Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, a przede wszystkim zdrowy sok...czego chcieć więcej ))
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8662
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 74
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8662
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 74
Składniki
Aronię zamrozić na kilka dni, aby pozbawić ją goryczki.Po rozmrożeniu wsypać do dużego garnka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok.20 minut Odstawić na kilka godzin. Następnie przecedzić aronię razem z płynem do drugiego garnka przez gazę nałożoną na sito.Aronię jeszcze dobrze odcisnąć przez gazę.
Z pomarańczy i cytryn wycisnąć sok i połączyć z sokiem z aronii, wsypać cukier i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok 10 minut i przelać do wyparzonych butelek lub słoików. Dla pewności pasteryzować 15 minut. Odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystudzenia. SMACZNEGO! i na zdrowie ))