Ewa_Gotuje

Rozstrzygnięcie konkursu Puzzle

Konkurs Puzzle dobiegł końca! Wyłoniliśmy laureatów, do których powędrują książki Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny Matthew Fort'a oraz zestaw gadżetów Smaker.pl

Bardzo serdecznie dziękujemy za wszystkie nadesłane do nas zgłoszenia. Zwycięzcami konkursu zostali:

 

Fiddler

 

'Pomysł jerzyków z płatków kukurydzianych przewija już się od czasów PRL, podobnie jak czekoladowy blok. Więc nie jest to nowy przepis, ale cały czas aktualny. Szczególnie w czasach na szprycowanych słodyczy, pomysły z wcześniejszych lat znów przechodzą swój renesans. Osobiście moja córka uwielbia takie jeżyki, ale moje robię z preparowanego ryżu.'

 

ANN49

 

'Pyszny deser dla łakomczuchów, po którym cieszymy się większą radością życia. No i jaka rozkosz dla podniebienia!
MIÓD, ten słodki nektar, ulubione "co nieco" naszego ukochanego Puchatka + PŁATKI KUKURYDZIANE, chrupiący przysmak małych i dużych + KAKAO, które dobrze służy naszemu zdrowiu i urodzie, i jest doskonałym afrodyzjakiem, tworzą doskonałą "jeżykową" mieszankę, o cudownym smaku pt. "OBRAZ KRAINY DZIECIŃSTWA"...
'

 

Barbarelka36


'Cóż....
Pewnego jesiennego popołudnia, gdy córkę odebrałam z przedszkola naszła mnie ochota na coś słodkiego.
Ale nic w szafce, nic w lodówce nie znalazłam pysznego...
Przypomniała mi się wówczas moja nieżyjąca już babcia Jasia, która z niczego potrafiła wyczarować smakołyki.
Wsadziłam głowę do szafki i szperałam... Na co moja córka powiedziała "- Mamo, dlaczego chowasz się do szafki?" Ubawiło mnie to setnie i zaśmiewając się szczerze wygramoliłam się z szafki w towarzystwie paczki zwykłych płatków kukurydzianych. Na co moja rezolutna córka "- Mamo, ja nie jestem głodna, zjadłam w przedszkolu cały obiadek, naprawdę!"
A ja na to: - Myj ręce moja panno, będziemy robić jeże!
- Jeże? Jakie jeże? Takie co na igiełkach jabłuszka noszą?
- Nie, kochanie, takie słodkie, pyszne małe jeżyki... do schrupania!
Zabrała się ochoczo do pomocy, umorusana nie mogła się doczekać kiedy w końcu będzie mogła spróbować JEŻA.
A co potem sprzątania było... ha... wszędzie leżały rozsypane płatki, kakao...
Ale radości, uśmiechu i wspomnień z łezką w oku po tysiąckroć więcej.
Potem często robiłam jeżyki, ale ten pierwszy raz z małym brzdącem był najpiękniejszy:) P.S. Podsyłam zdjęcie z tej jeżykowej sesji.. słabej jakości ale minka pyszna;)

 

 

dagita

 

'Nie było łatwo odnaleźć przepis z puzzla, jednak ten mały fragmencik zdjęcia tak mnie zachęcił, że nie mogłam się poddać. Danie, a właściwie deser zapowiadał się smakowicie. I nie pomyliłam się! Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu dzięki czemu jeżyki właśnie się studzą a mnie już ślinka cieknie bo nie mogę się doczekać żeby spróbować :)'

 

Jeszcze raz dziękujemy za wspólną zabawę. Bądźcie czujni już niedługo kolejny konkurs!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 98

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 904

30 min
3
30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Syp do kawy, owsianki i zdrowych deserów. Utrzymasz w ryzach poziom cukru i ciśnienie

Wyznajesz zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć”? Jeśli tak, to musisz pamiętać o tym, że na twoje zdrowie i samopoczucie, w dużej mierze wpływa to,...

1
Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1