Zaczął się sezon, zbierz i zrób syrop. Działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo i przeciwalergicznie

W twoim ogrodzie rozkwitły żółte kwiaty forsycji? To idealna okazja, żeby przygotować domowy syrop z forsycji. Kryje w sobie sporo cennych właściwości prozdrowotnych, dlatego warto mieć go w swoich zapasach. W poniższym artykule sprawdzimy, na co pomagają kwiaty forsycji oraz sprawdzimy, jak zrobić z nich prozdrowotny syrop.

Syrop z kwiatów forsycji, jak go zrobić? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kwiaty forsycji rozkwitają w okresie od marca do maja, to popularny krzew o drobnych żółtych kwiatach, który rośnie w wielu ogrodach i parkach. Roślina ta nie tylko cieszy oko, kwiaty forsycji można także zjeść, urozmaicą wygląd sałatki, deserów, czy owocowych koktajli. Można je także wykorzystać do przygotowania prozdrowotnego syropu z forsycji, który ma działanie lecznicze. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji? Podpowiadamy. 

Sprawdź także: Owoc na wysokie ciśnienie i otyłość. Kuchnia nie może się bez niej obejść

Jak zbierać kwiaty forsycji?

Przede wszystkim należy pamiętać o tym, aby zbierać kwiaty z okolic oddalonych od głównych dróg oraz terenów przemysłowych. Najlepiej zrywać je w godzinach porannych w słoneczny, suchy dzień. Wybieraj na wpół otwarte oraz w pełni rozwinięte, intensywnie żółte kwiaty z górnych gałązek. Kwiaty należy zrywać bardzo delikatnie, aby ich nie uszkodzić. Zebrane kwiaty forsycji można także wysuszyć, w 40 stopniach przez cztery godziny w piekarniku, przez godzinę w suszarce do owoców lub pozostawić rozłożone do wyschnięcia w ciemnym, suchym i przeciwnym pomieszczeniu.  

Na co pomagają kwiaty forsycji?

Kwiaty forsycji pomagają wzmocnić organizm, przeciwdziałają przeziębieniom i grypie. Zawierają rutynę, która ma działanie wzmacniają i uszczelniające naczynia włosowate, zwiększa wchłanianie witaminy C oraz zmniejsza ryzyko chorób serca i miażdżycy. Znajdują się tu także flawonoidy, lignany i saponiny, które mają właściwości antyoksydacyjne, wspierają walkę z wolnymi rodnikami, mają działanie przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. Kolejnymi cennymi substancjami zawartymi w tych żółtych kwiatach są kwercetyny, wykazują działanie przeciwalergiczne i przeciwzapalne. Obecna jest tu także witamina C, która wspiera układ immunologiczny oraz działa antyoksydacyjnie. 

Kwiaty forsycji polecane są także osobom, które borykają się z cukrzycą i insulinoopornością, ponieważ obniżają zbyt wysoki poziom cukru we krwi. 

Co ciekawe, kwiaty forsycji mogą posłużyć do użytku zewnętrznego. Okłady z nich przygotowane będą dobrym rozwiązaniem dla osób, które borykają się z pajączkami, ponieważ uszczelniają naczynia krwionośne. Co więcej, okłady z naparu z kwiatów forsycji łagodzą stany zapalne oczu oraz przeciwdziałają przeciwstarzeniowo. 

Syrop z forsycji – przepis

Syrop z kwiatów forsycji działa przeciwzapalnie, przeciwalergiczne, a także łagodzi stany bólowe. Pomaga na przeziębienia oraz kaszel. Polecany jest osobom, które chcą zadbać o układ sercowo-naczyniowy. Co więcej, pomaga regulować poziom cukru we krwi. 

Składniki

  • 1 kg kwiatów forsycji,
  • 500 ml wody, 
  • 250 g cukru,
  • 2 łyżki mocnego alkoholu, 
  • 2 łyżki soku z cytryny. 
Kwiaty forsycji rozłóż na płasko, aby pozbyć się ewentualnych żyjątek. Przełóż je do miski, polej mocnym alkoholem i odstaw na kwadrans. Następnie przełóż je do garnka, dolej do nich wodę i zagotuj na niewielkim ogniu. Następnie odstaw garnek na kilka godzin, po tym czasie przecedź miksturę przez sitko. Dodaj do niej cukier, gotuj na małym ogniu przez godzinę. Kiedy syrop zgęstnieje przelej go do czystego naczynia. 

Łyżkę takiego syropu warto dodawać do letniej wody lub herbaty, stosując go jako naturalny suplement. 

Chociaż kwiaty forsycji mają wiele zalet, nie wszyscy mogą je stosować. Przeciwwskazaniem do spożywania syropu z forsycji będą problemy z krzepliwością krwi. Nie jest zalecany także kobietom w ciąży, oraz tym, które karmią piersią. 

Źródła: sadowniczy.pl, gotujwstylueko.pl, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Czysta podłoga bez smug i bakterii. Zastosuj folię bąbelkową i hitową miksturę »

Ma niski indeks glikemiczny i ułatwia trawienie. Włosi zawdzięczają mu figurę i zdrowie »

Horrendalnie droga komunia u Gessler. Tyle wynosi cena za „talerzyk” »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7

Polecane artykuły

Informacje Co na obiad w piątek bez mięsa? Proste i szybkie w przygotowaniu przepisy

Piątek to dzień, w którym wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jedni robią to z pobudek religijnych, inni natomiast z przyzwyczajenia i nawyku...

4
Informacje Krówki tailor-made od Cukrówek – nadaj swojej imprezie wyjątkowy charakter

Jak dotrzeć do serc uczestników Twojej imprezy? Przez żołądek! W dobie wszechobecnego nurtu tailor-made – także w branży eventowej – coraz większą...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Szparagi zapiekane z jajkiem, burgery z pstrąga i sernik na zimno

Kiedy na dworze robi się coraz cieplej, w kuchni Ewy Wachowicz pojawiają się pyszne wiosenne przepisy. Nie zabraknie zielonych szparagów w wersji z...

2
Informacje Wybrano najlepsze pizzerie w Europie. W rankingu mamy dwie polskie

Popularny włoski przewodnik „50 Top Pizza” na liście najlepszych pizzerii w Europie umieścił dwie polskie restauracje. Dowiedz się, gdzie w naszym...

7