Zdrowotna bomba – niepasteryzowany, pewien probiotyków i enzymów. Jak i z czego zrobić żywy ocet?

Wiele osób ocet kojarzy jedynie jako dodatek do zimnych nóżek, sałatek czy marynat. Obecnie stosowanie octu stało się natomiast sposobem na dbanie o zdrowie. Ocet winogronowy, jabłkowy czy balsamiczny na stałe zagościły w naszych kuchniach. Czy wiesz jednak, czym jest żywy ocet? Sprawdzimy, jaki ma skład, z czego go zrobić oraz jakie działanie ma żywy ocet.

Dlaczego warto pić żywy ocet? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Co to jest żywy ocet? To ocet przygotowywany jedynie z naturalnych składników jest niepasteryzowany, niefiltrowany, można dostrzec w nim charakterystyczny osad. Powstaje w procesie dwuetapowej fermentacji. Na powierzchni żywego octu tworzy się tak zwana "matka octowa", która przyjmuje postać galaretowatej zawiesiny, składa się z bakterii octowych, białek i enzymów. Może posłużyć do szybszego przygotowania kolejnej porcji domowego octu. 

Sprawdź także: Zmniejsza poziom cukru we krwi po posiłku, wspomaga trawienie. Jak zrobić ocet gruszkowy?

Żywy ocet – skład i wartości odżywcze

Z czego z robić żywy ocet? W skład żywego octu wchodzą oczywiście owoce, najczęściej są to jabłka, można przygotować je również z gruszek, winogron, śliwek, a nawet ananasów. Znajdują się w nim także żywe kultury bakterii. Można dodać do niego wspomnianą wcześniej "matkę octową". W żywym occie jabłkowym można znaleźć również witaminy z grupy B, witaminę C, a także substancje mineralne, takie jak: potas, sód, żelazno, magnez, wapń i fosfor. 

Znajdują się w nim także cenne antyoksydanty, które wspierają neutralizowanie szkodliwego działania wolnych rodników, działają przeciwstarzeniowo, przeciwzapalnie oraz antynowotworowo. 

Jakie działanie ma żywy ocet?

Żywy ocet warto stosować ze względu na jego probiotyczne działanie wspiera odporność organizmu oraz wspiera mikroflorę jelitową. Ma także właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybicze, dzięki czemu pomaga chronić organizm przed infekcjami. Żywce octy pomagają zadbać o układ pokarmowy, wspierają prawidłowe trawienie, pobudzają wytwarzanie enzymów trawiennych, a także dbają o zdrowie jelit. Ponadto stosowanie żywego octu wspiera metabolizm, co ułatwia odchudzanie, a także zwiększa uczucie sytości po posiłku, dzięki czemu unikniesz podjadania. 

Co więcej, regularne picie żywych octów pomaga regulować prawidłowy poziom cukru we krwi, dlatego będzie on korzystny dla osób chorujących na cukrzycę lub zmagających się z insulinoopornością. Pomaga także zbić wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi, wspiera utrzymanie prawidłowego ciśnienia, a także pomaga zapobiegać miażdżycy. 

Ponadto żywy ocet działa antyseptycznie, można stosować go jako środek odkażający, pomaga również w przypadku grzybicy. Kompleks składników zawarty w żywym occie pomaga także zadbać o urodę, zapewnia prawidłową kondycję skóry, wzmacnia również włosy i paznokcie. Można stosować go również zewnętrznie na skórę, np. w postaci toniku do skóry problematycznej, w tym trądzikowej. Używany w formie płukanki na skórę głowy pomoże zapobiegać łupieżowi. 

Jak pić żywy ocet? 

Najlepszym sposobem na picie żywego octu będzie dodanie łyżki lub dwóch do szklanki wody. Wiele osób poleca picie takiej mikstury raz do trzech razu dziennie, przed posiłkiem. Woda z octem ma wesprzeć trawienie, wspomóc odchudzanie, a także zadbać o odporność organizmu. 

Jak zrobić żywy ocet?

Do przygotowania żywego octu z jabłek: kilograma jabłek, dobrze sprawdza się również same skórki, 250 g cukru, 30 g drożdży oraz litr wody. Przygotuj duży, wyparzony słoik, dodaj do niego kawałki lub skórki jabłek. Wsyp cukier, dorzuć rozkruszone drożdże, całość zalej ciepłą wodą. Wierzch słoika przykryj ściereczką lub gazą, odstaw na ok. dwa tygodnie, w międzyczasie nie zapomnij o mieszaniu i potrząsaniu zawartości słoika. Po tym czasie przecedź ocet przez sitko i przelej go do czystych butelek. Żywy ocet należy przechowywać w lodówce.

Sprawdź, jakie przepisy na domowe octy przygotowali nasi użytkownicy. 

1. Domowy ocet jabłkowy

 Domowy ocet jabłkowy Zobacz przepis

Domowy ocet jabłkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Swojski ocet jabłkowy

 Swojski ocet jabłkowy Zobacz przepis

Swojski ocet jabłkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Ocet z papierówek

 Ocet z papierówek Zobacz przepis

Ocet z papierówek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Ocet jabłkowy z obierek w dwóch wersjach

 Ocet jabłkowy z obierek w dwóch wersjach Zobacz przepis

Ocet jabłkowy z obierek w dwóch wersjach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Ocet gruszkowy

 Ocet gruszkowy Zobacz przepis

Ocet gruszkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Ocet śliwkowy

 Ocet śliwkowy Zobacz przepis

Ocet śliwkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Ocet malinowy

 Ocet malinowy Zobacz przepis

Ocet malinowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Ocet malinowy de lux

 Ocet malinowy de lux Zobacz przepis

Ocet malinowy de lux / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: medonet.pl, olini.pl, smaker.pl

Autorka: Anna Hutek

Zobacz także:

To danie jest jak wehikuł czasu. Tylko babcia robiła najlepsze »

Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie »

Obniża cukier i cholesterol we krwi. Sięgaj po liście i nasiona tej przyprawy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 22630

30 min
30
Ciasta Ciasto z truskawkami i kokosową kruszonką

Proste ciasto na oleju a smakuje jak placek drożdżowy. Każda gospodyni, nawet...

Odsłon: 76

30 min
1
Przetwory Domowe kostki maggi z lubczyku

Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...

Odsłon: 108

30 min
0
Desery Kokosowa biała chmurka bez pieczenia

Delikatne ciasto kokosowe z wiśniami. Szybciutkie i proste w wykonaniu. Ideal...

Odsłon: 1156

15 min
19

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1