Ewa_Gotuje

Zmniejsza poziom cukru we krwi po posiłku, wspomaga trawienie. Jak zrobić ocet gruszkowy?

Końcówka lata to moment, kiedy wiele gospodyń zabiera się za przygotowywanie przetworów na zimę. Oprócz dżemów, soków oraz przeróżnych sałatek, coraz popularniejsze staje się przyrządzanie domowych octów owocowych. Świetnie sprawdzą się na przykład jako dodatek do sosu do sałatki, co więcej kryją w sobie mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Dziś sprawdzimy, jak zrobić i pić ocet gruszkowy.

Dlaczego warto stosować ocet gruszkowy? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Coraz chętniej sięgamy po sklepowe suplementy wzmacniające odporność czy wspierające trawienie, podczas gdy naturalne prozdrowotne mikstury możesz przygotować samodzielnie. Dziś przyjrzymy się bliżej octom owocowym, które znane i stosowane były już w starożytności.

Ocet gruszkowy powstaje w procesie fermentacji octowej, ma wiele wartości odżywczych, a do tego bez trudu zrobisz go we własnej kuchni. Sprawdź, jakie właściwości ma ocet gruszkowy, jak spożywanie go wpływa na organizm oraz przekonaj się, co jest potrzebne do jego przygotowania. 

Sprawdź także: Kieliszek rano i wieczorem, boczki znikną w oczach. Jak przygotować syrop na spalanie tłuszczu?

Czy octy owocowe są zdrowe?

Spożywanie octów owocowych doskonale wpływa na organizm, wspierają trawienie, mają właściwości antybakteryjne oraz dostarczają witamin i minerałów. Wystarczy dodać niewielką ilość do wody, a następnie wypić. Taka kuracja nie tylko pomoże zadbać o zdrowie, ale i ma działanie przyspieszające proces odchudzania. Dlatego po octy owocowe, warto sięgnąć wtedy, gdy chcemy zrzucić nadprogramowe kilogramy. Ponadto octy zrobione z owoców charakteryzują się łagodnym, lekko słodkawym smakiem, dzięki czemu będą dobrze smakować w sałatkowych dressingach. 

Jakie właściwości ma ocet gruszkowy?

W occie gruszkowym znajdują się korzystnie wpływające na organizm pektyny, enzymy, aminokwasy, a także polifenole. Nie brakuje w nim również witaminy K, kwasu foliowego, a także substancji mineralnych: jodu, potasu, magnezu, boru i miedzi.

Na co jest dobry ocet gruszkowy? Stosowanie octu gruszkowego działa korzystnie na układ pokarmowy, nie tylko poprawia trawienie oraz ułatwia trawienie białek, ale i pomaga pozbyć się zaparć. Picie mikstury z octem jabłkowym i wodą może pomóc również w przypadku niestrawności. Ponadto stosowanie octu gruszkowego pomaga pozbyć się toksyn z organizmu. 

Ocet z gruszek ma działanie antyoksydacyjne, pomaga neutralizować szkodliwe działanie wolnych rodników, ma właściwości antynowotworowe, przeciwstarzeniowe oraz przeciwzapalne. Dodatkowo picie octu gruszkowego pomaga regulować poziom cukru oraz cholesterolu we krwi, a reguluje prawidłowe ciśnienie krwi. Dodatkowo ma działanie przeciwbakteryjne, dlatego warto go stosować w celu wsparcia odporności, w szczególności w nadchodzącym okresie jesiennym. Chociaż zdania na ten temat są podzielone, wiele osób przypisuje octowi gruszkowemu działanie zmniejszające przykre dolegliwości związane ze zgagą oraz nadkwaśnością. 

Kto nie powinien pić octu gruszkowego? Ocet ten nie jest zalecany kobietom w ciąży, nie powinny go również stosować osoby, które cierpią na poważne schorzenia układu pokarmowego, np. zapalenie przełyku. Ponieważ ocet gruszkowy może podrażniać błonę śluzową układu pokarmowego. 

Jak zrobić ocet gruszkowy – przepis

Do przygotowania octu gruszkowego, będziesz potrzebować: dwa kilogramy gruszek, ok. dwa litry wody, 100 ml miodu oraz laskę cynamonu. 

Zacznij od umycia gruszek, następnie osusz je i pokrój na kawałki. Przełóż je do dużego, wyparzonego słoika wraz z laską cynamonu. Do szklanki wlej ciepłą wodę oraz dodaj miód, wszystko wymieszaj i pozostaw do wystygnięcia. Do gruszek dodaj wodę z miodem oraz ok. dwa litry przegotowanej wody w temperaturze pokojowej. Pozostaw ok. czterech centymetrów wolnej przestrzeni od wierzchu słoika. Przykryj naczynie ściereczka. Odstaw na pięć dni, pamiętaj, aby co jakiś czas dogniatać i wymieszać gruszki czystą i wyparzoną łyżką. Rób to minimum dwa razy dziennie. Po tym czasie odstaw słoik w ciemne miejsce na trzy do czterech tygodni. Następnie przecedź ocet przez gazę, przelej do czystych i wyparzonych butelek. 

    Jak pić ocet gruszkowy?

    Ocet gruszkowy należy pić w niewielkich ilościach, aby zobaczyć jego prozdrowotne działanie, wystarczy dodać jedną lub dwie łyżki do szklanki wody. Zaleca się wypijanie tej mikstury na pół godziny przed śniadaniem. Jeśli chcesz poprawić smak napoju, możesz dodać do niego łyżkę miodu. 

    Jak przechowywać domowy ocet z gruszek? Powinien być przechowywany w szklanej butelce w lodówce przez rok, a nawet dłużej. 

    Źródła: żywienie.medonet.pl, pasiekisadowskich.pl,  smaker.pl

    Autorka: Anna Hutek

    Zobacz także:

    To danie jest jak wehikuł czasu. Tylko babcia robiła najlepsze »

    Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie »

    Obniża cukier i cholesterol we krwi. Sięgaj po liście i nasiona tej przyprawy »

    Komentarze

    Ostatnio komentowane przepisy

    Zupy Barszcz z botwinki

    Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...

    Odsłon: 65

    60 min
    1
    >60 min
    11
    Sałatki Sałatka w kilka minut

    Sałatka prosta w przygotowaniu i tylko z kilku składników, a przygotujesz ją...

    Odsłon: 366

    15 min
    2

    Polecane artykuły

    0
    Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

    Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

    3
    Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

    Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

    68
    Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

    Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

    11