Spis treści:
- Aronia – właściwości lecznicze
- Aronia – wartości odżywcze
- Kto powinien jeść aronię?
- Kto nie powinien jeść aronii?
- Co można zrobić z aronii?
Nie wszyscy wiedzą o tym, że cierpka aronia kryje w sobie moc prozdrowotnych właściwości. Świetnie nadaje się natomiast do przygotowania aroniowych trunków, dżemów aroniowych, nalewek czy soków z tego owocu. Czym charakteryzuje się ta roślina, oraz kto powinien jeść aronię? Podpowiadamy.
Sprawdź także: Moringa – drzewo życia o cudownych właściwościach. Na co pomaga herbatka z moringi?
Aronia – charakterystyka
Aronia to rozgałęziony krzew pochodzący z rodziny różowatych. Osiąga nawet 2,5 m wysokości. Pochodzi z Ameryki Północnej. Aronia doskonale rozwija się na ziemi gliniasto-piaszczystej, próchniczej, żyznej i nasłonecznionej. Tak naprawdę jednak urośnie na każdej glebie. Składnikiem, jakich przysmaków najczęściej jest aronia? Charakterystyka tego owocu, czyli jego smak i kolor, sprawiają, że nadaje się doskonale do kompotów, dżemów, soków czy herbat. Dodaje się go także do potraw mięsnych oraz zup. Aronia to bardzo częsta baza alkoholi – nalewek, win czy likierów. Co ciekawe owoce aronii wykorzystuje się również w medycynie oraz przemyśle kosmetycznym. Preparaty stworzone na bazie wyciągu z aronii opóźniają procesy starzenia i chronią przed negatywnym działaniem promieni słonecznych.
Aronia – właściwości lecznicze
Czym pod względem zdrowotnym charakteryzuje się aronia? Właściwości lecznicze tego owocu są naprawdę imponujące. Przede wszystkim owoce aronii charakteryzują się sporym potencjałem przeciwutleniającym. A wszystko to z racji obecności flawonoidów fenolowych, które nazywane są antocyjanami. W aronii znajduje się ich mnóstwo i to zdecydowanie wyróżnia ten owoc na tle innych. Badania naukowe dowodzą, że systematyczne spożywanie tych owoców zapewnia mnóstwo korzyści w kwestii chorób neurologicznych, przy stanach zapalnych, cukrzycy czy infekcjach bakteryjnych. Antocyjany odgrywają również ogromną rolę w usuwaniu wolnych rodników z organizmu, które przyczyniają się do szybszego starzenia czy rozwoju nowotworów.
Nie można zapominać także o obecnej w aronii karotenoidzie, która wpływa pozytywnie na filtrowanie promieni słonecznych. Zatem spożywając regularnie ten owoc chronisz swoje oczy przed zwyrodnieniami plamki żółtej, co ma znaczenie nie tylko w profilaktyce zdrowia osób starszych.
Aronia to oczywiście świetne źródło witamin, w tym witaminy C, witaminy K, czy witamin z grupy B. W owocu tym nie brakuje również potrzebnych dla organizmu człowieka minerałów. Mamy tutaj na myśli przede wszystkim mangan oraz potas.
Aronia – wartości odżywcze
Aronia to owoc nie tylko bardzo zdrowy, ale także niskokaloryczny. Dlatego zaleca się go także osobom na redukcji wagi. 100 g świeżych owoców aronii zawiera tylko około 50 kalorii. Jeżeli chodzi o składniki odżywcze to dużą część zajmują tutaj węglowodany około 10%, częściowo w postaci naturalnie występujących cukrów. Pozostałe elementy to oczywiście błonnik, białko i woda. Największą wartością tego owocu są z pewnością antocyjany, witaminy, minerały, oraz flawonoidy. Zastanawiasz się zatem, jak zdrowa jest aronia? Wartości odżywcze i właściwości lecznicze potwierdzają, że jest to naprawdę wyjątkowy owoc!
Kto powinien jeść aronię?
Potwierdziliśmy już, że aronia jest bardzo wartościowym owocem. Poniżej znajdziesz informacje na temat przeciwwskazań do jej spożywania. Skupmy się teraz jednak na odpowiedzi na pytanie, kto powinien jeść aronię. Oczywiście z racji tego, że jest to owoc pełen wartości odżywczych, to tak naprawdę powinien po niego sięgać każdy, chyba że występują wspomniane już przeciwwskazania. Niektóre osoby powinny jednak szczególnie skupić się na włączeniu tej rośliny do swojej diety. Owoc ten obniża ciśnienie tętnicze krwi. Dlatego zalecany jest dla osób, które mają problemy z jego wysokością albo borykają się z chorobami oczu. Regularne spożywanie owocu aronii może opóźnić, ale również wspomóc leczenie przy jaskrze i zaćmie. Poza tym lepszy przypływ krwi to oczywiście lepsze zdrowie dla całego układu krążenia oraz dla serca.
Borykasz się często z zapaleniem pęcherza? Picie soku z aronii zakwasza mocz i hamuje rozmnażanie się bakterii. Owoc ten wspiera również odporność na promieniowanie słońca czy monitorów.
Kto nie powinien jeść aronii?
Mogłaby się wydawać, że aronia może być spożywana przez każdego. Niestety także i w jej przypadku występują przeciwwskazania, na szczęście w większości są one czasowe. Zatem, kto nie powinien jeść aronii? Na pewno powinny odpuścić sobie ten owoc osoby borykającej się z niskim ciśnieniem tętniczym krwi oraz problemami z żołądkiem, zwłaszcza z wrzodami, nadkwasotą oraz stanami zapalnymi. Aronia zdecydowanie nie sprawdzi się również przy zaparciach czy zakrzepowym zapaleniu żył oraz żylaków.
Co można zrobić z aronii?
Do czego stosować aronię w kuchni? Warto przygotować z niej alkoholowe przysmaki, przetwory czy soki.
Aroniówka, czyli nalewka z aronii
Co można zrobić z aronii z udziałem alkoholu? Na pewno godna uwagi jest tak zwana aroniówka, czyli nalewka z surowych owoców aronii. Picie tego typu trunku oczywiście z umiarem może zapewnić organizmowi o wiele więcej korzyści niż poddane obróbce termicznej przetwory. W nalewce zatem znajduje się więcej witamin i minerałów. Aroniówka może pomóc w zwalczeniu wysokiego poziomu cholesterolu oraz nadciśnienia. Sprawdź przepis.
Składniki
- 1 kg owoców z aronii,
- 3/4 litra wódki,
- pół kilograma cukru trzcinowego,
- kawałek korzenia imbiru,
- laska wanilii.
Wykonanie: owoce wypłucz, włóż do słoika, zasyp cukrem. Dodaj pokrojony korzeń imbiru, naciętą wzdłuż laskę wanilii i zalej alkoholem. Odstaw w nasłonecznione miejsce na około miesiąc. Od czasu do czasu zamieszaj słojem wykonując koliste ruchy. Dzięki temu cukier szybciej się rozpuści. Po miesiącu nalewkę przelej przez sitko i umieść w butelkach. Zamknij szczelnie i odstaw w chłodne miejsce na minimum pół roku.
Dżem z aronii
Do czego stosować aronię w kuchni na słodko? Oczywiście koniecznie trzeba przygotować dżem. Na zimę będzie jak znalazł. Wystarczy ok. kilogram owoców, trochę wody i cukier według uznania. Owoce aronii należy przebrać, umyć i włożyć do garnka, następnie dodać cukier i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając. Po tym czasie dolać około pół szklanki wody i dalej mieszać, aż osiągniemy konsystencję dżemu. Następnie należy przełożyć dżem do słoiczków i bardzo mocno zakręcić oraz odwrócić do góry dnem. Po ostygnięciu zanieść do piwnicy, by stały w ciemnym miejscu.
Koniecznie zwróć uwagę także na sok z aronii, który obfituje w minerały oraz witaminy, oraz pomaga w walce z wodnymi rodnikami, wirusami czy bakteriami. Do jego przygotowania potrzebnych będzie ci ok. kilogram owoców, 300 g cukru, szklanka wody oraz cytryna. Owoce dokładnie umyj i rozgnieć – do tego celu możesz zastosować mikser albo tłuczek do ziemniaków. Wrzuć do garnka z resztą składników i gotuj około pół godziny. Następnie przecedź i przelej do czystych oraz wyparzonych buteleczek lub słoiczków. Zamknij i ustaw na pokrywkach, przez to same się zapasteryzują. Możesz również pogotować je przez około kwadrans.
Źródła: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Piją go co rano i chudną. Upatruje się w nim sekretu figury Aniston i Beckham »
Dwa pociągnięcia i jajko obrane. Kucharz zdradza swój trik »
Najlepszy sposób na wyczyszczenie rusztu kuchenki gazowej. Chemia nie będzie potrzebna »