Ewa_Gotuje

Z czego zrobić wywar na wigilijny barszcz? Z przepisu Agnieszki Maciąg wychodzi gęsty i esencjonalny

W wielu domach święta Bożego Narodzenia nie mogłaby się odbyć bez tradycyjnego czerwonego barszczu z uszkami. Zanim wpadniesz w wir przedświątecznych przygotowań, koniecznie zapoznaj się z przepisem Agnieszki Maciąg na barszcz wigilijny, który podbije serce twojej rodziny. Sprawdź, także, z czego zrobić wywar na wigilijny barszcz.

Wigilijny barszcz Agnieszki Maciąg | Fot.123RF/Picsel/ Fot. Damian Klamka/East News

Spis treści:

Barszcz to bardzo zdrowa zupa, przede wszystkim ze względu na zawartość buraków, które są źródłem witaminy, A, C, E, K oraz kwas foliowy, a także substancji, mineralnych między innymi: wapnia, potasu, żelaza, fosforu, magnezu, sodu czy cynku. Świetnie wpływają na pracę układu krążenia, pomagają zbić wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi, regulują ciśnienie krwi, a także działają przeciwmiażdżycowo. W składzie barszczu znajduje się również czosnek oraz cebula, które działają przeciwbakteryjnie, chroniąc organizm przed infekcjami. Warto więc jak najczęściej sięgać po tę pyszną zupę. W poniższym artykule znajdziesz przepis na barszcz wigilijny Agnieszki Maciąg. 

Sprawdź także: Szybkie i łatwe potrawy na święta Bożego Narodzenia. Każdy potrafi je zrobić

Z czego zrobić wywar na wigilijny barszcz?

Każda gospodyni ma swój sprawdzony i niepowtarzalny przepis na wigilijny barszcz, do jego przygotowania niezbędny będzie wywar. Powinien być on przygotowany na bazie dużej ilości warzyw, takich jak: marchew, seler, korzeń pietruszki, bor, cebula, suszone grzyby, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, sól i pieprz. Co ciekawe, niektóre receptury nie uwzględniają włoszczyzny, tak jak w przypadku barszczu Agnieszki Maciąg, opierają się na samych burakach, do których dorzucamy przyprawy i dodatki. Oba rozwiązania są pyszne, a to którą z nich wybierzecie zależy od waszych indywidualnych preferencji smakowych. 

Barszcz wigilijny Agnieszki Maciąg – przepis

Do przygotowania wigilijnego barszczu Agnieszki Maciąg, będziesz potrzebować: ok. pięciu kilogramów buraków, litr zakwasu z buraków, kwaśne jabłko, dwie cebule, garść suszonych grzybów, cztery łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny, 10 ząbków czosnku, kilka liści laurowych, kulki ziela angielskiego i czarnego pieprzu, dwa goździki i natka pietruszki do dekoracji. 

Zacznij od dokładnego wyszorowania buraków, następnie osusz je i obierz, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć je do garnka. Cebulę i czosnek obierz, przekrój je na pół. Do buraków dorzuć suszone grzyby, połówki cebuli, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i goździki. Dolej zimnej wody, tak, aby zakryła buraki, gotuj na małym ogniu. Wrzuć również jabłko, pamiętaj o wcześniejszym usunięcie gniazda nasiennego. Kiedy zauważysz, że barszcz się gotuje, dodaj ocet lub sok z cytryny. Poczekaj, aż buraki zmiękną, a następnie zdejmij barszcz z ognia, wyjmij jabłko i cebulę, wrzuć czosnek i odstaw garnek w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc. Następnego dnia odcedź zupę i podgrzej dopiero przed podaniem, dodaj także zakwas z buraków. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku, możesz także wsypać odrobinę cukru. 

Źródło: agnieszkamaciag.pl, smaker.pl 

Autor: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka do obiadu z młodej kapusty

Prosta i szybka surówka z młodej kapusty, którą przygotujesz zaledwie w kilka...

Odsłon: 61

15 min
11
Dodatki Marynata do karkówki z grilla

Karkówka na grilla dobrze zamarynowana to połowa sukcesu. Marynata nadaje mię...

Odsłon: 114

15 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0