„Wszystkie smaki i kolory papryki, cukinii i bakłażana” Polskie warzywa z południa Mazowsza na naszych stołach!

Zrzeszenie Producentów Papryki RP kolejny raz promuje w Polsce warzywa z południa Mazowsza. W tym roku, obok papryki, pojawiły się również cukinia i bakłażan. Te pyszne, bogate w witaminy i składniki odżywcze warzywa na stałe zagościły na stołach Polaków i z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością.

Papryka - słodka, ostra, czerwona, zielona, a może żółta. Warzywo, które z pewnością wielokrotnie gościło na Waszych stołach. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, co tak naprawdę kryje w sobie to warzywo? Papryka to prawdziwa bomba witaminowa!

Po pierwsze, witamina C. Już jedna papryka zawiera całkowite, dzienne zapotrzebowanie na witaminę C dla dorosłej osoby i jest jednym z najlepszych jej źródeł. Jedna papryka ma w sobie tyle samo witaminy C, ile znajduje się w 16 cytrynach. Co więcej, witamina C, zawarta w papryce, nie ulega rozkładowi w trakcie gotowania, pieczenia, czy suszenia.

Jedzenie papryki działa korzystnie na nasz układ krwionośny. Ze względu na obecność witaminy B6 (pirydoksyny) poprawia proces tworzenia się czerwonych krwinek. Zawarta w niej witamina K1 ma wpływ na krzepliwość i zdrowie kości, a potas zawarty w papryce ma niebagatelny wpływ na pracę układu krwionośnego.
Papryka jest bogata w przeciwutleniacze, w szczególności witaminę E oraz A, a także kapsantynę, kwercetynę, luteolinę i wiolaksantynę. Przeciwutleniacze, których bogatym źródłem jest papryka odgrywają rolę w zapobieganiu chorobom przewlekłym, w szczególności chorobom serca i nowotworom, a także utrzymaniu dobrego wzroku.
Co dobrego dla naszego zdrowia kryje w sobie ostra papryka? Występuje ona w dziesiątkach odmian, zróżnicowanych pod względem ostrości mierzonej na skali Scoville'a ma szereg właściwości, o które nie jest podejrzewana. Odczuwalna ostrość zależna jest między innymi od ilości kapsycyiny, dzięki której ostra papryka ma wpływ na regulację metabolizmu, ale jest także skutecznym środkiem przeciwbakteryjnym. Dzięki czemu łagodzi objawy przeziębienia, rozgrzewa i pomaga walczyć z nieświeżym oddechem. Regularne jedzenie papryczek pomaga łagodzić migreny i bóle stawów.
Nie zapominajmy też o cukinii i bakłażanie! Cukinie są warzywami o silnym działaniu alkalizującym. Pomagają w odkwaszaniu organizmu i utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej. Z kolei bakłażany zawierają kwas chlorogenowy - bardzo silny naturalny przeciwutleniacz, który pomaga zmniejszyć poziom „złego" cholesterolu (LDL), działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.
Wiemy już sporo o właściwościach zdrowotnych papryki. Czas na kilka ciekawostek o jej pochodzeniu. Czy wiesz, że...?

  • W Polsce produkuje się około 500 odmian papryki.
  • Pierwsze uprawy papryki w Polsce rozpoczął Antoni Kwietniewski ponad 30 lat temu na terenie gminy Przytyk.
  • Szacuje się, że obecnie z regionu obejmującego m.in. gminy Przytyk, Potworów, Klwów, Radzanów, Stara Błotnica, Rusinów i Wyśmierzyce pochodzi ok. 90% krajowej produkcji tego warzywa. Tereny te, nazwane „zagłębiem paprykowym" charakteryzuje wyjątkowy mikroklimat, idealny dla uprawy warzyw ciepłolubnych. Wyróżniają go wyższe, w stosunku do sąsiednich obszarów, temperatury.
  • W regionie radomskim rocznie zbiera się ponad 100 tys. ton papryki, która uprawiana jest w około 3500 gospodarstwach.

 

 

Na koniec zostawiliśmy najlepsze - jak jeść paprykę? To warzywo, które może być spożywane na surowo, gotowane i w formie pieczonej, dobrze sprawdza się także w postaci grillowanej. Jej wartość kulinarna i zdrowotna jest niezależna od koloru, chociaż te czerwone i pomarańczowe uchodzą za najsłodsze. Papryka zielona zaś polecana jest diabetykom ze względu na najniższą spośród wszystkich papryk zawartość cukru prostego. Ze względu na wrażliwość temperaturową witamin najlepiej jest spożywać paprykę w postaci surowej, jako dodatek do sałatek, kanapek czy też warzywnych koktajli. Chcąc ją podawać na ciepło lepsza będzie krótka obróbka termiczna, by oszczędzić jak najwięcej cennych witamin i składników mineralnych.

Tegoroczna kampania „Wszystkie smaki i kolory papryki, cukinii i bakłażana" została zainaugurowana 10 lipca podczas konferencji prasowej, z udziałem przedstawicieli ZPPRP, władz gmin z „zagłębia paprykowego" oraz gości specjalnych. W ramach działań przewidziano m.in. kampanię w mediach, eventy konsumenckie, działania edukacyjne w szkołach oraz wsparcie w Internecie. Wszystkie działania realizowane są dzięki wsparciu ze środków finansowych Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, przy wykorzystaniu znaku graficznego „Polska Smakuje".

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
7
60 min
12
Ciasta Sernik Anielski Puch

Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...

Odsłon: 44459

60 min
56

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

3
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5