcedź, pij małymi łykami cztery do pięciu razy dziennie). 

Napar z aronii będzie pomocny w przypadku problemów skórnych, na przykład trądziku, łuszczycy czy owrzodzeń, można potraktować go jak tonik i przemywać nim skórę (łyżkę suszu z liści zalać 400 ml wody, zaparzyć, przecedzić, przemywać wacikiem). 

Herbata z aronii, chociaż bardzo zdrowa, nie może być spożywana przez wszystkich. Tyczy się to osób z chorobą niedokrwienną serca, niskim ciśnieniem krwi, zapaleniem żył, żylakami, wrzodami żołądka, a także tych, które borykają się z nadkwasotą. Przeciwwskazaniem mogą być również alergie pokarmowe

Co zrobić z aronii? Przepisy 

Zastanawiasz się, do jakich przepisów wykorzystać aronię? Zajrzyj do dań stworzonych przez naszych użytkowników. 

1. Nalewka z aronii

 Nalewka z aronii Zobacz przepis

Nalewka z aronii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Dżem z aronii

 Dżem z aronii Zobacz przepis

Dżem z aronii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Aronia do mięs

 Aronia do mięs Zobacz przepis

Aronia do mięs / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Sok z aronii

 Sok z aronii Zobacz przepis

Sok z aronii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Bułeczki z aronią

 Bułeczki z aronią Zobacz przepis

Bułeczki z aronią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Rozgrzewający napój z aronii

 Rozgrzewający napój z aronii Zobacz przepis

Rozgrzewający napój z aronii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Likier z owocu aronii

 Likier z owocu aronii Zobacz przepis

Likier z owocu aronii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Sok z aronii i pomarańczy

 Sok z aronii i pomarańczy Zobacz przepis

Sok z aronii i pomarańczy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Ciasto drożdżowe z aronią

 Ciasto drożdżowe z aronią Zobacz przepis

Ciasto drożdżowe z aronią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Konfitura z aronii, gruszek i pigwowca

 Konfitura z aronii, gruszek i pigwowca Zobacz przepis

Konfitura z aronii, gruszek i pigwowca / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: herbata.info, herbapol.poznan.pl,  smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Lepszy niż oliwa i olej rzepakowy. Działa ochronnie na serce, wspomaga odporność »

Co miesiąc urodzenia mówi o twoim zdrowiu? Data urodzenia a podatność na choroby »

Tych grzybów szukaj w polskich lasach. Oto lista najzdrowszych i najsmaczniejszych gatunków »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 51

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0