Dania jednogarnkowe

Sprawny metabolizm jest kluczem do skutecznego i łatwego odchudzania. Gdy jego tempo będzie odpowiednie, zapomnimy o zbędnych kilogramach i dietach pełnych wyrzeczeń. Jak to zrobić? Wystarczy włączyć do swojego jadłospisu kilka produktów.

Niestety, z wiekiem tempo przemiany materii spada, a to właśnie w niej tkwi sekret idealnej sylwetki. Im jesteśmy starsi, tym trudniej jest nam zrzucić zbędne kilogramy i zapanować nad wagą. Jednak nie oznacza to, iż w pewnym wieku piękna figura jest poza waszym zasięgiem. Kluczem do dietetycznego sukcesu wydają się być nie forsowne ćwiczenia i głodówki, a odpowiedni metabolizm. Z pewnością część z was powie, że za jego tempo odpowiadają geny. Nie będziecie w błędzie. Jednak istnieją sposoby, by oszukać matkę naturę. Oto kilka przyraw, dzięki którym przyśpieszycie przemianę materii, a tym samym zdecydowanie ułatwicie sobie walkę ze zbędnymi kilogramami.


1. Pikantne papryczki

Nic tak skutecznie nie podnosi temperatury w kuchni, jak kilka strączków ostrych papryczek chilli. Każdy, kto spróbował ich choć raz, z pewnością wie, że nie tylko w kuchni robi się cieplej dzięki nim. Zawarta w nich kapsaicyna rozgrzewa nasze ciało, przyśpiesza metabolizm i zmusza organizm do spalania tłuszczu. Zjadanie pikantnych potraw może zdecydowanie przyczynić się do zrzucenia nadprogramowych kilogramów, jednak może być niewskazane dla osób, które borykają się np. ze zbyt wysokim ciśnieniem.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

O prozdrowotnych właściwościach zielonej herbaty można pisać bardzo długo. Dowiedziono, że jej regularne picie może obniżyć poziom złego cholesterolu oraz znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca. Będzie też idealna dla wszystkich osób, które intensywnie trenują, gdyż przyśpiesza regenerację organizmu. Jeśli jesteście na diecie, z pewnością ucieszy was informacja, że ten smaczny napój przyśpiesza nasz metabolizm, dzięki czemu szybciej spalamy tłuszcz. Dodatkowo, zielona herbata zmniejsza łaknienie, redukuje stres i wspomaga walkę z cellulitem. Dietetycy polecają pić ją nawet 5 razy dziennie, gdyż wtedy jej prozdrowotne właściwości są najbardziej widoczne.

Pobierz aplikację smaker

Badania naukowców dowiodły, iż najwięcej korzyści dla naszego organizmu może przynieść spożywanie świeżego imbiru. Jednak także jego sproszkowana wersja ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Imbir możemy stosować jako naturalny antybiotyk. Ponadto, przyprawa ta pomoże nam uporać się z uciążliwymi bólami głowy, rozdrażnieniem, problemami z koncentracją oraz trudnościami trawiennymi.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Chociaż dla niektórych może zabrzmieć to nieco dziwnie, jednak udowodniono, że spożywanie octu jabłkowego doskonale wpływa na naszą przemianę materii oraz układ trawienny. Nie wolno go jednak pomylić z octem spirytusowym, gdyż ten spożywany w dużej ilości może nam zaszkodzić. Najczęściej poleca się rozpuszczenie łyżeczki octu jabłkowego w szklance ciepłej wody i wypijanie takiej mieszanki tuż po przebudzeniu. Aromat octu jest wówczas prawie niewyczuwalny, jednak taka ilość wystarczy, aby nasz metabolizm przyśpieszył, a jelita i wątrobą pracowały sprawniej.

Pobierz aplikację smaker

Dzień zaczynasz od filiżanki małej czarnej? Doskonale! Dzięki zawartej w niej kofeinie będzie ci łatwiej zrzucić zbędne kilogramy. Kawa doskonale pobudza nasz metabolizm, a ponadto hamuje łaknienie, dzięki czemu zmniejsza się prawdopodobieństwo, że sięgniemy po przekąski między posiłkami. Dowiedziono, że osoby, które wypijają filiżankę kawy 40 minut przed treningiem, mogą ćwiczyć dłużej i znacznie bardziej efektywnie. Jeśli zastanawiacie się jaką kawę wybrać podpowiadamy - najzdrowsza i najbardziej pobudzająca jest kawa parzona. W jednej szklance takiego naparu znajdziecie około 100-120 mg kofeiny. Kawa będzie mniej kaloryczna jeśli nie dodacie do niej mleka lub cukru.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Jest to jedna z najbardziej niedocenianych przypraw, która najczęściej wykorzystujemy jedynie w celu zabarwienia żywności. Cóż, to duży błąd, gdyż kurkuma przyczynia się również do przyśpieszenia naszego metabolizmu. Warto wiedzieć, że dzięki tej przyprawie proces powstawania komórek tłuszczowych zostaje zahamowany, a nasz organizm zostaje również pobudzony do spalenia ich istniejących zapasów. Co więcej, udowodniono, że kurkuma sprzyja obniżeniu poziomu złego cholesterolu oraz przeciwdziała stanom zapalnym. Już nieduża łyżeczka, dodawana codziennie do posiłków, pozwoli odczuć nam odchudzające właściwości tej przyprawy.

Pobierz aplikację smaker

Aby urosnąć, mięta nie wymaga specjalnych warunków, dlatego każdy z nas bez problemu wyhoduje ją na własnym parapecie. Dzięki niej nasze potrawy zyskają przepiękny aromat, a my zapewnimy sobie doskonałe zdrowie. Szczególnie poleca się spożywanie mięty pieprzowej, która posiada najwięcej leczniczych właściwości. Dzięki niej procesy trawienne zostają znacznie usprawnione i przyśpieszone.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Placuszki kokosowe

O poranku słodkie, bardzo kokosowe placuszki

Odsłon: 74

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8