Spis treści:
Przepis na domową multiwitaminę to świetna receptura, którą warto wdrożyć do codziennej diety. Anna Futrzyńska - dietetyczka prowadząca kanał @dietetyk_na_obcasach na Instagramie, podzieliła się naturalnym sposobem na piękną cerę oraz wzmocnienie odporności. Dowiedz się, dlaczego warto pić zakwas z buraków - w tym przypadku jest on wzbogacony o wiele prozdrowotnych składników.
Sprawdź także: Zdrowy i spalający tłuszcz koktajl z octem jabłkowym i grejpfrutem

Domowa multiwitamina - przepis
Każdy wie, że zbilansowana dieta zawiera w sobie dużo warzyw, bo dostarczają one organizmowi cenne witaminy i uzupełniają braki w minerałach. Szczególnie jesienią i zimą, w sezonie grypowym, jest to ważne, aby wzmocnić odporność. To jednak nie wszystkie powody, dla których warto pić zakwas z buraków. Odkryj domową multiwitaminę - przepis praktycznie opiera się na wrzuceniu składników do słoika i oczekiwaniu. Oto niezbędne produkty spożywcze:
Składniki
- ok. 3 kg buraków,
- 2 marchewki,
- jabłko,
- 2 łodygi selera naciowego,
- pół małego selera korzeniowego,
- czosnek,
- małe opakowanie czarnego pieprzu ziarnistego,
- ok. 8 liści laurowych,
- ok. 15 ziaren ziela angielskiego,
- woda,
- sól (w proporcji łyżka na litr wody),
- patyczki do szaszłyków.
Jak zrobić domową multiwitaminę? Przepis rozpocznij od dokładnego wyparzenia słoika. Aby prozdrowotny zakwas warzywny się udał, naczynie musi być sterylnie czyste. Wszystkie warzywa dokładnie umyj, osusz, obierz, a następnie pokrój w średniej grubości plastry. Naprzemiennie układaj składniki w słoiku, nie dopychając na siłę. Pamiętaj, aby przyprawy dokładać mniej więcej do ok. 3/4 wysokości słoika. Następnie patyczki do szaszłyków przytnij na odpowiednią długość - taką, aby ustawić je w poprzek słoika i zablokować ewentualne unoszenie się składników.
W osobnym garnku zmieszaj wodę z solą, w odpowiedniej proporcji (łyżka soli na litr wody). Ostrożnie zalej składniki w słoju - wszystkie muszą być przykryte płynem (w przeciwnym razie mogą zacząć pleśnieć). Szklane naczynie przykryj talerzykiem, a następnie ręcznikiem kuchennym i obwiąż gumką recepturką lub tasiemką. Codziennie, drewnianą łyżką, ściągaj pojawiającą się pianę. Jeśli któreś z warzyw wypłynęło na powierzchnię, wepchnij je z powrotem pod zalewę.
Jak pić domową multiwitaminę, aby czerpać z niej jak najwięcej cennych dla zdrowia właściwości? Dietetyczka wyjaśnia, po ilu dniach można spożywać zakwas i jak wdrożyć go bezpiecznie do codziennego jadłospisu.
U mnie zazwyczaj to 7-10 dni. Najlepiej zacząć od ok. 5 łyżek i stopniowo (dojść) do 1/2 szklanki - tłumaczy Anna Futrzyńska.
Dlaczego warto pić zakwas z buraków?
Domowy zakwas z buraków, w tym jeszcze bardziej warzywnym wydaniu, szczególnie mocno wpłynie na układ odpornościowy. Jego regularne spożywanie ochroni przed częstymi infekcjami lub wspomoże organizm w szybszym zwalczaniu toczącego się już przeziębienia. Co więcej, napój to źródło bakterii kwasu mlekowego, które korzystnie działają na mikroflorę jelitową. To z kolei przekłada się na lepszą perystaltykę jelit, brak zaparć czy wzdęć.
Domowa multiwitamina to prawdziwa bomba witaminowa, do tego bogata w silne przeciwutleniacze. To substancje o właściwościach antynowotworowych, opóźniające procesy starzenia, chroniące przed stresem oksydacyjnym i poprawiające wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Napój ma również działanie przeciwzapalne i detoksykacyjne oraz dodaje energii. Nie można zapomnieć też o wpływie napoju na układ krwionośny. Domowy zakwas buraczany dostarcza żelaza, które wspiera osoby chorujące na anemię oraz potas, regulujący ciśnienie tętnicze i zapewniający prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Dlaczego jeszcze warto pić zakwas z buraków? Pozwala on uzupełnić niedobory kwasu foliowego, manganu i betalainy.
To prawdziwa bomba witamin. Szukasz cudów na piękną cerę i wzmocnienie odporności? A tanie i naturalne rozwiązanie może okazać się najlepsze - komentuje dietetyczka Anna Futrzyńska, która zaprezentowała przepis.
Źródło: Smaker.pl, Instagram @dietetyk_na_obcasach
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »
Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »
W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »