Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka z aronii pięknie pachnie i ma cudny kolor. Jest orzeźwiająca i aromatyczna. Jest idealna na chłodniejsze dni. Jeśli nalewka dłużej postoi, jej smak oczywiście będzie lepszy.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15613
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4689
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 365
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2887
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15613
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4689
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 365
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2887
Składniki
Aronia powinna być zamrożona co najmniej na parę dni przed jej przetworzeniem. Ma to na celu zniwelować cierpkość, charakterystyczną dla tego owocu. Podobno też dzięki temu można wydobyć z niej więcej soku. Nalewkę zrobiłam z soku z aronii. Sok przygotowałam w sokowniku. Do górnego garnka sokownika włożyłam mrożone owoce aronii i pokrojone w plasterki wyparzone cytryny. Całość zasypałam cukrem. W podanych proporcji otrzymałam 3,5l soku (pysznego). Gdy sok wystygnie dodajemy do niego wodę i spirytus, stopniowo, sprawdzając co jakiś czas moc nalewki. W ten sposób otrzymamy odpowiednią dla siebie nalewkę. Gotową nalewkę odstawiamy w ciemne miejsce. Nalewka z aronii będzie najsmaczniejsza gdy postoi minimum 6 miesięcy. Moc nalewki, jak również jej słodycz można regulować według własnego uznania – wystarczy dodać więcej wody bądź też dodać więcej cukru. Dawne receptury nakazywały przechowywać nalewki nawet kilka lat. Ten przepis jest mniej wymagający, ale cierpliwość na pewno zostanie wynagrodzona :)