Nie wszyscy wiedzą, jak je nazywać. Dla niektórych to kluski, dla innych nietypowe pierogi. To właśnie nazwa pierogi rolowane przyjęła się wśród internautów. Są zdecydowanie prostym w przygotowaniu obiadem, do którego możesz przy okazji zużyć wszystkie zalegające w lodówce produkty spożywcze.
Sprawdź także: Jakie przyprawy dodać do rosołu? Wyjdzie wyjątkowo esencjonalny
Ciasto przyrządzasz jak do klasycznych pierogów, a farsz - zależy tylko od ciebie. Użyj twarogu i cukru, żeby zrobić to danie w słodkiej wersji. Chodzi ci po głowie bardziej wytrawna propozycja? Nic straconego. Tomasz Strzelczyk, uczestnik czwartej edycji programu MasterChef i prowadzący internetowego programu kulinarnego „Oddasz Fartucha", podzielił się z widzami przepisem na pierogi rolowane z mięsem. Sprawdź, jak prosto je przygotować!
Jak zrobić pierogi rolowane?
Pierogi zawijane z mięsem z przepisu Tomasza Strzelczyka robi się w bardzo prosty sposób. Wystarczy przygotować ciasto jak do pierogów, rozwałkować je, nałożyć na nie równomiernie farsz, zwinąć całość i poporcjować. Następnie już tylko podsmażyć i obgotować kluski. Nie ma więc tu żmudnego wycinania pierożków czy lepienia ich brzegów, przez co oszczędzisz czas i za bardzo się nie zmęczysz. Odkryj, jakich składników potrzebujesz do przyrządzenia pierogów rolowanych:
Składniki
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- 120 ml ciepłej wody,
- jajko,
- duża szczypta soli.
Składniki na farsz:
- 250 g mięsa wieprzowego mielonego (boczku),
- 250 g mięsa wołowego mielonego (chudego),
- cebula,
- ząbek czosnku,
- duża szczypta pieprzu i soli,
- 100 ml bardzo zimnego bulionu/rosołu (opcjonalnie wody).
Składniki do obróbki cieplnej:
- 1/4 kostki masła,
- bulion (tak, aby zakryć pierożki).
Jak zrobić pierogi rolowane? Do głębokiej miski wsyp przesianą mąkę, wlej ciepłą wodę, wbij jajko i dodaj dużą szczyptę soli. Wszystko dokładnie przemieszaj dłonią, aż do połączenia. Choć na początku ciasto będzie nieco klejące, po chwili powinno nabrać elastyczności. Wyrabiaj przez chwilę, a następnie uformuj kulę, ułóż w misce i nakryj płócienną szmatką. Odstaw na chwilę, żeby odpoczęło.
W międzyczasie przygotuj mięsny farsz. Do osobnej miski włóż oba rodzaje mięsa (możesz użyć w odpowiednich proporcjach też mięsa drobiowego lub np. samej wołowiny). Zetrzyj obraną cebulę i ząbek czosnku (ewentualnie przeciśnij go przez praskę). Dopraw dużą szczyptą soli i pieprzu, a następnie zalej całość bardzo zimnym bulionem. Jeśli nie masz rosołu, zastąp go wodą. Dokładnie wyrób wszystkie składniki na jednolitą, luźną masę.
Następnie podsyp mąką stolnicę lub blat kuchenny i rozwałkuj cienko przygotowane wcześniej ciasto. Namocz dłonie w zimnej wodzie (aby farsz się do nich nie kleił) i rozłóż mięso po całej powierzchni ciasta równomiernie. Pozostaw jedynie około centymetrowy margines z każdej ze stron, żeby potem udało się skleić brzegi. Zawiń ciasto w rulon i zamocz pozostawiony na końcu fragment ciasta. Przyklej, a następnie wyrównaj nożem oba końce rulonu.
Poporcjuj na równe kawałki (kilkucentymetrowe). Podsyp stolnicę mąką i uformuj na niej pierożki (aby się nie rozchodziły). Na patelni rozpuść ok. 1/4 kostki masła i ułóż zwinięte kluseczki, aby je obsmażyć (z obu stron!). Dzięki temu zachowasz soczystość mięsa. Gdy w całości będą już rumiane, zalej je bulionem tak, aby się w nim gotowały. Jeśli masz go za mało, dolej wodę.
Kluski duś pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 20 minut. Obiad jest bardzo sycący, aromatyczny i niezwykle soczysty. Zobacz, jak pierogi rolowane zrobił Tomasz Strzelczyk:
Zobacz także:
Co na obiad? Sprawdzone przepisy na szybkie i tanie zapiekanki ziemniaczane »
Prosty przepis na chleb, który zawsze się udaje. Już nigdy więcej zakalca »
Jedna z najzdrowszych polskich ryb. Zbije ciśnienie i cholesterol, powstrzyma anemię »