Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sok z ciemnych winogron jest pyszny, rozgrzewający. To doskonały dodatek do zimowej herbaty, kwaskowy o pięknym rubinowym kolorze. Są sezony, w których owoce bywają dorodne, wówczas z jednego kilograma można wydobyć nawet litr soku i nie trzeba używać dużo cukru. Mus z winogron można dodać do ciasta lub deseru.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 188
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 190
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 188
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 190
Składniki
Garnek 5 l z grubym dnem napełniamy po brzegi owocami obranymi z gałązek i umytymi. Zasypujemy je 1/2 kg cukru. Wstawiamy na ogień i od momentu zagotowania, trzymamy na ogniu jeszcze 15 - 20 min. Co jakiś czas mieszamy owoce drewnianą łyżką (niezbyt często i delikatnie, podważając owoce od dna do góry tak, aby sok nie zmętniał). Teraz przecedzamy sok do drugiego garnka, a owoce pozostałe z gotowania soku przecieramy drewnianą pałką lub łyżką na sicie nad kolejnym garnkiem, powstanie gęsta pulpa. Sok wstawiamy na ogień. Gotujemy jeszcze kilka minut. Szumujemy powstałą w trakcie gotowania pianę. Dosładzamy do smaku, jeśli jest oczywiście taka potrzeba. Gotowy sok przelewamy na gorąco do wyparzonych i suchych słoiczków. Zakręcamy od razu, układamy słoiki na ściereczce do góry dnem. Sok wystygnie i można go ustawić w spiżarni. Gęstą pulpę dosładzamy 1/2 kg cukru i gotujemy. Trzymamy ją na ogniu ok. 30 min, aby trochę odparowała. Następnie postępujemy tak jak z sokiem, czyli zamykamy na gorąco w słoikach. Mus z winogron można dodawać do herbaty, można również wmieszać do niego żelatynę i mamy dodatek do sernika na zimno lub kremu do tortu.
Sok i mus z ciemnych winogron gotowy!