Ziołowo-korzenny oręż przeciw wirusom. Czarna nalewka działa lepiej jak aspiryna

Dbanie o odporność jesienią i zimą jest szczególnie ważne. Chłodne dni oraz kichające i kaszlące osoby wcale nie ułatwiają tego zadania. Warto więc wzmocnić odporność od środka, stosując dietę bogatą w produkty dostarczające witaminy i minerały. Osoby dorosłe mogą sięgnąć również po czarną nalewkę na wirusy. Sprawdź, w jaki sposób ją przyrządzić oraz jak działa ziołowo-korzenna nalewka.

Ziołowo-korzenna nalewka na przeziębienie i grypę | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Domowe nalewki od lat pomagają na przeróżne dolegliwości, problemy trawienne, bóle stawów, a także przeziębienie i grypę. W poniższym artykule znajdziesz przepis na ziołowo-korzenną nalewkę, która swoim smakiem przeniesie cię w bożonarodzeniowy nastrój, a dodatkowo zadba o odporność twojego organizmu. 

Sprawdź także: Najtańsza multiwitamina na odporność i wzmocnienie. Główny składnik to buraki

Czarna nalewka na wirusy – przepis

Do przygotowania leczniczej czarnej nalewki na wirusy, będziesz potrzebować następujących składników: dwóch łyżek suszonych owoców czarnego bzu, pięciu goździków, laskę cynamonu cejlońskiego, gwiazdki anyżu, łyżki majeranku, łyżeczki nasion kolendry, dwóch łyżek  miodu, a także 100 ml spirytusu i 100 ml wody. 

Do moździerza wrzuć suszone owoce czarnego bzu, anyż i goździki, wszystko rozdrobnij. Do słoika dodaj pozostałe składniki (oprócz miodu), przygotowany korzenny proszek, całość zalej wodą i spirytusem. Wszystko wymieszaj. Zakręć słoik i odstaw w ciepłe miejsce na dwa tygodnie, pamiętaj, aby co jakiś czas potrząsać słoikiem. Po tym czasie przefiltruj nalewkę, dodaj do niej 200 ml przegotowanej wody, całość dosłódź miodem. Czarna nalewka powinna być przechowywana w zamrażalniku, natomiast w trakcie zażywania przełóż ją do lodówki. 

Jak działa ziołowo-korzenna nalewka?

Czarna nalewka pomaga wzmocnić odporność organizmu, a kiedy dopadnie nas przeziębienie lub grypa, łagodzi nieprzyjemne dolegliwości. Zawarte w niej owoce czarnego bzu mają działanie bakteriobójcze i przeciwwirusowe, napotne i wykrztuśne, są także źródłem witaminy A i C oraz minerałów, takich jak: potas, żelazo, wapń i glin. Czarny bez pomaga także na stany zapalne, w tym reumatyzm, rwę kulszową, zapalenie żołądka, a nawet nerwobóle. Korzystnie wpływa na trawienie oraz działa odtruwająco. Korzystnie wpływają również na trawienie. Polecane są także diabetykom, ponieważ pomagają obniżyć wysoki poziom cukru we krwi. 

Zawarty w nalewce majeranek wykazuje działanie antyseptyczne i grzybobójcze. Dodatkowo korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego, wspiera trawienie, w tym pracę jelit, co więcej pozytywnie oddziałuje na pracę wątroby i trzustki. Cynamon ma działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i odkażające, korzystnie wpływa również na trawienie, a także pomaga obniżyć zbyt wysoki poziom cukru we krwi. Ma on także działanie przeciwutleniające, a także odświeża oddech. 

Natomiast kolendra przyczynia się do większej produkcji witaminy D, która na wpływ na działanie układu immunologicznego. Jest także przydatna podczas przeziębienia i grypy, pomaga przy stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, a także przy zapaleniu oskrzeli. Dodatkowo roślina ta wspiera usuwanie toksyn z organizmu. Ponadto gwiazdki anyżu dodane do nalewki wykazują właściwości antyseptyczne, dzięki czemu pomagają poradzić sobie na przykład ze stanem zapalnym gardła, oraz działanie wykrztuśne, dzięki czemu wspierają pozbycie się zalegającej wydzieliny. Pozytywnie działają również na trawienie, pomagając pozbyć się gazów. 

Jak stosować czarną nalewką?

Należy pamiętać, że czarna nalewka przygotowywana jest na bazie alkoholu, dlatego należy przyjmować ją w niewielkich dawka. W celu zapobiegania infekcji wystarczy jedna łyżka stołowa zmieszana z ciepłą wodą, taki napój najlepiej wypić wieczorem. Natomiast, kiedy odczujesz objawy przeziębienia, wypij tego dnia jedną łyżkę co dwie godziny. 

Źródło: sekrety-zdrowia.org, Smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
4
Desery Proste ciasto z ricottą i borówkami

Delikatne, kremowe i idealnie wilgotne ciasto na serku ricotta. Smakuje wyśmi...

Odsłon: 96

15 min
7
Dania główne Naleśniki z szynką i pieczarkami

Przypominają omlety, ale są cieńsze, bardziej aksamitne i większe. Mowa o nal...

Odsłon: 1025

30 min
3
Desery Naleśniki Suzette

Naleśniki Suzette to klasyczny francuski deser, który swoją historią sięga aż...

Odsłon: 28

15 min
2
Desery Domowe ptysie z kremem

Dzisiaj zapraszam na chrupiące ptysie, które wypełnimy kremowym nadzieniem z...

Odsłon: 29

60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

1
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

1
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

2
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5