Ewa_Gotuje

Rozstrzygnięcie konkursu: "Jakie jest twoje ulubione danie na lato?"

Lato w pełni, a my już wiemy jakie potrawy lubicie najbardziej przygotowywać, kiedy z nieba leje się żar.

Fot. 123RF/Picsel

Bardzo dziękujemy za wszystkie nadesłane do nas zgłoszenia. Spośród odpowiedzi wybraliśmy trzy, których autorzy będą mogli wybrać się na romantyczną kolację do Restauracji pod Różą w Krakowie, Restauracji Monopol we Wrocławiu oraz Restauracji Concept 13 w Warszawie. Laureatami konkursu zostali:

Pani Małgorzata Ch.

"Moje ulubione danie na lato to cytrynowo-miętowy grillowany łosoś z cukinią. Uwielbiam grillowaną cukinię - mogę ją jeść tylko z solą. Ale w tej wersji jest jeszcze lepsza. Kawałki łososia zawijam w długie plastry cukinii , na których kładę listki mięty - nadają super świeżości w upały. Zawijańce nabijam na patyki do szaszłyka i skrapiam cytryną i posypuję pieprzem cytrynowym. Zapraszam przyjaciół, rozpalamy grilla, popijamy chłodne białe wino i czekamy chwilę na te pyszności - czegóż potrzeba więcej w letni wieczór ?"

Pani Agnieszka M.

"Moje ulubione danie na lato jest ... proste. Latem budzi się we mnie dusza leniuszka, który do kuchni raczej nie przychodzi przyrządzić wyszukany trzydaniowy obiad. Kluski z truskawkami i cukrem, młody bób, pół opakowania lodów bakaliowych, mieszkanka sałat z wędzonym łososiem itp... Takie są ulubione wakacyjne dania z mojego prywatnego menu - a które konkretnie to zależy od dnia i zawartości lodówki. Na przykład dziś na obiad zaserwowałam spaghetti z tuńczykiem. Czas roboczy przygotowania posiłku: ok. 20 minut. Mniam."

Magdalena S.

"Shakshuka to danie kuchni marokańskiej, ale poznałam je, gdy zrobiła mi je na śniadanie znajoma z Izraela. Jest lekkie, zdrowe, szybkie w przygotowaniu-czyli same atuty podczas leniwych upalnych dni. Danie to składa się z podduszonej na oliwie cebuli, czosnku, papryki, które zalane są sosem ze świeżych pomidorów. Cały ten sos jest bazą, na której smażymy jajko sadzone, a na koniec posypujemy pietruszką i szczypiorkiem. Rozlewające się na warzywach żółtko... niebo w gębie! Nie można zapomnieć o przyprawach, dla mnie dużo chili, pieprzu, papryka słodka. Często też dodaję cukinię albo kabaczek, czyli wszystko to, co akurat zerwałam w ogrodzie..."


Gratulujemy zwycięzcom i zapraszamy do udziału w konkursie, gdzie do wygrania jest wielofunkcyjny sprzęt Multicooker marki Philips.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6
15 min
6
30 min
13

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

0
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

4
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3