Zupa jest pyszna, ale napar jeszcze lepszy, bo obniża poziom cukru. Wystarczy rozdrobnić i zalać wrzątkiem

Wyglądem przypominają nieco pokruszone łupiny cebuli. Suszone łuski fasoli to bogactwo witamin i minerałów, które trzeba wypróbować w kuchni. Choć najczęściej fasola trafia do zupy, to warto przygotować z niej napar na wysoki cukier. Tym bardziej że to niejedyna właściwość tej mikstury.

Napar z fasoli na wysoki cukier - przepis i zastosowanie | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Fasola to popularna roślina, która wywodzi się z Ameryki Południowej, a w Polsce jest rośliną uprawną. Charakteryzuje się licznymi gatunkami - wyróżnić można m.in. te pnące lub karłowate albo jadalne czy ozdobne. Choć w kuchni najczęściej stosuje się wysokobiałkowe nasiona, to niejedyna część, po którą warto sięgać. W suchych łuskach, czyli owocni rośliny, kryją się bogate wartości odżywcze. Poznaj ich właściwości i dowiedz się, jak zrobić napar z fasoli na wysoki cukier. Przepis wcale nie jest skomplikowany, a może wpłynąć korzystnie na zdrowie.

Sprawdź także: Kiedyś oranżada i wypieki mam, dziś studniówka to małe wesele. Galeria zdjęć nie pozostawia złudzeń

Czy fasola obniża poziom cukru?

Okazuje się, że nie tylko nasiona popularnej rośliny można wykorzystać w kuchni. Zastosowanie suszonej owocni fasoli do codziennej diety może przynieść pozytywne rezultaty. W suchych łuskach kryją się antyoksydanty, aminokwasy, potas, chrom i witaminy C oraz E. 

Wykazują one działanie moczopędne, dlatego oczyszczają organizm ze szkodliwych substancji. Co więcej, dobrze współgrają z innymi ziołami, które zwiększają wydzielanie moczu, np. pokrzywą czy mniszkiem lekarskim. Regularnie stosowane mogą m.in. zredukować opuchliznę i pomóc w stanach zapalnych dróg moczowych.

Czy fasola obniża poziom cukru? Okazuje się, że napar z owocni tej rośliny wykazuje działanie przeciwcukrzycowe. Picie napoju obniża zbyt wysoki poziom glukozy we krwi oraz wypłukuje szkodliwe produkty przemiany materii. Napar może być więc wykorzystywany przy wysokim cukrze (szczególnie w początkowych fazach cukrzycy) oraz jako kuracja detoksykacyjna organizmu (przy chorobach autoimmunologicznych, np. reumatyzmie czy trądziku). 

Napar z fasoli na wysoki cukier - przepis i zastosowanie

Przepis na napar z fasoli na wysoki cukier wymaga zakupienia tylko jednego składnika, czyli rozdrobnionej owocni fasoli. Aby przygotować prozdrowotny napój, należy do miski wsypać dwie łyżki łupin i zalać je 250 mililitrami chłodnej, ale przegotowanej wcześniej wody. Następnie trzeba uzbroić się w cierpliwość i odstawić napar na kilka godzin. Po upływie tego czasu płyn należy zagotować i ponownie odłożyć, tym razem pod przykryciem i na 30 minut. Potem wystarczy go odcedzić - wówczas jest gotowy do spożycia. 

Jak pić napar z fasoli na wysoki cukier? Dla najlepszego efektu warto po niego sięgać zarówno rano, jak i wieczorem. Można pić wtedy po szklance płynu. To jednak wciąż niejedyne zastosowanie naparu - będzie też świetnym środkiem nawilżającym do twarzy. Odżywi i odpręży skórę. Warto stosować okłady nasączone płynem dwa razy w tygodniu, trzymając je na twarzy min. 30 minut. Uważaj, żeby specyfik nie był zbyt ciepły - dobrze go schłódź przed namoczeniem gazy czy wacików.

Źródło: Smaker.pl, aromatika.com.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Łącz z ciepłym mlekiem albo kawą. Kilogramy polecą w dół, cholesterol też »

Najlepsze odmiany ogórka gruntowego. Ogrodnicy przestrzegają przed jednym typem nasion »

Pij szklankę dziennie. Metabolizm przyspieszy, wystające boczki rozpłyną się w powietrzu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 141

15 min
5
Sałatki Sałatka z Jarmużem

CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...

Odsłon: 103

15 min
2
Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 22725

30 min
31

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1