Dania jednogarnkowe

Moringa to bardzo bogate źródło witamin i minerałów, które przyjdzie z pomocą osobom borykającym się z zaburzeniami metabolicznymi, w tym insulinoopornością i cukrzycą typu 2. Jakie właściwości ma moringa i dlaczego warto pić herbatę na jej bazie? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz poniżej.

Dlaczego warto pić herbatę z moringi? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Moringa, zwana również drzewem chrzanowym, zdobywa szturmem świat zdrowego odżywiania – i nic w tym dziwnego, w końcu ma w sobie całą moc substancji bioaktywnych. Dzięki temu wpływa ona kompleksowo na nasze zdrowie i wspiera codzienne funkcjonowanie organizmu, pozytywnie oddziałując na układ metaboliczny, odpornościowy i krwionośny. Co dokładnie kryje się w morindze i w jakiej formie warto ją spożywać? Tego wszystkiego, a nawet więcej dowiesz się poniżej! 

 Sprawdź także: Podnosi odporność organizmu, uspokaja, działa przeciwalergiczne. Jak zrobić ocet z kwiatów forsycji

Moringa – drzewo życia o prozdrowotnych właściwościach 

Moringa (drzewo życia) to tropikalny gatunek drzewa porastającego przede wszystkim Indie i Pakistan. W jej owocach i liściach kryją się rozmaite substancje odżywcze, które sprawiają, że może ona przyjść z pomocą osobom borykającym się z określonymi chorobami. Co ciekawe, jej prozdrowotne cechy to nie jedyne atuty – lokalna ludność wykorzystuje moringę jako biopaliwo, paszę dla zwierząt oraz surowiec do produkcji mydła i farb.  

Jakie właściwości ma moringa? 

Odpowiedź brzmi – naprawdę liczne. Warto zacząć od tego, że w jej wnętrzu kryje się cała moc substancji odżywczych, w tym witaminy E, C i A, a także potas, żelazo, chrom i antyoksydanty. To właśnie dlatego uznawana jest ona za bardzo cenny dodatek do kuracji nastawionej na wspieranie ogólnego zdrowia. 

Moringa jest ceniona za swoje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego przyjdzie z pomocą właśnie w infekcjach o tym podłożu. Warto także zwrócić uwagę na jej pozytywny wpływ na pracę układu trawiennego – stanowi ona cenną pożywkę dla zasiedlających go bakterii jelitowych.  

Dlaczego warto rozważyć wdrożenie moringi – na przykład w formie herbaty – do codziennej diety? Ponieważ doskonale sprawdzi się ona do stabilizacji poziomu glukozy we krwi, co jest szczególnie istotne dla osób borykających się z takimi schorzeniami jak insulinooporność czy cukrzyca typu 2. Należy też podkreślić, że wspiera ona codzienne funkcjonowanie układu krwionośnego, w szczególności gdy jest on osłabiony wskutek anemii. 

Atuty moringi nie ograniczają się do tych związanych z układem odpornościowym i sercowo-naczyniowym. Warto zwrócić uwagę na to, że jest ona źródłem manganu, który należy do minerałów śladowych. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że ma on kluczowe znaczenie dla utrzymania układu kostnego w dobrym zdrowiu. Zapewnienie jego odpowiedniej podaży w diecie zmniejsza ryzyko rozwoju osteoporozy i przyspiesza procesy kościotwórcze.  

Co jeszcze warto wiedzieć na temat właściwości moringi? Jest ona szczególnie polecana pacjentom borykającym się z hipercholesterolemią, czyli zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Doniesienia ze świata nauki jasno wskazują na to, że obniża ona poziom frakcji LDL, a do tego redukuje ciśnienie tętnicze, co przekłada się na niższe prawdopodobieństwo incydentów sercowo-naczyniowych (np. udaru mózgu czy zawału serca). 

Moringa doskonale radzi sobie również z niwelowaniem stanów zapalnych – a to wszystko za sprawą obecnych w niej izotiocyjanianów. Dodatkowo przyspiesza ona gojenie się ran i wykazuje działanie przeciwstarzeniowe. Dzieje się tak, ponieważ moringa spowalnia procesy prowadzące do degradacji elastyny i kolagenu, czyli naturalnych rusztowań dla naszej skóry. Co więcej, nie wolno zapominać o tym, że moringa przyjdzie z pomocą osobom zmagającym się z niedokrwistością.  

Moringa – przeciwwskazania 

Czy istnieją przeciwwskazania do stosowania moringi? Jest ich co najmniej kilka – jednym z nich jest ciąża i okres laktacji. Warto także mieć na uwadze, że każdy pokarm, zioło czy przyprawa mogą wchodzić w interakcje z zażywanymi przez ciebie lekami, osłabiając lub wzmacniając ich działanie. Przykładem takich medykamentów są leki przeciwcukrzycowe. Jesteś diabetykiem i nie wiesz, czy możesz pić herbatę lub przyjmować suplementy z moringą? Dobrym pomysłem będzie skontaktowanie się z lekarzem i dokładne omówienie tego problemu. 

Herbata z moringi – jak pić ten napar? 

Planujesz włączyć do swojej kuracji nutraceutyk, jakim jest herbata z moringi? Jak pić ten napar, aby przyniósł ci jak największe korzyści zdrowotne? Dobrym pomysłem jest kierowanie się instrukcjami podanymi przez producenta na opakowaniu lub w ulotce.  

Jeśli zdecydujesz się na powyższą formę, pamiętaj, aby wybierać produkty od zaufanych producentów, którzy pozyskują ten surowiec z certyfikowanych i ekologicznych upraw. Liście moringi powinny być zbierane wyłącznie, gdy są dojrzałe, ponieważ wówczas posiadają najwyższe wartości odżywcze. Po ich zebraniu są one poddawane procesowi suszenia w temperaturze 50 stopni Celsjusza, co zapobiega utracie cennych witamin.  

Jakość wybranego przez ciebie produktu poznasz po kolorze i smaku. Proszek powinien być bardzo drobno zmielony o soczystym zielonym kolorze i bez kawałków łodyżek. Twoja herbata jest wyblakła lub ma mało nasycony odcień? Najpewniej liście zostały nadmiernie przesuszone. Jeśli chodzi o jej smak, to powinien on być nieco trawiasty i z wyczuwalną goryczką. 

Herbatę z moringi przyrządza się szybko i łatwo. Wystarczy wsypać do filiżanki jedną łyżeczkę suszonych liści i zalać 200 ml wody o temperaturze 95 stopni Celsjusza. Proces parzenia trwa około ośmiu minut pod przykryciem i gotowe. Ile porcji dziennie wypijać, aby zobaczyć pożądany efekt? Co najmniej dwie filiżanki. 

Herbata z moringi pomoże ci zarówno w stabilizacji poziomu cukru po spożyciu posiłku, jak i zadba o twój układ krwionośny, regulując ciśnienie i zmniejszając stężenie cholesterolu LDL. Nie wolno zapominać także o jej pozytywnym wpływie na mikrobiom jelitowy. Jeśli stosujesz zbilansowaną dietę i dbasz o codzienną aktywność fizyczną, powyższy napój pomoże ci zauważyć znacznie szybsze rezultaty twoich wysiłków.  

Olej z moringi 

Inną równie popularną formą, w jakiej spotkasz moringę, jest olej. W przeciwieństwie do napoju na jej bazie aplikuje się go zewnętrznie, na przykład na włosy, skórki wokół paznokci i ciało. Surowiec ten pozyskuje się z nasion rośliny poprzez tłoczenie na zimno i stanowi bardzo popularny składnik kremów do twarzy, olejków do masażu oraz balsamów do ust. 

Olej z moringi wykazuje własności antyseptyczne i nawilżające, dzięki czemu będzie fantastycznym uzupełnieniem kuracji przeciwtrądzikowej. Ponadto jest on dedykowany osobom, borykającym się z poszarzałą cerą, która ma skłonności do przebarwień. Działa on natłuszczająco, odmładzająco i zmiękczająco. Możesz dodawać go do większości kosmetyków, a także wykonywać maseczki do włosów. 

 

Źródła: pubmed.com, webmd.com, healthline.com, sciencedirect.com, smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Piją go co rano i chudną. Upatruje się w nim sekretu figury Aniston i Beckham »

Dwa pociągnięcia i jajko obrane. Kucharz zdradza swój trik »

Najlepszy sposób na wyczyszczenie rusztu kuchenki gazowej. Chemia nie będzie potrzebna »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8