Ewa_Gotuje

Wystarczy dodać do herbaty trzy przyprawy. Zbędne centymetry w pasie giną

Przyprawy takie jak pieprz, kurkuma, czy imbir świetnie sprawdzają się w daniach kuchni azjatyckiej. Możesz także przygotować z nich napój, który wspomoże twój proces odchudzania, a także korzystnie wpłynie na funkcjonowanie organizmu. Na co pomaga picie herbaty z pieprzem, kurkumą i imbirem? Podpowiadamy.

Herbata z przyprawami na odchudzanie | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Zastanawiasz się, co pić, żeby szybciej schudnąć? Przede wszystkim ogranicz słodzone napoje, nie należy także przesadzać z sokami owocowymi, ponieważ dostarczają sporo kalorii. Podstawą powinna być oczywiście woda, dobrze sprawdzą się wszelkie ziołowe napary i herbaty. Aby podkręcić ich działanie, warto dorzucić do nich przyprawy, takie jak pieprz, kurkuma, czy imbir. Należy jednak mieć na uwadze, że bez odpowiedniej diety, która uwzględniać będzie deficyt kaloryczny, oraz aktywności fizycznej, trudno będzie uzyskać oczekiwane rezultaty. Dlatego tak ważne jest, aby podczas odchudzania wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe, które pozostaną z tobą na lata. 

Sprawdź także: Moringa – drzewo życia o cudownych właściwościach. Na co pomaga herbatka z moringi?

Na co pomaga picie herbaty z pieprzem, kurkumą i imbirem?

Herbata ma właściwości pobudzające, stymuluje układ nerwowy, korzystnie wpływa również na metabolizm, dzięki czemu pomoże przyspieszyć proces spalania zbędnej tkanki tłuszczowej. Działanie odchudzające spotęgować mogą przyprawy, kryją w sobie także wiele cennych prozdrowotnych właściwości. Kurkuma w swoim składzie zawiera kurkuminę, barwnik, który odpowiada za żółtopomarańczowy kolor. Przede wszystkim znane jest jej działanie antyoksydacyjne, pomaga w walce organizmu z wolnymi rodnikami, ma właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. Pomaga także obniżyć zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi. Ma również właściwości bakteriobójcze, a także dzięki działaniu rozkurczowemu pomaga łagodzić stany bólowe. Wspomaga pracę wątroby i trzustki.  

Jeżeli chcesz zadbać o to, aby w pełni wykorzystać prozdrowotne działanie kurkumy, zawsze staraj się łączyć z pieprzem. Zawiera on piperynę, która intensyfikuje działanie kurkuminy. Nie każdy wie, że czarny pieprz ma działanie rozgrzewające, dzięki czemu pomoże ci poradzić sobie z opornym tłuszczykiem na brzuchu. Co więcej, pieprz pobudza krążenie krwi oraz działa przeciwbólowo.

Imbir polecany jest w szczególności, kiedy dopadnie cię przeziębienie. Ma właściwości przeciwwirusowe i antybakteryjne, pomaga także dbać o układ odpornościowy. Korzeń ten działa przeciwzapalnie, przeciwutleniająco, antynowotworowo i odtruwająco. Pomaga przyspieszyć także przemianę materii, co ułatwia odchudzanie, oraz spiera pracę wątroby i nerek. Spożywanie imbiru polecane jest także osobom, które mają zbyt wysoki poziom cholesterolu. Wszystkie trzy przyprawy świetnie wpływają również na trawienie, spożywając je unikniesz niestrawności i zaparć, oraz pomagają również pozbyć się uczucia ciężkości po posiłku. 

Herbata z pieprzem, kurkumą i imbirem – przepis

Jeżeli masz możliwość przygotuj herbatę ze świeżą kurkumą oraz imbirem, wystarczy obrać kawałek korzenia, zetrzeć go na tarce i dodać do gorącego napoju. Równie dobrze sprawdzą się przyprawy mielone. 

Składniki

  • 1 łyżeczka czarnej herbaty,
  • 250 ml wody,
  • 1/2 łyżeczki imbiru,
  • 1/3 łyżeczki kurkumy,
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu. 

Do kubka wsyp wszystkie przyprawy, dodaj herbatę i zalej je wrzątkiem. Odstaw na około dziesięć minut, a następnie ją przecedź. Napój możesz dosłodzić miodem, lub dodać do niego plasterek cytryny, lub pomarańczy. 

Źródła: smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Piją go co rano i chudną. Upatruje się w nim sekretu figury Aniston i Beckham »

Dwa pociągnięcia i jajko obrane. Kucharz zdradza swój trik »

Najlepszy sposób na wyczyszczenie rusztu kuchenki gazowej. Chemia nie będzie potrzebna »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 49

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0