Moringa – drzewo życia o cudownych właściwościach. Na co pomaga herbatka z moringi?

Moringa to bardzo bogate źródło witamin i minerałów, które przyjdzie z pomocą osobom borykającym się z zaburzeniami metabolicznymi, w tym insulinoopornością i cukrzycą typu 2. Jakie właściwości ma moringa i dlaczego warto pić herbatę na jej bazie? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz poniżej.

Dlaczego warto pić herbatę z moringi? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Moringa, zwana również drzewem chrzanowym, zdobywa szturmem świat zdrowego odżywiania – i nic w tym dziwnego, w końcu ma w sobie całą moc substancji bioaktywnych. Dzięki temu wpływa ona kompleksowo na nasze zdrowie i wspiera codzienne funkcjonowanie organizmu, pozytywnie oddziałując na układ metaboliczny, odpornościowy i krwionośny. Co dokładnie kryje się w morindze i w jakiej formie warto ją spożywać? Tego wszystkiego, a nawet więcej dowiesz się poniżej! 

 Sprawdź także: Podnosi odporność organizmu, uspokaja, działa przeciwalergiczne. Jak zrobić ocet z kwiatów forsycji

Moringa – drzewo życia o prozdrowotnych właściwościach 

Moringa (drzewo życia) to tropikalny gatunek drzewa porastającego przede wszystkim Indie i Pakistan. W jej owocach i liściach kryją się rozmaite substancje odżywcze, które sprawiają, że może ona przyjść z pomocą osobom borykającym się z określonymi chorobami. Co ciekawe, jej prozdrowotne cechy to nie jedyne atuty – lokalna ludność wykorzystuje moringę jako biopaliwo, paszę dla zwierząt oraz surowiec do produkcji mydła i farb.  

Jakie właściwości ma moringa? 

Odpowiedź brzmi – naprawdę liczne. Warto zacząć od tego, że w jej wnętrzu kryje się cała moc substancji odżywczych, w tym witaminy E, C i A, a także potas, żelazo, chrom i antyoksydanty. To właśnie dlatego uznawana jest ona za bardzo cenny dodatek do kuracji nastawionej na wspieranie ogólnego zdrowia. 

Moringa jest ceniona za swoje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego przyjdzie z pomocą właśnie w infekcjach o tym podłożu. Warto także zwrócić uwagę na jej pozytywny wpływ na pracę układu trawiennego – stanowi ona cenną pożywkę dla zasiedlających go bakterii jelitowych.  

Dlaczego warto rozważyć wdrożenie moringi – na przykład w formie herbaty – do codziennej diety? Ponieważ doskonale sprawdzi się ona do stabilizacji poziomu glukozy we krwi, co jest szczególnie istotne dla osób borykających się z takimi schorzeniami jak insulinooporność czy cukrzyca typu 2. Należy też podkreślić, że wspiera ona codzienne funkcjonowanie układu krwionośnego, w szczególności gdy jest on osłabiony wskutek anemii. 

Atuty moringi nie ograniczają się do tych związanych z układem odpornościowym i sercowo-naczyniowym. Warto zwrócić uwagę na to, że jest ona źródłem manganu, który należy do minerałów śladowych. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że ma on kluczowe znaczenie dla utrzymania układu kostnego w dobrym zdrowiu. Zapewnienie jego odpowiedniej podaży w diecie zmniejsza ryzyko rozwoju osteoporozy i przyspiesza procesy kościotwórcze.  

Co jeszcze warto wiedzieć na temat właściwości moringi? Jest ona szczególnie polecana pacjentom borykającym się z hipercholesterolemią, czyli zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Doniesienia ze świata nauki jasno wskazują na to, że obniża ona poziom frakcji LDL, a do tego redukuje ciśnienie tętnicze, co przekłada się na niższe prawdopodobieństwo incydentów sercowo-naczyniowych (np. udaru mózgu czy zawału serca). 

Moringa doskonale radzi sobie również z niwelowaniem stanów zapalnych – a to wszystko za sprawą obecnych w niej izotiocyjanianów. Dodatkowo przyspiesza ona gojenie się ran i wykazuje działanie przeciwstarzeniowe. Dzieje się tak, ponieważ moringa spowalnia procesy prowadzące do degradacji elastyny i kolagenu, czyli naturalnych rusztowań dla naszej skóry. Co więcej, nie wolno zapominać o tym, że moringa przyjdzie z pomocą osobom zmagającym się z niedokrwistością.  

Moringa – przeciwwskazania 

Czy istnieją przeciwwskazania do stosowania moringi? Jest ich co najmniej kilka – jednym z nich jest ciąża i okres laktacji. Warto także mieć na uwadze, że każdy pokarm, zioło czy przyprawa mogą wchodzić w interakcje z zażywanymi przez ciebie lekami, osłabiając lub wzmacniając ich działanie. Przykładem takich medykamentów są leki przeciwcukrzycowe. Jesteś diabetykiem i nie wiesz, czy możesz pić herbatę lub przyjmować suplementy z moringą? Dobrym pomysłem będzie skontaktowanie się z lekarzem i dokładne omówienie tego problemu. 

Herbata z moringi – jak pić ten napar? 

Planujesz włączyć do swojej kuracji nutraceutyk, jakim jest herbata z moringi? Jak pić ten napar, aby przyniósł ci jak największe korzyści zdrowotne? Dobrym pomysłem jest kierowanie się instrukcjami podanymi przez producenta na opakowaniu lub w ulotce.  

Jeśli zdecydujesz się na powyższą formę, pamiętaj, aby wybierać produkty od zaufanych producentów, którzy pozyskują ten surowiec z certyfikowanych i ekologicznych upraw. Liście moringi powinny być zbierane wyłącznie, gdy są dojrzałe, ponieważ wówczas posiadają najwyższe wartości odżywcze. Po ich zebraniu są one poddawane procesowi suszenia w temperaturze 50 stopni Celsjusza, co zapobiega utracie cennych witamin.  

Jakość wybranego przez ciebie produktu poznasz po kolorze i smaku. Proszek powinien być bardzo drobno zmielony o soczystym zielonym kolorze i bez kawałków łodyżek. Twoja herbata jest wyblakła lub ma mało nasycony odcień? Najpewniej liście zostały nadmiernie przesuszone. Jeśli chodzi o jej smak, to powinien on być nieco trawiasty i z wyczuwalną goryczką. 

Herbatę z moringi przyrządza się szybko i łatwo. Wystarczy wsypać do filiżanki jedną łyżeczkę suszonych liści i zalać 200 ml wody o temperaturze 95 stopni Celsjusza. Proces parzenia trwa około ośmiu minut pod przykryciem i gotowe. Ile porcji dziennie wypijać, aby zobaczyć pożądany efekt? Co najmniej dwie filiżanki. 

Herbata z moringi pomoże ci zarówno w stabilizacji poziomu cukru po spożyciu posiłku, jak i zadba o twój układ krwionośny, regulując ciśnienie i zmniejszając stężenie cholesterolu LDL. Nie wolno zapominać także o jej pozytywnym wpływie na mikrobiom jelitowy. Jeśli stosujesz zbilansowaną dietę i dbasz o codzienną aktywność fizyczną, powyższy napój pomoże ci zauważyć znacznie szybsze rezultaty twoich wysiłków.  

Olej z moringi 

Inną równie popularną formą, w jakiej spotkasz moringę, jest olej. W przeciwieństwie do napoju na jej bazie aplikuje się go zewnętrznie, na przykład na włosy, skórki wokół paznokci i ciało. Surowiec ten pozyskuje się z nasion rośliny poprzez tłoczenie na zimno i stanowi bardzo popularny składnik kremów do twarzy, olejków do masażu oraz balsamów do ust. 

Olej z moringi wykazuje własności antyseptyczne i nawilżające, dzięki czemu będzie fantastycznym uzupełnieniem kuracji przeciwtrądzikowej. Ponadto jest on dedykowany osobom, borykającym się z poszarzałą cerą, która ma skłonności do przebarwień. Działa on natłuszczająco, odmładzająco i zmiękczająco. Możesz dodawać go do większości kosmetyków, a także wykonywać maseczki do włosów. 

 

Źródła: pubmed.com, webmd.com, healthline.com, sciencedirect.com, smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Piją go co rano i chudną. Upatruje się w nim sekretu figury Aniston i Beckham »

Dwa pociągnięcia i jajko obrane. Kucharz zdradza swój trik »

Najlepszy sposób na wyczyszczenie rusztu kuchenki gazowej. Chemia nie będzie potrzebna »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Placki z młodej kapusty

Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...

Odsłon: 369

15 min
3
Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 112

15 min
4
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4