Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i aromatyczny drożdżowiec.
Jajka po benedyktyńsku (Eggs Benedict) to danie śniadaniowe wywodzące się z k...
Odsłon: 33
Wariacja lodów limonkowych z większymi kawałkami skórki i mniejszą ilością cu...
Odsłon: 24
Jajka po benedyktyńsku (Eggs Benedict) to danie śniadaniowe wywodzące się z k...
Odsłon: 33
Wariacja lodów limonkowych z większymi kawałkami skórki i mniejszą ilością cu...
Odsłon: 24
Składniki
Drożdże wymieszać z 1 łyżeczką cukru, dodać 1 łyżeczkę mąki. całość wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić w rondelku, dodać mleko. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać. Dodać ubite z cukrem jajka. Wlać masło z mlekiem, maślankę i wsypać szczyptę soli. Ciasto wyrabiać, aż będzie się odklejało od dłoni. Ciasto nie może być ścisłe (twarde) powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy dwukrotnie zwiększy swoją objętość dodać aronię i ponownie wymieszać. Odstawić na 10 minut. Zamiast aronii można użyć rodzynek namoczonych w rumie(przez noc). Z masła, cukru i mąki przygotować kruszonkę. Ciasto wyłożyć na blachę, posypać kruszonką, pozostawić jeszcze na 10 minut.
Piec w temp. 180C około 50 - 60 minut.