Ewa_Gotuje

Wystarczy, że zjesz dwie łyżeczki dziennie, a organizm zacznie inaczej pracować

Każdy wie, że pomaga wzmocnić odporność i szybciej zwalczyć przeziębienie. Właściwości prozdrowotnych imbiru jest jednak znacznie więcej. Dowiedz się, na co pomaga ten korzeń i ile można w ogóle zjeść imbiru dziennie. Przygotuj napar ze świeżego lub sproszkowanego imbiru, który wesprze twój organizm.

Ile można zjeść imbiru dziennie? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Zwalczy stany zapalne, złagodzi bóle, pomoże w walce z przeziębieniem. To tylko przykładowe właściwości prozdrowotne imbiru, których jest naprawdę wiele. Korzeń wykazuje korzystne działanie na cały organizm. Nie można jednak z nim przesadzić. Odkryj, ile można zjeść imbiru dziennie i na co tak właściwie pomaga.

Sprawdź także: Prościej i szybciej. Jak zrobić pierogi rolowane? Tomasz Strzelczyk pokazuje

Imbir - właściwości prozdrowotne

Już dwie łyżeczki startego imbiru dziennie mogą pomóc w profilaktyce antynowotworowej i rozprawić się z bólem czy stanem zapalnym. Korzeń zawiera prozdrowotne olejki eteryczne, w tym gingerol. To silny antyoksydant, wykazujący właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. W imbirze kryje się też wiele witamin i minerałów, m.in. witaminy A, C, E, K i te z grupy B oraz fosfor, potas, wapń i żelazo.

Bogactwo niezbędnych minerałów sprawia, że korzeń stosuje się w profilaktyce wielu chorób - może zmniejszyć ryzyko nie tylko nowotworów, ale też chorób serca i płuc czy cukrzycy. Obniża poziom cukru i cholesterolu.

Niemal każdy wie, że imbir świetnie sprawdzi się podczas przeziębienia, pomoże w uporczywym kaszlu i przy bólu gardła. Zawarte w korzeniu składniki odżywcze dbają też o zdrowie jamy ustnej, w tym szczególnie dziąseł. Mają silne właściwości przeciwbakteryjne, łagodzą stany zapalane i związane z nimi bóle. Regularne spożywanie imbiru może przynieść ulgę m.in. w reumatyzmie. 

Kolejną prozdrowotną właściwością imbiru jest jego pozytywny wpływ na układ pokarmowy. Korzeń redukuje bolesne wzdęcia, działa przeciwwymiotnie, łagodzi bóle miesiączkowe i zakwasy (po ćwiczeniach). Przyspiesza trawienie, zapobiega zaleganiu resztek jedzenia w jelitach i zmniejsza objawy niestrawności

Regularne spożywanie imbiru może więc pozytywnie wpłynąć niemal na cały organizm, a na pewno na twoje samopoczucie.

Ile można zjeść imbiru dziennie?

Choć wiesz już, że właściwości prozdrowotne imbiru zachęcają do jego jak najczęstszego spożywania, musisz pamiętać, żeby nie przesadzać z jego dobową porcją. Ile można zjeść imbiru dziennie? Zalecana dzienna dawka korzenia imbiru dla dorosłych wynosi ok. czterech-pięciu gramów. W przeliczeniu będą to np. dwie łyżeczki syropu z imbiru czy cztery szklanki naparu (herbaty) z imbiru. Dzieci powinny przyjmować o połowę niższe porcje.

Zobacz także:

Zapobiegają stłuszczeniu wątroby, łagodzą stany zapalne. Masz je w kuchni »

Jak wykorzystać resztki z ugotowanych ziemniaków? 3 sprawdzone przepisy »

Najzdrowszy zamiennik ryżu czy ziemniaków. Mnóstwo witaminy B, mało kalorii »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
5
Dania główne Karkówka z grilla

Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.

Odsłon: 66

30 min
4
Dodatki Marynata do karkówki z grilla

Karkówka na grilla dobrze zamarynowana to połowa sukcesu. Marynata nadaje mię...

Odsłon: 72

15 min
4
Sałatki Szybka sałatka z trzech składników

Prosta i błyskawiczna sałatka z trzech składników połączonych majonezem. Najl...

Odsłon: 250

15 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0