Do góry

Przetwory Przepis na:

Kiszone ciemne winogrona

Kiszone ciemne winogrona

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 214

Dodano:

Odsłon: 1724

Kiszone z miodem ciemne winogrona z własnego ogrodu.

Składniki

  • dowolna ilość ciemnych winogron
  • Zalewa na słój o pojemności 3 l:
  • 1 l przefiltrowanej zimnej wody
  • 25 g soli morskiej
  • 1/2 szklanki miodu naturalnego ( u mnie leśny)
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 3-4 kulki zielonego pieprzu
  • 3-4 goździki
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kiszone ciemne winogrona

Przygotowanie

  1. W garnku mieszam wodę z solą i miodem, do połączenia składników.

  2. Umyte winogrona układam w słoju przesypując przyprawami. Zalewam przygotowaną zalewą, zamykam. Pozostawiam w temperaturze pokojowej 4-5 dni. Następnie przechowuję w chłodnym miejscu.
    Im dłużej przechowujemy tym są bardziej wytrawne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń