Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny i zdrowy sok z ciemnych winogron. Na sok najlepsze winogrona będą z własnego ogrodu.
duży słój, garnek, drewniana łyżka, sitko, słoiczki
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5019
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1894
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 51
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5019
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1894
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 51
Składniki
Owoce winogrona odszypułkować, dokładnie opłukać i osuszyć. Czyste owoce lekko zmiażdżyć, aby szybciej puściły sok, wsypać do dużego słoja, zasypać cukrem, wymieszać, szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 dni, aby owoce puściły sok. Następnie zawartość słoja przelać do dużej miski wyścielonej dużą gazą (50cmx50cm). Na miskę położyć pokrywkę , związać dość mocno wszystkie cztery rogi gazy ze sobą , tak aby pokrywka była w środku z owocami. Do dużego garnka nalać trochę wody, wsadzić do środka miskę z sokiem, garnek przykryć pokrywką z gazą i owocami, tak aby gaza nie dotykała miski. Garnek stawiamy na małym ogniu i parzymy tak, aż odcieknie cały sok z naszych borówek. Gdy już cały sok odcieknie do miski, wyjmujemy miskę z sokiem, rozlewamy do czystych słoiczków lub butelek, zakręcamy i pasteryzujemy 10-15 minut.
Zamiast przez gazę sok możemy odcedzić na dużym gęstym sitku lub cedzaku. Sok do picia rozcieńczamy przegotowaną wodą. Cukru możemy dać trochę mniej, według naszego gustu i potrzeb. Możemy też dodawać do domowych kisieli, ciast, deserów. Gorąco polecam ten przepis wszystkim, którzy mają w swoim ogródku lub działce posadzone ciemne winogrono i nie wiedzą co z nim zrobić. Sok z winogrona jest smaczny i bardzo zdrowy ! Rada : Pamiętajmy o tym, że im dojrzalsze są owoce tym są słodsze, możemy wtedy zmniejszyć ilość cukru dodawanego do soku. Smacznego !